Η λεγόμενη «ομίχλη εγκεφάλου», σύμπτωμα που έχει συνδεθεί με τη long Covid, μπορεί να συγκριθεί με το να γερνά κάποιος κατά 10 χρόνια, σύμφωνα με ερευνητές.
Επιστήμονες του King’s College London έκαναν έρευνα για τον αντίκτυπο που έχει η Covid-19 στη μνήμη και διαπίστωσαν ότι η γνωστική εξασθένηση είναι υψηλότερη σε ανθρώπους που έχουν συμπτώματα για περισσότερους από τρεις μήνες.
Μάλιστα, η ίδια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet, διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα συνεχίζονται σχεδόν δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη από κορωνοϊό. «Κάποιοι άνθρωποι, δύο χρόνια μετά την πρώτη λοίμωξη, δεν νιώθουν ότι έχουν ανακάμψει πλήρως και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid-19 συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ζωές τους», δήλωσε η Κλερ Στιβς, καθηγήτρια του King’s College London.
Τα συμπτώματα που αναφέρουν περισσότερο άνθρωποι που υποφέρουν από long Covid είναι κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, λαχάνιασμα και μυικοί πόνοι. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 5.100 άνθρωποι και οι επιστήμονες- μέσω 12 γνωστικών τεστ- αξιολόγησαν σε δύο περιόδους τη λειτουργική μνήμη και την προσοχή τους, μεταξύ άλλων.
Στην πρώτη ομάδα των 3.335 συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν χαμηλότερες γνωστικές επιδόσεις σε άτομα που ήταν θετικά στον κορωνοϊό, τα οποία ήταν μεγαλύτερα σε εκείνους που ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα για περισσότερες από 12 εβδομάδες.
Αυτές οι συνέπειες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συγκρίνονται με μια «αύξηση της ηλικίας κατά περίπου 10 χρόνια, ή την εκδήλωση ήπιων ή μέτριων συμπτωμάτων ψυχολογικής δυσφορίας». Η μελέτη δεν διαπίστωσε γνωστικά προβλήματα σε άτομα που ανέφεραν ότι ανέρρωσαν πλήρως από τον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που είχαν συμπτώματα για πάνω από τρεις μήνες. «Αυτό είναι καλό νέο», σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Νέιθαν Τσίθαμ.
Με πληροφορίες από Guardian