Σε εφαρμογή τίθεται συμφωνία της Κύπρου με τη Βρετανία, για την ανάπτυξη ακινήτων στις κυρίαρχες περιοχές βάσεων.
Η συμφωνία υπογράφηκε το 2014, αλλά απαιτήθηκαν χρόνια περίπλοκων διαπραγματεύσεων για την ιδιόμορφη φύση των περιοχών, σημειώνει ο Guardian, που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χρήση γης στην Κύπρο.
Οι δύο πλευρές, σε κοινή ανακοίνωση, έκαναν λόγο για συμφωνία ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Κύπριους για την ανάπτυξη ακινήτων στις κυρίαρχες περιοχές βάσεων, που κατείχε η Βρετανία. Αυτό, επεσήμανε, όχι απλά θα έχει πολλαπλά οφέλη, αλλά και θα διορθώσει στρεβλώσεις και ανισότητες στις ζωές των κατοίκων χωριών αυτών των περιοχών.
«Αυτή είναι μια πραγματικά ιστορική συμφωνία. Αναμένεται ότι όχι μόνο θα έχει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για εκείνους που ζουν ή εκείνους που έχουν ακίνητα στις βάσεις, αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Από τις 16 Μαΐου, όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για σχέδια ανάπτυξης ακινήτων, όπως και για άλλες περιοχές του νησιού. Μέχρι τώρα, η μη στρατιωτική ανάπτυξη των περιοχών των βάσεων, με εξαίρεση την αγροτική γη, ελεγχόταν αυστηρά.
«Οι πολεοδομικές ζώνες και διαδικασίες, παρόμοιες με αυτές στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα εφαρμοστούν και στις Βάσεις από τις 16 Μαΐου 2022, εξαιρουμένων των περιοχών που σχετίζονται με τις στρατιωτικές ανάγκες των Βάσεων και ζητήματα ασφάλειας. Τα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών γης και περιουσίας θα συνεχίσουν να διασφαλίζονται ανεξαρτήτως χώρου διαμονής, ενώ, παράλληλα, οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές θα προστατεύονται», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.
«Οι ιδιοκτήτες περιουσιών θα μπορούν από τη 16η Μαΐου 2022 να υποβάλουν αιτήσεις για έκδοση πολεοδομικών και οικιστικών αδειών στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού. Παράλληλα, για περίοδο τεσσάρων μηνών από την δημοσίευση, το κοινό θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει ενστάσεις σχετικά με τις πολεοδομικές ζώνες», σημειώνεται ακόμη.
Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ