Κορωνοϊός- Βουλγαρία: Η λιγότερο εμβολιασμένη χώρα στην ΕΕ είναι αντιμέτωπη με νέο θανάσιμο κύμα

Κορωνοϊός- Βουλγαρία: Η λιγότερο εμβολιασμένη χώρα στην ΕΕ είναι αντιμέτωπη με νέο θανάσιμο κύμα Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η Βουλγαρία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό στην ΕΕ και είναι αντιμέτωπη με μία νέα, ραγδαία, αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. Παρόλα αυτά, οι πολίτες της είναι οι πιο διστακτικοί στην ΕΕ απέναντι στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. 

Μόλις το 20% των ενηλίκων στη Βουλγαρία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι στιγμής. Αυτό φέρνει τη χώρα τελευταία στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται στο 69%. 

«Δεν πιστεύουν στα εμβόλια», λέει η Γιορντάνκα Μινέκοβα, αποτυπώνοντας σε μία φράση την κατάσταση στη χώρα της. «Είμαστε ανοιχτά κάθε ημέρα. Όμως, είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που θέλουν να εμβολιαστούν», συμπληρώνει μιλώντας στο Associated Press η νοσηλεύτρια, επικεφαλής εμβολιασμού, που εργάζεται σε νοσοκομείο στην πόλη Βέλικο Τάρνοβο. 

Η Κρασιμίρα Νικόλοβα, μια 52χρονη που εργάζεται σε εστιατόριο επέλεξε να μην εμβολιαστεί, δηλώνοντας ότι έχει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Δεν πιστεύω ότι τα εμβόλια δουλεύουν. Έχω περάσει ήδη τον ιό. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο επικίνδυνος», λέει στο Associated Press. 

Όμως η Σιμπίλα Μαρίνοβα, επικεφαλής της ΜΕΘ στο Βέλικο Τάρνοβο απαντά ότι η γεμάτη μονάδα στο νοσοκομείο της δείχνει ότι αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. 

«Το 100% των ασθενών στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», δηλώνει και εκφράζει την οργή της για το γεγονός ότι τόσο πολλοί Βούλγαροι αρνούνται να εμβολιαστούν. 

Από την αρχή της πανδημίας στη Βουλγαρία- που έχει πρόσβαση και στα 4 εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ- έχουν πεθάνει 19.000 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού. Η χώρα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας της ΕΕ, πίσω από την Τσεχία και την Ουγγαρία. Την προηγούμενη εβδομάδα κατά μέσο όρο κατέληγαν 41 άνθρωποι την ημέρα. 

Την Τρίτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα. Τα εστιατόρια και τα καφέ πρέπει να κλείνουν στις 23:00 και στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έξι άνθρωποι. Τα κλαμπ έχουν κλείσει, ενώ κινηματογράφοι και θέατρα επιτρέπεται να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας. Σε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους το αντίστοιχο ποσοστό είναι 30%. 

«Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μας αναγκάζει να επιβάλλουμε αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Στόιτσο Κατσαρόφ. 

Η Μαρίγια Σάρκοβα, που ειδικεύεται στο δίκαιο για τη δημόσια υγεία, εκτιμά ότι το ανησυχητικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού της Βουλγαρίας είναι αποτέλεσμα της χαμηλής εμπιστοσύνης των πολιτών στους επίσημους θεσμούς, σε συνδυασμό με τα fake news για τα εμβόλια, την πολιτική αστάθεια και την αδύναμη εμβολιαστική εκστρατεία της χώρας. 

«Στη Βουλγαρία πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να πιστέψουν θεωρίες συνωμοσίας και ψευδείς ειδήσεις», συμπληρώνει. 

Μόνο τα εμβόλια που είναι υποχρεωτικά στη Βουλγαρία- όπως για την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά- έχουν υψηλή χρήση. Για τη Σάρκοβα, για την κατάσταση ευθύνεται και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. 

«Δεν έχτισαν μία στρατηγική για να καταπολεμήσουν τη διστακτικότητα για το εμβόλιο. Δεν έκαναν καν πραγματική ενημερωτική εκστρατεία για τα εμβόλια. Το υπουργείο Υγείας βασίζεται κυρίως στις ανακοινώσεις που βγάζει στην ιστοσελίδα του, όπου δεν νομίζω ότι μπαίνει κανείς για να τις διαβάσει», τονίζει. 

«Η καλύτερη πολιτική για τόσο διστακτικές χώρες και πληθυσμούς όπως εμείς είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός», υπογραμμίζει και κατηγορεί τη δημόσια τηλεόραση ότι συχνά προσκαλεί γιατρούς που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια. Όμως, αν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός υπάρχει το ρίσκο της περαιτέρω πόλωσης για το θέμα, παραδέχεται. 

Ακόμη πιο απαισιόδοξη είναι η Μινέκοβα. «Κατά κάποιο τρόπο, πιστεύω ότι είναι αργά. Η σωστή στιγμή χάθηκε, δεν βλέπω ένα σωστό τρόπο για να λυθεί αυτό», δηλώνει η νοσηλεύτρια. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Διεθνή / Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Έναν μήνα πριν τις εκλογές, ένας Αφγανός αιτών άσυλο δολοφόνησε ένα δίχρονο παιδί και τον κηδεμόνα του σε πάρκο της Βαυαρίας, γεγονός που εργαλειοποιήθηκε από τo λαϊκιστικό ακροδεξιό AfD
LIFO NEWSROOM
Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM
Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδυεθυντής του FBI

Διεθνή / FBI: Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδιευθυντής, Νταν Μποντζίνο

Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια ως συντηρητικός σχολιαστής με μεγάλη επιρροή, παρουσιάζοντας διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ένα πολύ δημοφιλές podcast
LIFO NEWSROOM
Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας

Διεθνή / Φρίντριχ Μερτς: Ποιος είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο άλλοτε μεγάλος εσωκομματικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ έχει στρέψει το κόμμα του πιο «δεξιά», ενώ καλεί τις χώρες της Ευρώπης να ενισχύσουν τη δική τους άμυνα, ενόψει ενός μέλλοντος χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM