Μετά τη Γουχάν, και δεύτερη κινεζική πόλη, η Χουανγκγκάνγκ θα μπει σε καραντίνα από το μεσάνυχτα για την πρόληψη της μετάδοσης του κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές.
Σύμφωνα με το Reuters, η πόλη Χουανγκγκάνγκ αναστέλλει τη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών με ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν κλείσει, σύμφωνα με τις εντολές των τοπικών αρχών, εσωτερικοί χώροι διασκέδασης - θέατρα, κινηματογράφοι, ίντερνετ καφέ. Όπως μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση, οι πολίτες καλούνται να μην βγουν από την πόλη, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι.
Η Χουανγκγκάνγκ βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, στην κεντρική Κίνα, σε απόσταση λιγότερο των 100 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Γουχάν, της πόλης των περίπου 11 εκατομμυρίων κατοίκων που έχει επίσης τεθεί σε καραντίνα. Νωρίτερα, οι κινεζικές αρχές είχαν απαγορεύσει όλες τις μεταφορικές διασυνδέσεις από την πόλη, αναστέλλοντας τα δρομολόγια που έκαναν λεωφορεία, μετρό και πλοία και κλείνοντας τους σταθμούς του αεροδρομίου και των τρένων για τους εξερχόμενους επιβάτες.
Τα έκτακτα αυτά μαζικά μέτρα έρχονται λίγες ώρες πριν τους εορτασμούς της κινεζικής πρωτοχρονιάς - που συνεπάγεται μαζικές μετακινήσεις για τους πολίτες. Το ξέσπασμα επιδημίας με τον νέο κοροναϊό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους, από τα τέλη Δεκεμβρίου. Τουλάχιστον 570 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τους παγκόσμιους οργανισμούς και υπηρεσίες να αγωνίζονται να αποτρέψουν μια νέα παγκόσμια πανδημία.
Σήμερα, άλλωστε, αποφασίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό - κάτι που θα αποτελεί την έκτη φορά για επιδημία την τελευταία δεκαετία.
Όπως είχε συμβεί και με το SARS, αυτή η νέα ασθένεια εμφανίσθηκε στην Κίνα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, σε αντίθεση με τη μυστικότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι κινεζικές Αρχές το ξέσπασμα του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2002-03, αυτή τη φορά η κυβέρνηση ενήργησε άμεσα, παρέχοντας τακτικές ενημερώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος μαζικός πανικός εν όψει και της κινεζικής πρωτοχρονιάς.
«Οι κινεζικές αρχές εκφράζουν τη βούληση να συνεργασθούν με πιο διαφανή τρόπο και πιο γρήγορα απ' ό,τι είχαν κάνει κατά την επιδημία του SARS», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάλ Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. «Είναι μια στάση ριζικά διαφορετική σε σχέση με το 2003, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να έχει υποεκτιμηθεί».
Την εποχή του SARS, οι κινεζικές αρχές είχαν χρειαστεί μήνες για να ειδοποιήσουν για τη νόσο και είχαν αρχικά εμποδίσει την πρόσβαση ειδικών του ΠΟΥ στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου αυτή είχε εμφανισθεί.
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ