Το Ισραήλ αναμένει να παραλάβει αύριο, Πέμπτη, τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Έλι Κοέν.
Σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η διαδικασία με την απελευθέρωση των ομήρων θα ξεκινήσει στις 05:00 π.μ. Διευκρινίζεται, ότι η συμφωνία έγινε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ.
Βάσει της συμφωνίας, 50 όμηροι που απήχθησαν από το ισραηλινό έδαφος από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, στους οποίους, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel κι άλλα μέσα, περιλαμβάνονται 287 αγόρια ηλικίας ως 18 ετών που έχουν φυλακιστεί για πρόκληση ταραχών και επιθέσεις με πέτρες στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι υπόλοιποι 13 από τους παλαιστίνιους κρατουμένους που ενδέχεται να απελευθερωθούν είναι ενήλικες γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις με μαχαίρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι δεν θα απελευθερωθούν κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία.
Το Ισραήλ δημοσίευσε σήμερα κατάλογο με 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας.
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την είδηση απελευθέρωσης των ομήρων
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία. Η κυβέρνηση του Αμπάς, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «εκτιμά τις προσπάθειες (μεσολάβησης) του Κατάρ και της Αιγύπτου», επιθυμεί παρατεταμένη εκεχειρία με το Ισραήλ και «την εφαρμογή πολιτικής λύσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα», σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χουσέιν αλ Σέιχ, ανώτερου συμβούλου του Παλαιστίνιου προέδρου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που πήραν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος όταν εξαπέλυσαν έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Τόνισε πως η συμφωνία προσμένει να οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων Αμερικανών ομήρων». Αναφερόταν στην απελευθέρωση δυο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.
«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον Αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την βοήθεια που παρείχαν. Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η παύση στις εχθροπραξίες για να επιτραπεί η μέγιστη ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη».
Με τη σειρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως καλωσορίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων και μια παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε σε δήλωση.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε με ηλεκτρονικό του μήνυμα την συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και για μία ανθρωπιστική εκεχειρία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως ότου όλοι οι όμηροι απελευθερωθούν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία, που ανακοινώθηκε, θα πρέπει να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε «την επιτυχημένη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ» που οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας «για την εφαρμογή ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της αιγυπτιακής προεδρίας. Ο Σίσι χαιρέτισε επίσης «την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους» Παλαιστινίους.
«Αυτή είναι η πρώτη καλή είδηση από τη Γάζα εδώ και πολύ καιρό», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες έκαναν έκκληση για εκεχειρία και ανθρωπιστικές παύσεις γιατί μόνο με βάση τέτοιες παύσεις μπορούν να δομηθούν μελλοντικές απόπειρες για μια βιώσιμη διευθέτηση», σχολίασε ο ίδιος.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων και στην παύση των εχθροπραξιών και θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος σε κοινή συνάντηση στα Σκόπια με τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ από τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η συμφωνία που συνήφθη για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων που απήγαγε η Χαμάς από το Ισραήλ είναι η πρώτη απτή ένδειξη μιας ανάπαυλας έπειτα από εβδομάδες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε όλον τον κόσμο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP