Τους καλύτερους προορισμούς για το 2022 ανακοίνωσε το Lonely Planet και η λίστα με τις πόλεις προκάλεσε έκπληξη σε κάποιους: στην κορυφή είναι το Όκλαντ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε lockdown.
Ο κορυφαίος προορισμός για την επόμενη χρονιά- σε ό,τι αφορά τις χώρες- είναι τα Νησιά Κουκ, σύμφωνα με το Lonely Planet, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία και ο Μαυρίκιος.
- Νησιά Κουκ
- Νορβηγία
- Μαυρίκιος
- Μπελίζ
- Σλοβενία
- Ανγκουίλα
- Ομάν
- Νεπάλ
- Μαλάουι
- Αίγυπτος
Στις δέκα καλύτερες πόλεις, πίσω από το Όκλαντ είναι η Ταϊπέι και το Φράιμπουργκ. Στην κορυφαία δεκάδα είναι και η Λευκωσία, που βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας.
- Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
- Ταϊπέι, Ταϊβάν
- Φράιμπουργκ, Γερμανία
- Ατλάντα, ΗΠΑ
- Λάγος, Νιγηρία
- Λευκωσία, Κύπρος
- Δουβλίνο, Ιρλανδία
- Μερίδα, Μεξικό
- Φλωρεντία, Ιταλία
- Γκιεονγκτζού, Νότια Κορέα
Αυτή τη στιγμή κανένας τουρίστας δεν μπορεί να επισκεφθεί το Όκλαντ. Για αυτό και το γεγονός ότι η πόλη είναι στην κορυφή της λίστας διασκέδασε κάποιους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας.
«Είναι κατά κάποιο τρόπο ένας μοναχικός πλανήτης (lonely planet) στο lockdown επιπέδου 3», σχολίασε ένας κάτοικος στα social media. «Πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι σε πραγματικά σε δύσκολη κατάσταση», έγραψε κάποιος άλλος.
Αυτή τη στιγμή, όποιος προσπαθήσει να μπει στο Όκλαντ χωρίς επίσημη άδεια κινδυνεύει με πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης. Τα περισσότερα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια είναι κλειστά, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους.
Ο δήμαρχος του Όκλαντ, Φιλ Γκοφ, εκτίμησε πως η «πρωτιά» της πόλης στην κατάταξη του Lonely Planet «θα δώσει πραγματική ώθηση» στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας της πόλης, όταν αρχίσουν να ανακάμπτουν από το lockdown και ανοίξουν τα σύνορα.
Αυτό δεν είναι σαφές πότε θα συμβεί. Επί του παρόντος, στη Νέα Ζηλανδία μπορούν να ταξιδέψουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, ή όσοι έχουν κρίσιμη θέση εργασίας και διαθέτουν βίζα. Ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις το ταξίδι είναι δύσκολο, αφού θα πρέπει να κλείσουν μία θέση στις κρατικές εγκαταστάσεις καραντίνας. Όμως, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά και 30.000 άτομα είναι στη λίστα αναμονής.
Με πληροφορίες από Guardian, CNN