Κουβέιτ: Γιατί μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη κινδυνεύει να χάσει τους κατοίκους της

Κουβέιτ: Γιατί η πλούσια χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μη κατοικήσιμη Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / UNSPLASH
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη έχουν κρούσει αρκετές φορές στο παρελθόν οι επιστήμονες, με τους ειδικούς να στρέφουν το βλέμμα σε μία χώρα, όπου παρά τα «πλούσια» ορυκτά κοιτάσματα που διαθέτει τείνει να μετατραπεί σταδιακά σε ένα αφιλόξενο τόπο για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Ο λόγος για το Κουβέιτ, μία από τις πιο θερμές χώρες στον πλανήτη και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το 2016 ο υδράργυρος άγγιξε τους 54 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Δημόσιας Αρχής Περιβάλλοντος, η θερμοκρασία σε πολλά τμήματα τη χώρας αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 4,5 βαθμών Κελσίου έως το 2100, καθιστώντας μη κατοικήσιμες μεγάλες περιοχές.

Νεκρά πουλιά πέφτουν από τον ουρανό - Αλεπούδες πεθαίνουν στην έρημο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται το φαινόμενο νεκρά πουλιά να πέφτουν από τον ουρανό, καθώς αδυνατούν να βρουν πηγή νερού και ένα μέρος για σκιά. Θύματα των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι και οι άγριες αλεπούδες, οι οποίες παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στη ζέστη, πεθαίνουν στην έρημο.

«Γι’ αυτό βλέπουμε ολοένα και λιγότερη άγρια ζωή στο Κουβέιτ. Επειδή τα ζώα δεν μπορούν να ζήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου» αναφέρει η Tamara Qabazard, ακτιβίστρια στο Κουβέιτ.  

Το 2021, τρεις στις τέσσερις ημέρες στα τέλη του Ιουλίου σημείωσαν υψηλή υγρασία, πολύ ζέστη και μηδενικό αέρα. «Πολλά ζώα άρχισαν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα», συμπλήρωσε η ίδια.

Η πολιτική αδράνεια το μεγάλο πρόβλημα

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις με τον υπερπληθυσμό και την εκτεταμένη φτώχεια, το Κουβέιτ, το οποίο είναι ο τέταρτος εξαγωγέας πετρελαίου του ΟΠΕΚ και η έδρα του τρίτου μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο με πληθυσμό λίγο πάνω από 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης πόρων. Επομένως, το πρόβλημα έγκειται περισσότερο στην πολιτική αδράνεια και όχι στην έλλειψη εργαλείων για την προσαρμογή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξιδιώτες ανταλλάσσουν τα σπίτια τους με αγνώστους αντί να χρησιμοποιούν Airbnb ή ξενοδοχεία

Διεθνή / Ταξιδιώτες ανταλλάσσουν τα σπίτια τους με αγνώστους αντί να χρησιμοποιούν Airbnb ή ξενοδοχεία

Πλατφόρμες, όπως το HomeExchange και το Kindred, επιτρέπουν στους χρήστες να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο με λιγότερα χρήματα - «Τα μέλη ανταλλάσσουν νύχτες και όχι δολάρια»
LIFO NEWSROOM
Στα άδυτα του Βατικανού: Πώς ο πάπας Φραγκίσκος βλέπει το τέλος να πλησιάζει και προετοιμάζει την διαδοχή του

Διεθνή / Στα άδυτα του Βατικανού: Ο πάπας Φραγκίσκος βλέπει το τέλος να πλησιάζει και προετοιμάζει την διαδοχή του

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico για τη μάχη της διαδοχής του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία θα είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη, ιδίως έπειτα από την πρόσφατη σύγκρουση του ποντίφικα με τον καθολικό αντιπρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Ερντογάν -Ζελένσκι: «Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας»

Διεθνή / Συνάντηση Ερντογάν -Ζελένσκι: «Οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαμφισβήτητη στα μάτια της Άγκυρας
LIFO NEWSROOM