Κωνσταντινούπολη: Προβάδισμα Ιμάμογλου σύμφωνα με δημοσκόπηση

Κωνσταντινούπολη: Προβάδισμα Ιμάμογλου σύμφωνα με δημοσκόπηση Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται του υποψηφίου του κόμματος του προέδρου Ερντογάν κατά 3%, ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του επόμενου μήνα για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

To προβάδισμα καταγράφηκε σε δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ΑΚΡ επιδιώκει να ανατρέψει την ήττα του, με μικρή διαφορά, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τον Μάρτιο. Οι τουρκικές αρχές ακύρωσαν το αποτέλεσμα των εκλογών έπειτα από τις ενστάσεις που κατέθεσε το ΑΚΡ για παρατυπίες, βάζοντας τέλος στη θητεία του Ιμάμογλου στον δημαρχιακό θώκο έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες και κηρύσσοντας νέα εκλογική αναμέτρηση για την 23η Ιουνίου. Η δημοσκόπηση αυτή βρίσκεται στην ίδια γραμμή με άλλες έρευνες, που καταγράφουν την πρόθεση ψήφου τις τελευταίες ημέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την οποία κυβερνά το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του τα τελευταία 25 χρόνια.

«Υπήρξαν δημοσκοπήσεις όπου ο Ιμάμογλου προηγείτο με μεγαλύτερη διαφορά, όμως σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που διεξήχθη για το κόμμα μας, ο Ιμάμογλου έχει προβάδισμα 3%» είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ελπίζουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να αντιστρέψει την εκλογική διαδικασία υπέρ του υποψηφίου του, του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Υψηλόβαθμα στελέχη του AKP, μεταξύ αυτών υπουργοί, έχουν ήδη «κατασκηνώσει» στην πόλη δύο εβδομάδες πριν από τη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Κομματικά στελέχη έχουν επίσης επισημάνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας ίσως να χρειάζεται μια αλλαγή στον τόνου του, μετά τη δριμεία και συγκρουσιακή εκστρατεία του AKP με την οποία δεν επετεύχθη η νίκη στις εκλογές του Μαρτίου. «Θα είναι μια πολύ ευγενικότερη και ηπιότερη εκστρατεία» αναφέρει μια πηγή από τους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Η κουρδική ψήφος

Πάντως, ο Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της φιλοκυβερνητικής εταιρείας δημοσκοπήσεων MAK, εξηγεί ότι στις εκλογές του επόμενου μήνα, ρόλο κλειδί θα παίξουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη. Οι Κούρδοι αποτέλεσαν την πλειονότητα των ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν στην κάλπη του Μαρτίου.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP δεν κατέβασε υποψήφιο στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Κούρδοι να ψηφίσουν τον Ιμάμογλου. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι θα στηρίξουν τον Ιμάμογλου τον Ιούνιο, όμως το AKP επίσης απολαμβάνει κάποια κουρδική στήριξη και θα επιδιώξει να την αυξήσει τον επόμενο μήνα. «Η στάση των (Κούρδων ψηφοφόρων) θα είναι κρίσιμη» εξηγεί ο Κουλάτ. Οι Κούρδοι αποτελούν το περίπου 15% των 15 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Διεθνή / «Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και πρόκειται μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους
LIFO NEWSROOM
Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Διεθνή / Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ ως πρόεδρος των ΗΠΑ στο νέο εξώφυλλο του Time

Η «εισβολή» του μεγιστάνα στο Δημόσιο έχει φέρει αντιδράσεις - «Έχει πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα, τι τον σταματάει από το να κλέψει τα χρήματα των φορολογούμενων;» ανησυχεί η Βουλή των Αντιπροσώπων
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM