Φωτογραφίες ανθρώπων που αναζητούν τροφή ανάμεσα σε σφάγια ζώων δείχνουν το μέγεθος της ακραίας πείνας που επικρατεί στην Βραζιλία.
Στο πολυπληθέστερο έθνος της Λατινικής Αμερικής, εκατομμύρια έχουν βυθιστεί στην απόλυτη φτώχια και στέρηση, χτυπημένοι από την πανδημία του κορωνοϊού και τον πληθωρισμό.
Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν στο Ρίο νετ Τζενέιρο την περασμένη εβδομάδα από τον πολυβραβευμένο φωτορεπόρτερ Ντομίνγκος Πεϊξότο, δείχνουν ανθρώπους να ψάχνουν για κρέας στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που μετέφερε τα σφάγια και τα οστά ζώων, σε ένα εργοστάσιο που παράγει τροφές και σαπούνια για κατοικίδια.
«Είναι μερικές μέρες που θέλω να κλάψω», είπε ο οδηγός του φορτηγού, Χοσέ Ντιβίνο Σάντος, στον δημοσιογράφο Ραφαέλ Νασιμέντο ντε Σόουζα, που κάλυψε την ιστορία με τον Πεϊξότο για την εφημερίδα Extra του Ρίο ντε Τζενέιρο.
«Παλαιότερα ερχόταν άνθρωποι και ζητούσαν ένα κόκαλο για τα σκυλιά τους. Αυτές τις μέρες ικετεύουν για κόκαλα για να φτιάξουν φαγητό», πρόσθεσε ο Σάντος, ο οποίος μοιράζει τα αποκόμματα στους απόρους αφού τα μαζέψει από τα σούπερ μάρκετ.
Η 51χρονη καθαρίστρια, η Ντενίζ ντα Σίλβα, είπε ότι έπρεπε να ταΐσει τα πέντε παιδιά της και τα 12 εγγόνια της έχοντας χάσει πρόσφατα τον σύντροφό της. «Έχει περάσει τόσος πολύς καιρός από τότε που είδα λίγο κρέας. Είμαι τόσο ευγνώμων για αυτό», είπε αναφερόμενη στα υπολείμματα των ζώων.
Οι εικόνες, μία από τις οποίες εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο του Extra με τον τίτλο «Βραζιλία 2021: ο πόνος της πείνας», προκάλεσαν άμεση κατακραυγή. Εκτιμάται ότι 19 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν υπό καθεστώς απόλυτης πείνας, από την έναρξη της επιδημίας Covid που έχει προκαλέσει τον θάνατο 600.000 ανθρώπων.
Όμως στην χώρα τα προβλήματα είναι ακόμη πιο έντονα. Την περασμένη εβδομάδα, ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας είπε ότι σχεδόν το 77% των πολιτών εκεί ζουν σε ακραία φτώχεια, με τις σαρωτικές ελλείψεις καυσίμων και τον Covid να ευθύνονται για το άλμα του 10% στα ποσοστά ανέχειας συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο και σήμερα, καταγγέλλοντας μια κοινωνική καταστροφή, για την οποία πολλοί κατηγορούν τον δεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, του οποίου η πολιτική για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχει καταδικαστεί παγκοσμίως.
«Είναι απάνθρωπο», δήλωσε ο Άλεξ Φρετσέτε, ένας 43χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος κρατούσε έναν από τους πίνακές του που έδειχνε τον Μπολσονάρου να γελάει δίπλα σε τρία μαύρα παιδιά που σφίγγουν στα χέρια τους ένα μπολ γεμάτο κόκαλα.
Ο Χοσέ Μανουέλ Φερέιρα Μπαρμπόσα, ένας 63χρονος διακοσμητής από τα εξαθλιωμένα βόρεια περίχωρα του Ρίο, κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο για την κρίση της πείνας στη Βραζιλία. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή. Μερικοί άνθρωποι τρώνε κόκαλα. Άλλοι δεν έχουν να φάνε καθόλου».
"Antes as pessoas passavam aqui e pediam um pedaço de osso para dar pros cachorros. Hoje elas imploraram por um pouco de ossada pra fazer comida. O meu coração doi" - José Divino, motorista do caminhão dos ossos pic.twitter.com/cx6mtKeue5
— Cecília Olliveira (@Cecillia) September 29, 2021
«Είναι ντροπή», συμφώνησε η Ρόζα Μαρία Ξαβιέ ντα Σίλβα, 53 ετών, μία μικροπωλήτρια που ζει σε μια κατάληψη στο κέντρο του Ρίο νετ Τζανέιρο και αγωνίζεται να ταΐσει οκτώ εγγόνια με μηνιαίο επίδομα 150 ρεάλ Βραζιλία, περίπου 24 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια ακρόασης του Κογκρέσου για τις τραγικές επιπτώσεις της χώρας από τον κορωνοϊό, ο αριστερός γερουσιαστής Χουμπέρτο Κόστα είπε ότι οι φωτογραφίες του Πεϊξότο εξέθεσαν την κοινωνική τραγωδία που εκτυλίσσεται υπό τη διοίκηση Μπολσονάρου.
«Η ανεργία αυξάνεται. Η ανισότητα μεγαλώνει. Η φτώχεια αυξάνεται. Η πείνα επέστρεψε. Αυτό έκανε αυτή η κυβέρνηση στη χώρα μας », είπε ο Κόστα.
Ο 57χρονος φωτογράφος δηλώνει και ο ίδιος σοκαρισμένος, βλέποντας τους πολίτες να κοσκινίζουν τα σφάγια. «Δεν έχω κοιμηθεί δύο ημέρες, προσπαθώντας να τα επεξεργαστώ όλα», είπε ο φωτογράφος, ο οποίος δυσκολεύτηκε να θυμηθεί ότι είδε τόσους πολλούς άστεγους στους δρόμους.
Foto 1: Otávio Dias Oliveira (1996). Foto 2: Domingos Peixoto (2021). pic.twitter.com/Y1s0AHtTK7
— Nonato Viegas (@nonatoviegas) October 1, 2021
«Χαμός, πρέπει να βρούμε τρόπους να πούμε αυτές τις ιστορίες για να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό που έχει στοιχειώσει τη μνήμη του είναι ένας καθαριστής, που βλέποντας το φορτηγό να φτάνει χαμογελούσε. «Φαινόταν τόσο χαρούμενος (γιατί) ήξερε ότι αυτό σήμαινε το φαγητό μιας ακόμα ημέρας στο τραπέζι τους», είπε ο φωτογράφος. «Δεν τράβηξα τη φωτογραφία. Ήταν μία από εκείνες τις εικόνες που μόλις την βλέπεις με τα μάτια σου, αποθηκεύεται στην καρδιά σου» είπε.
Ο Ντε Σόουζα, ο δημοσιογράφος, θυμήθηκε ότι προέτρεψε μια γυναίκα να μην καταναλώσει το πεταμένο κρέας. «Νεαρέ, ή το τρώμε αυτό ή πεθαίνουμε από την πείνα», του απάντησε εκείνη. «Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο 30χρονος δημοσιογράφος. «Αν αυτό δεν σε θυμώνει, αν δεν σε συγκινεί, τότε δεν ξέρω (τι μπορεί να γίνει)» είπε.
Esse é o retrato da população: o desespero pela pilha de ossos. #fomenão
— Greenpeace Brasil (@GreenpeaceBR) October 1, 2021
Foto: Domingos Peixoto/Agência O Globo pic.twitter.com/l5FqLT2g5C
Με πληροφορίες του Guardian/ElGlobo/Extra