Κρίση στο Σουδάν: Άνθρωποι τρέφονται με φύλλα και κάρβουνο για να επιβιώσουν

Κρίση στο Σουδάν: Άνθρωποι τρέφονται με φύλλα και κάρβουνο για να επιβιώσουν Facebook Twitter
Οι άνθρωποι στο Σουδάν τρέφονται με φύλλα και κάρβουνο για να επιβιώσουν από τις επιθέσεις του RSF / φωτ.: ΕΡΑ
0

Η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν φτάνει σε νέα επίπεδα, καθώς εκτοπισμένοι από το Νταρφούρ, μεταξύ των οποίων και κάτοικοι του κατεστραμμένου στρατοπέδου Ζαμζάμ, επιβιώνουν τρώγοντας φύλλα και κάρβουνο.

Τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή του Ελ-Φάσερ και της Ταουίλα είναι συγκλονιστικά, με τις αφηγήσεις να αποκαλύπτουν φρικτές καταστάσεις επιβίωσης, που προστίθενται στην ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν που περιλαμβάνει μαζικές εκτοπίσεις, βιασμού και λιμό.

Οι επιθέσεις από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF έχουν καταστρέψει ολοκληρωτικά τον καταυλισμό Ζαμζάμ και υποχρεώνουν χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ταουίλα, όπου οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Εκεί, οι διαμένοντες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, ενώ οι θάνατοι συνεχίζονται κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού.

Οι κάτοικοι του Σουδάν τρέφονται με φύλλα και κάρβουνο για να επιβιώσουν, μετά την επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στην πόλη Ελ-Φάσερ, όπως ανέφερε ανθρωπιστική οργάνωση στην εκπομπή Newsday του BBC.

«Οι ιστορίες που ακούμε είναι πραγματικά φρικτές», δήλωσε ο Νόα Τέιλορ, επικεφαλής επιχείρησης του Συμβουλίου Προσφύγων της Νορβηγίας, στο BBC. Οι άνθρωποι φεύγουν από το Ελ-Φάσερ για την Ταουίλα, αλλά πεθαίνουν «καθώς φτάνουν», προσέθεσε ο Τέιλορ. Ορισμένοι πεθαίνουν από δίψα κατά την πορεία τους 40 χιλιομέτρων από τον καταυλισμό Ζαμζάμ σε «καύσωνα», ανέφερε. «Έχουμε ακούσει ιστορίες για πτώματα που βρίσκονται ακόμα στον δρόμο μεταξύ Ελ-Φάσερ και Ταουίλα», είπε.

Στην εκπομπή, μίλησε και μια οικογένεια που τους διηγήθηκε την ιστορία ενός κοριτσιού, που περπάτησε μόνη της από το Ελ-Φάσερ και επαναλαμβανόμενα βιάστηκε στην πορεία, πριν πεθάνει από τα τραύματά της μόλις έφτασε στην Ταουίλα.

Σουδάν: Το Ελ Φασέρ και οι RSF

Το Ελ-Φάσερ είναι η τελευταία πόλη στη δυτική περιοχή του Σουδάν, το Νταρφούρ, που ελέγχεται από τον στρατό και τους συμμάχους του. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) επιτέθηκαν στον κοντινό καταυλισμό Ζαμζάμ, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις πρόχειρες κατασκευές τους. Οι κάτοικοι του Ζαμζάμ είχαν βρει καταφύγιο εκεί για δύο δεκαετίες, αφού είχαν δραπετεύσει από προηγούμενες συγκρούσεις στο Νταρφούρ. Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης μάχονται με τον στρατό τα τελευταία δύο χρόνια σε έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει εκτοπίσει περίπου 13 εκατομμύρια άτομα από τα σπίτια τους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Μετά την επίθεση του RSF, ο καταυλισμός Ζαμζάμ «καταστράφηκε εντελώς», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας του Βόρειου Νταρφούρ, Ιμπραΐμ Χάτερ, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τέιλορ προειδοποίησε επίσης ότι η Ταουίλα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στην εισροή ανθρώπων που φεύγουν από τα σπίτια τους. «Υπάρχει ελάχιστο φαγητό, ελάχιστο νερό», είπε, προσθέτοντας ότι η μικρή πόλη φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 130.000 με 150.000 άτομα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι άνθρωποι που έφυγαν από τον καταυλισμό Ζαμζάμ ανέφεραν ότι τα σπίτια τους είχαν καεί και ότι είχαν πυροβοληθεί. Η RSF παραδέχεται ότι επιτέθηκε στον καταυλισμό, αλλά αρνείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε αθλιότητα.

Η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν συνεχίζει να κλιμακώνεται, με εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες απόγνωσης. Η χώρα πλήττεται από ένοπλες συγκρούσεις, με το Νταρφούρ να είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέατρα αυτών των συγκρούσεων. Η καταστολή των πολιτικών ελευθεριών και η αυξανόμενη βία των παραστρατιωτικών ομάδων, όπως οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχουν ωθήσει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένα άτομα σε προσωρινούς καταυλισμούς και έχουν εξαντλήσει τους πόρους τους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή που απαιτεί άμεση διεθνή βοήθεια.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα έρθει πιο γρήγορα μετά τα 6,2 Ρίχτερ», λέει γεωλόγος

Διεθνή / Τουρκία: «Ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα έρθει πιο γρήγορα μετά τα 6,2 Ρίχτερ», λέει γεωλόγος

Μετά τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος καθηγητής Νάτζι Γκιορούρ ανέφερε πως η περιοχή θα βιώσει σίγουρα έναν μεγάλο σεισμό
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ