Ένας έφηβος σε απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19, άφησε την τελευταία του πνοή πριν από δύο ημέρες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις κοινότητες των ιθαγενών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, ο 15χρονος της φυλής Γιανομάμι που καταγόταν από το χωριό Ρεχέμπε στο ποτάμι Ουραρικοέρα, πέθανε την περασμένη Πέμπτη.
Νοσηλευόταν από τις 3 Απριλίου στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο γενικό νοσοκομείο της Μπόα Βίστα.
Το νοσοκομείο δεν έχει αποκαλύψει τα αίτια του θανάτου του, ωστόσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό.
«Σήμερα επιβεβαιώσαμε ένα κρούσμα στη φυλή Γιανομάμι που μας ανησυχεί πολύ για την υγεία των ιθαγενών» τόνισε ο ίδιος.
Η φυλή Γιανομάμι ζει στα βουνά και τα δάση στα βόρεια της Βραζιλίας και νότια της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με την οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των ιθαγενών Survival International, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σχετικά απομονωμένη φυλή της Λατινικής Αμερικής με πληθυσμό περίπου 38.000 ανθρώπων.
Το Κοινωνικο-Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο (Socio-Environmental Institute - ISA) ανέφερε πως ο ιός εξαπλώθηκε μέσω ανθρακωρύχων που παρανόμως μπήκαν στη γη των αυτοχθόνων πληθυσμών.
«Σήμερα αναμφίβολα ο βασικός παράγοντας εξάπλωσης του ιού εντός της γης των Γιανομάμι είναι οι πάνω από 20.000 παράνομοι εργάτες ορυχείων που μπαινοβγαίνουν στις συγκεκριμένες περιοχές ανεξέλεγκτα» τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης που συμπληρώνει: «Οι Γιανομάμι, όπως πολλοί άλλοι γηγενείς, είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων κοινοτήτων στις επιπτώσεις του Covid-19 και γι'αυτό πρέπει κατεπειγόντως να προστατευτούν, υπό τον κίνδυνο μιας γενοκτονίας με τη συνέργεια του κράτους της Βραζιλίας».
Σύμφωνα με την Οργάνωση για τους Ιθαγενείς της Βραζιλίας (ΑΡΙΒ), ο ανήλικος ήταν το τρίτο θύμα του κορωνοϊού μεταξύ των αυτοχθόνων πληθυσμών της Βραζιλίας.
Η Βραζιλία μετρά ήδη 1,074 θανάτους και σχεδόν 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως σήμερα, σύμφωνα με τη διαρκώς ανανεούμενη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου Τζον Χόπκιννς.
Με πληροφορίες από CNN