Το κορίτσι-σύμβολο του Αφγανιστάν αποκτά επιτέλους σπίτι

Το κορίτσι-σύμβολο του Αφγανιστάν αποκτά επιτέλους σπίτι Facebook Twitter
Φωτό: ADMINISTRATIVE OFFICE OF THE PRESIDENT (AOP)
0

Πάνω από 30 χρόνια από τότε που έγινε πρόσφυγας από την πατρίδα της το Αφγανιστάν, η Sharbat Gula, η πιο αναγνωρίσιμη πρόσφυγας και πρόσωπο σύμβολο στη χώρα της, αποκτά επιτέλους μόνιμη κατοικία.

Η 45χρονη πλέον Sharbat Gula, η οποία έγινε σύμβολο όταν η φωτογραφία της έγινε εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic τον Ιούνιο του 1985 σε ηλικία12 χρονών, είναι τώρα η ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού περίπου 280 τετραγωνικών μέτρων, στην πρωτεύουσα της πατρίδας της, στο Αφγανιστάν.

Το σπίτι αποτελεί προσφορά της αφγανικής κυβέρνησης στην Sharbat, μαζί με το ποσό των 700 δολαρίων περίπου ανά μήνα για τα έξοδα διαβίωσης και την ιατρική της περίθαλψη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Επικοινωνιών του Αφγανιστάν.

Το κορίτσι-σύμβολο του Αφγανιστάν αποκτά επιτέλους σπίτι Facebook Twitter
Φωτό: ADMINISTRATIVE OFFICE OF THE PRESIDENT (AOP)

Η Sharbat Gula, γνωστή στον κόσμο απλά ως «Το κορίτσι από το Αφγανιστάν» παρέλαβε τα κλειδιά του σπιτιού της τον προηγούμενο μήνα, σε μικρή τελετή, παρευρισκομένου του προέδρου Ασράφ Γκάνι καθώς και άλλων αξιωματούχων της αφγανικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της χώρας, της παρέδωσε το κλειδί δηλώνοντας: «Την καλωσορίζω πίσω στην αγκαλιά της πατρίδας της».

Το κορίτσι-σύμβολο του Αφγανιστάν αποκτά επιτέλους σπίτι Facebook Twitter

Τα διαπεραστικά πράσινα μάτια της, την έκαναν αυτόματα σύμβολο. Όταν ορφάνεψε στα έξι της χρόνια, σε μια περίοδο που η χώρα της ήταν υπό σοβιετική κατοχή, αναγκάστηκε να φύγει ως πρόσφυγας και να περάσει με τα πόδια στο Πακιστάν, με τα αδέλφια της και τη γιαγιά της. Εκεί το 1985 την φωτογράφησε ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ Steve McCurry και το εξώφυλλο του National Geographic έγινε το πιο αναγνωρίσιμο στην ιστορία του περιοδικού. Στην πατρίδα της έγινε γνωστή ως «Αφγανή Μόνα Λίζα».

Ο μακρύς δρόμος του γυρισμού

Η Sharbat Gula συνελήφθη πέρυσι από τις πακιστανικές αρχές για κατοχή πλαστής ταυτότητας, μία κοινή πρακτική ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο Αφγανών προσφύγων που ζουν στη χώρα παράνομα. Ήρθε αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως 14 χρόνια και πρόστιμο 5.000 δολαρίων.

Εκείνη την περίοδο ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και υπέφερε από ηπατίτιδα C, ασθένεια από την οποία έχασε και τον άντρα της λίγα χρόνια νωρίτερα.

Αφού κρατήθηκε για δύο εβδομάδες, η Gula απελευθερώθηκε και απελάθηκε στο Αφγανιστάν με τα παιδιά της. Όπως δήλωσε τότε στο AFP πριν την επιστροφή της, «το Αφγανιστάν είναι μόνο η γενέτειρά μου, αλλά το Πακιστάν είναι η πατρίδα μου και πάντα το θεωρούσα ως τη δική μου χώρα. Είμαι απογοητευμένη. Δεν έχω άλλη επιλογή παρά να φύγω».

Το κορίτσι-σύμβολο του Αφγανιστάν αποκτά επιτέλους σπίτι Facebook Twitter
Φωτό: ADMINISTRATIVE OFFICE OF THE PRESIDENT (AOP)

Το νέο της σπίτι έχει ασφάλεια, όμως πρέπει να δίνεται προσοχή στους επισκέπτες. Ο ανιψιός της, Niamat Gul, εξηγεί ότι η δημοσιότητα που έλαβε μετά την αναγνώρισή της ως το κορίτσι του εξωφύλλου του περιοδικού, τη θέτει σε κίνδυνο, από συντηρητικούς Αφγανούς που δεν πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να εμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το όνομά της στο συμβόλαιο την τοποθετεί στο 17% των Αφγανών γυναικών που έχουν δικό τους σπίτι.

Από την αφάνεια στην αναγνώριση

Το κορίτσι-σύμβολο του Αφγανιστάν αποκτά επιτέλους σπίτι Facebook Twitter

Η ταυτότητα του «κοριτσιού από το Αφγανιστάν» ήταν άγνωστη έως το 2002, όταν ο Steve McCurry την εντόπισε σε ένα απομονωμένο χωριό στα βουνά, στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν. Η γυναίκα είχε παντρευτεί και είχε αποκτήσει τρεις κόρες, ενώ δεν είχε ιδέα πως η εικόνα της ταξίδευε σ' όλο τον κόσμο για σχεδόν 20 χρόνια. Εξέφρασε στον φωτογράφο την ελπίδα πως οι κόρες της θα μπορούσαν να έχουν κάποτε την εκπαίδευση που η ίδια στερήθηκε.

Πλέον αυτό γίνεται πραγματικότητα, καθώς οι κόρες της γράφτηκαν στο σχολείο και έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Η Gula μετά από πρόταση και της κυβέρνησης της χώρας σκέφτεται να ξεκινήσει ένα ίδρυμα για την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών και των παιδιών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν επαναπατριστεί.

Σήμερα, μόνο τα μισά από τα κορίτσια στο Αφγανιστάν φοιτούν στο σχολείο και η πλειοψηφία των παιδιών που το εγκαταλείπουν είναι στις ηλικίες μεταξύ 12 και 15 ετών. Στις αγροτικές περιοχές, ο αριθμός των κοριτσιών στο σχολείο μειώνεται συνεχώς.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Διεθνή / Καμπανάκι FBI σε ΝΒΑ: Διεθνείς εξελιγμένες σπείρες διαρρηκτών στοχεύουν αθλητές

Δύο παίκτες του ΝΒΑ βρήκαν τα σπίτια τους παραβιασμένα τις τελευταίες εβδομάδες, μαζί με τον δύο φορές MVP του NFL Πάτρικ Μαχόουμς και τον συμπαίκτη του στους Κάνσας Σίτι Τσιφς, Τράβις Κέλσι
LIFO NEWSROOM
Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

Διεθνή / Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

«Την κακοποίησε σεξουαλικά και όχι μόνο δεν της πλήρωσε τα χρήματα που της είχε υποσχεθεί, αλλά στην πραγματικότητα την εμπόδισε να φάει και να κοιμηθεί εκείνα τα χρόνια» αναφέρει η δικηγόρος της
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ: Θέλει να κόψει «ζόμπι» προγράμματα ύψους $500 δισ. - Ανάμεσά τους και της NASA

Διεθνή / Έλον Μασκ: Θέλει να κάνει περικοπές $500 δισ. σε «ζόμπι» ομοσπονδιακά προγράμματα, μεταξύ τους και της NASA

Στα προγράμματα που αναμένεται cost cutting περιλαμβάνονται η ιατρική περίθαλψη για βετεράνους, τα κουπόνια στέγασης χαμηλού εισοδήματος, τα Pell Grants για φοιτητές, το FBI και πρωτοβουλίες της NASA
LIFO NEWSROOM