Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απαγόρευσε δια νόμου τη δημοσιογραφική κάλυψη «παράνομων» διαδηλώσεων

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απαγόρευσε δια νόμου τη δημοσιογραφική κάλυψη «παράνομων» διαδηλώσεων Facebook Twitter
PIXABAY
0

Στην υπογραφή ενός νόμου που απαγορεύει στους δημοσιογράφους να καλύπτουν τις διαδηλώσεις που έχουν χαρακτηριστεί παράνομες προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκ, εν μέσω της καταστολής του ιστορικού κινήματος αμφισβήτησης της εξουσίας του.

«Η απευθείας κάλυψη μαζικών εκδηλώσεων που παραβιάζουν τη δημόσια τάξη, ιδίως με σκοπό να κάνουν προπαγάνδα, θα απαγορευτεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Belta.

Διευκρινίστηκε ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει κατά κύριο λόγο για τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα επίσης με το Belta, ο πρόεδρος Λουκασένκο υπέγραψε και έναν νόμο που απαγορεύει στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους να αναρτούν στο διαδίκτυο «υπερσυνδέσμους» προς «απαγορευμένο» περιεχόμενο. Η Γενική Εισαγγελία και οι τοπικοί εισαγγελείς θα μπορούν εξάλλου να αποφασίζουν μόνοι τους αν θα περιορίσουν την πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που κρίνουν ότι κάνουν «προπαγάνδα» ή προωθούν τον «εξτρεμισμό».

Πολλά αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το Nexta, που συντόνιζε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης πέρσι, έχουν χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικοί ιστότοποι» από τις αρχές.

Ο Ρομάν Προτασέβιτς, που συνελήφθη την Κυριακή στο Μινσκ, μετά την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη λευκορωσική πρωτεύουσα ήταν διευθυντής σύνταξης του Nexta.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της Ένωσης δημοσιογράφων της Λευκορωσίας Μπόρις Γκορέτσκι είπε ότι οι νέοι νόμοι οδηγούν «στην εξάλειψη ό,τι απομένει από τον ανεξάρτητο Τύπο». «Αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονταν ήδη στην πράξη αλλά τώρα νομοθετούνται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ένωση, περίπου 30 δημοσιογράφοι κρατούνται σε φυλακές στη Λευκορωσία. Την περασμένη εβδομάδα μπλοκαρίστηκε ο ιστότοπος του κυριότερου ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης της χώρας, του TUT.BY και πολλοί συνεργάτες του συνελήφθησαν. Στους περισσότερους ανταποκριτές του ξένου Τύπου έχουν αφαιρεθεί οι διαπιστεύσεις, γεγονός που τους στερεί το δικαίωμα να εργάζονται νόμιμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο των αμερικανικών ταχυδρομείων

Διεθνή / Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τα αμερικανικά ταχυδρομεία - Πιθανώς, για να τα κλείσει

Η ιστορική υπηρεσία USPS των ΗΠΑ είχε ελεγχόμενη ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 - Ο Τραμπ ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για να απολύσει τα μέλη του ΔΣ και να θέσει τα αμερικανικά ταχυδρομεία υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Διεθνή / Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Στη Γερμανία, σχεδόν το 60% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος.
LIFO NEWSROOM
Γυναίκα στις ΗΠΑ γέννησε λάθος μωρό - Της εμφύτευσαν λάθος γονιμοποιημένα ωάρια

Διεθνή / Έκανε μήνυση σε κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, επειδή γέννησε το μωρό άλλου ζευγαριού χωρίς να το γνωρίζει

Παρά το λάθος, η γυναίκα θέλησε να κρατήσει το παιδί και μεγάλωσε το μωρό για αρκετούς μήνες μέχρι να δοθεί η κηδεμονία στους βιολογικούς γονείς του
LIFO NEWSROOM