Μακρόν και Τραμπ δοκιμάζουν σήμερα τη «φιλία» τους - Στο επίκεντρο τα θέματα που διαφωνούν

Μακρόν και Τραμπ δοκιμάζουν σήμερα τη «φιλία» τους - Στο επίκεντρο τα θέματα που διαφωνούν Facebook Twitter
EPA/SHAWN THEW
0

Έπειτα από μια θερμή υποδοχή και ένα δείπνο με τη συνοδεία των συζύγων τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα υποβάλουν σήμερα σε δοκιμασία τη φιλία τους συζητώντας θέματα στα οποία διαφωνούν, με πρώτα τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμπορικό πόλεμο.

Ο Μακρόν, που έχει κάνει τα πάντα για να αποκτήσει στενή σχέση με έναν ηγέτη το όραμα του οποίου είναι διαμετρικά αντίθετο με αυτό του υπόλοιπου κόσμου, θα προσπαθήσει να αλλάξει την άποψη του Τραμπ σε πολλά θέματα.

Σήμερα το πρωί οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο όπου θα συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο επί μισή ώρα και στη συνέχεια για μία ώρα μαζί με τους συνεργάτες τους.

Μακρόν και Τραμπ δοκιμάζουν σήμερα τη «φιλία» τους - Στο επίκεντρο τα θέματα που διαφωνούν Facebook Twitter
EPA/ERIK S. LESSER

Χθες στη διάρκεια του δείπνου που είχαν οι Μακρόν και Τραμπ μαζί με τις συζύγους τους συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, «τις δημοσκοπήσεις του προέδρου Τραμπ και την προετοιμασία για τις ενδιάμεσες εκλογές» του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μεταξύ των άλλων ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκαν ήταν η επιβολή ρυθμιστικών κανόνων στο Διαδίκτυο και η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, όπως και η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Αναφέρθηκαν όμως και σε θέματα στα οποία διαφωνούν, όπως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που θέλει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιθυμούν να αποκτήσουν κοινή ατζέντα», διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία χθες το βράδυ, υπογραμμίζοντας και πάλι «την πολύ φιλική και προσωπική ατμόσφαιρα» που υπήρχε στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στο πιο φλέγον ζήτημα: τι θα γίνει με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία ο Τραμπ θέλει να αποδεσμευθεί, αν δεν γίνουν πιο σκληροί οι όροι που επιβάλλονται στην Τεχεράνη.

Αυτό φοβάται η Γαλλία και οι άλλες δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Τις τελευταίες δύο ημέρες η Ρωσία, η Κίνα και η Βρετανία έχουν επαναλάβει ότι επιθυμούν τη διατήρηση της συμφωνίας, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση του Μακρόν, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β» για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα, επανέλαβε την Κυριακή.

Μακρόν και Τραμπ δοκιμάζουν σήμερα τη «φιλία» τους - Στο επίκεντρο τα θέματα που διαφωνούν Facebook Twitter
EPA/ERIK S. LESSER

Ωστόσο η γαλλική προεδρία δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι «τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά», καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι «θα σκίσει» τη συμφωνία.

Δεν πρέπει να αναμένεται κάποια «διπλωματική πρόοδος» μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με το Παρίσι, το οποίο θέλει να προτείνει ένα συμβιβαστικό κείμενο.

Η κατάσταση είναι επείγουσα διότι στις 12 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Ουάσινγκτον για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, το Παρίσι ανησυχεί λιγότερο. Την 1η Μαΐου λήγει η προσωρινή εξαίρεση που είχε λάβει η Ε.Ε., όμως η Γαλλία ελπίζει ότι η εξαίρεση αυτή θα γίνει μόνιμη.

«Δεν κάνουμε εμπορικό πόλεμο με τους εταίρους μας», εκτίμησε ο Μακρόν την Κυριακή.

Η σημερινή ημέρα θα είναι διπλωματικά φορτισμένη: έπειτα από τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο και μια κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μακρόν θα γευματίσει με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Τζον Σάλιβαν, τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί σε τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλινγκτον.

Το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμή του Γάλλου προέδρου με την παρουσία πολλών καλεσμένων στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM