Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την Ουγγαρία για τη χαλάρωση περιορισμών στη βίζα στους Ρώσους

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την Ουγγαρία για τη χαλάρωση περιορισμών στη βίζα για τους Ρώσους Facebook Twitter
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από την Ουγγαρία για την πρόσφατη απόφασή της να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην έκδοση βίζας για τους πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η οποία, όπως ανησυχούν οι Βρυξέλλες, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε de facto καταστρατήγηση» των περιορισμών του μπλοκ και να υπονομεύσει τα πρότυπα ασφαλείας σε ολόκληρη τη ζώνη Σένγκεν χωρίς διαβατήρια.  

«Η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη επαγρύπνηση. Το να δώσουμε σε πιθανούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας» δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. «Εάν το σύστημα εύκολης πρόσβασης αποτελεί κίνδυνο, θα δράσουμε» υπογράμμισε.  

Σε επιστολή που απευθύνεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας, με ημερομηνία 1 Αυγούστου, η Γιόχανσον αμφισβητεί τις νέες αλλαγές στο σύστημα της Ουγγαρίας, το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες έκδοσης βίζας και τον έλεγχο του ιστορικού ασφαλείας για τους «φιλοξενούμενους εργαζόμενους» σε συγκεκριμένους τομείς. 

Η άδεια διαρκεί δύο χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία, ανοίγοντας το δρόμο για την απόκτηση μόνιμης κατοικίας. 

«Η Ρωσία έχει τώρα πολύ λιγότερους "παραδοσιακούς" κατασκόπους στην Ευρώπη απ' ό,τι είχε πριν από τον πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Έτσι, η Ρωσία αναγκάζεται να βασίζεται όλο και περισσότερο σε άλλες μορφές κατασκοπείας. Έτσι, τα καθήκοντα αυτά δεν θα εκτελούνται από κατασκόπους μεταμφιεσμένους σε διπλωμάτες, αλλά μάλλον με άλλες μορφές "κάλυψης", ως φιλοξενούμενοι εργάτες, για παράδειγμα», δήλωσε ο András Rácz, ερευνητής του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 500 πράκτορες ή κατάσκοποι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έχουν εκδιωχθεί από την ΕΕ από το 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Διεθνή / Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Έντονη αντίδραση από ΣτοκχόλμηΗ υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης
LIFO NEWSROOM
Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk συγκρούστηκε με αεροσκάφος της American Airlines
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Η Μιανμάρ, μια χώρα ήδη σε βαθιά πολιτική και ανθρωπιστική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο φονικές φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της
LIFO NEWSROOM
Το θεατρικό έργο του Τζορτζ Κλούνεϊ σπάει ρεκόρ εισπράξεων στο Μπρόντγουεϊ

Διεθνή / «Καληνύχτα και καλή τύχη»: Το θεατρικό έργο του Τζορτζ Κλούνεϊ σπάει ρεκόρ εισπράξεων στο Μπρόντγουεϊ

Το «Καληνύχτα και καλή τύχη» συγκέντρωσε 3,3 εκατ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί νωρίτερα αυτό το μήνα από τον «Οθέλλο» του Ντένζελ Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM