Le Figaro: Υπάλληλοι του TikTok είχαν παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων

Le Figaro: Υπάλληλοι του TikTok είχαν παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα δημοσιογράφων Facebook Twitter
0

Οι επικριτές του TikTok ανησυχούν ότι όλα τα δεδομένα είναι προσβάσιμα στη μητρική εταιρεία της πλατφόρμας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γαλλική Le Figaro.

Στο στόχαστρο της κινεζικής εταιρείας βρέθηκαν δύο δημοσιογράφοι που ερευνούσαν την ByteDance.

Όπως αναφέρεται υπάλληλοι της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας ByteDance είχαν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα από την πλατφόρμα TikTok για να εντοπίσουν δημοσιογράφους. Ειδικότερα είχαν πρόσβαση προκειμένου να εντοπίσουν πηγές που διέρρευσαν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης.

Η ByteDance, μητρική εταιρεία του TikTok , παραδέχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ότι αρκετοί υπάλληλοι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα δύο δημοσιογράφων που έγραψαν σχετικά με την εταιρεία. Ήλπιζαν να εντοπίσουν δεσμούς μεταξύ του προσωπικού και ενός ρεπόρτερ των Financial Times καθώς και ενός πρώην δημοσιογράφου του BuzzFeed , σύμφωνα με ένα email από τον γενικό σύμβουλο της ByteDance, Έρικ Άντερσεν, που ήλθε σε γνώση του AFP.

Οι δύο δημοσιογράφοι κάλυψαν θέματα σχετικά με αυτή την εταιρεία, μέσω πληροφοριών που έλαβαν εμπιστευτικά. Οι υπάλληλοι που εντόπισε η Bytedance ότι είχαν επαφή με αυτούς τους δημοσιογράφους δεν εργάζονται πλέον για την εταιρεία, είπε ο Έρικ Άντερσεν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων σε αυτή την υπόθεση. Σε μια δήλωση στο AFP, η ByteDance καταδίκασε αυτή την «ατυχή πρωτοβουλία που παραβίασε σοβαρά τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας».

Οι διευθύνσεις IP δημοσιογράφων ελήφθησαν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν βρίσκονταν στην ίδια τοποθεσία με τους υπαλλήλους της ByteDance που ήταν ύποπτοι για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, έδειξε μια εσωτερική αναφορά που μεταδόθηκε από τον Έρικ Άντερσεν. Αυτές οι πληροφορίες υπονομεύουν την εικόνα που το TikTok προσπαθεί να μεταφέρει στους πελάτες και τις κυβερνήσεις: την εικόνα μιας πλατφόρμας που ενδιαφέρεται για την προστασία των δεδομένων των χρηστών της και με σεβασμό στην εθνική ασφάλεια.

Το θέμα καθίσταται ιδιαιτέρως σοβαρό επειδή οι επικριτές του TikTok ανησυχούν ότι αυτά τα δεδομένα είναι προσβάσιμα από μητρική εταιρεία της πλατφόρμας, τον κινεζικό όμιλο ByteDance, που θεωρητικά υπόκειται στον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές. Επισημαίνουν ότι πολλοί κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα ανεξάρτητα από το σε ποιον ανήκει η πλατφόρμα. Η TikTok είπε φέτος ότι θα αποθηκεύσει όλες τις πληροφορίες χρηστών των ΗΠΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM