Η δημοσιογράφος, Ρούλα Χασανέιν είναι μια από τις Παλαιστίνιες κρατούμενες που αφέθηκαν ελεύθερες από τη φυλακή του Ισραήλ, Οφέρ, στο πλαίσιο της εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός με τη Γάζα.
Λίγες ημέρες αφού βρήκε ξανά την οικογένειά της, η Χασανέιν περιέγραψε στο CNN, όσα βίωσε μέσα στο δημοφιλές σωφρονιστικό κατάστημα.
Μίλησε για συνθήκες κακοποίησης και ταπεινώσεων στη φυλακή, τη σωματική και ψυχολογική βία που της ασκήθηκε και αποκάλυψε, ποιο ήταν το τελευταίο πράγμα που οι φρουροί την ανάγκασαν να κάνει, πριν την απελευθέρωσή της.
Το βίντεο που τις ανάγκασαν να δουν πριν τις αφήσουν ελεύθερες
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, όλες οι Παλαιστίνιες κρατούμενες αναγκάστηκαν να γονατίσουν σε μια σειρά για να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά ένα βίντεο. «Αυτή δεν είναι μια νίκη για εσάς. Καταστρέψαμε και σκοτώσαμε στη Γάζα, στην Υεμένη, στη Συρία, στο Ιράν. Σκοτώσαμε την ηγεσία (σας)» θυμήθηκε η μία, η Ρούλα Χασανέιν, όσο περιέγραφε τι άκουσε στο ισραηλινό προπαγανδιστικό βίντεο των 90 δευτερολέπτων που αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν σε μεγάλη οθόνη.
Η Χασανέιν θυμάται το βίντεο πολύ καλά. Όπως και τις συγκρατούμενές της, αναγκάστηκε αναγκάστηκε να το παρακολουθεί σε επανάληψη. «Δεν μας επιτρεπόταν να κοιτάξουμε δεξιά ή αριστερά. Μόνο στην οθόνη», δήλωσε στο CNN.
«Σε συνέντευξή της στο CNN από το σπίτι της στην πόλη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, η Χασανέιν εμφανίστηκε εξαντλημένη» σχολίασε το πρακτορείο στο δημοσίευμα με τη συνέντευξη της δημοσιογράφου. Καθισμένη στο σαλόνι της, ήταν περιτριγυρισμένη από οικογενειακές φωτογραφίες που ήταν η μόνη σύνδεση του μικρού της παιδιού μαζί της τους τελευταίους 10 μήνες. Είχε γεννήσει το πρώτο της παιδί μόλις μήνες πριν από τη σύλληψή της, τον Μάρτιο του 2024.
Η Χασανέιν εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και κατηγορήθηκε από το Ισραήλ, για υποκίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), τα δικαστικά έγγραφα στρέφονται εναντίον της για υποκίνηση, με βάση αναρτήσεις του 2022 και του 2023, συμπεριλαμβανομένων αναδημοσιεύσεων στο X και στο Facebook «στις οποίες σχολίαζε τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, που περιλάμβαναν την απογοήτευσή της για τα δεινά των Παλαιστινίων».
Ο λογαριασμός της στο X έχει ανασταλεί.
«Μας κρατούσαν από το κεφάλι, μας έσπρωχναν στα γόνατα»
Όσα είχε να πει για τον χρόνο της στη φυλακή, έχουν να κάνουν με «κακοποίηση και ταπείνωση».
Είπε ότι οι φρουροί της έκαναν σωματικό έλεγχο και την έβριζαν, χαρακτηρίζοντας τη μεταχείρισή της «βασανιστήρια».
«Μας κρατούσαν από το κεφάλι, μας έβγαζαν ακόμη και μεγάλα τμήματα από τις μαντίλες μας, μας έσπρωχναν στα γόνατα και μας έσερναν ενώ ήμασταν δεμένες στα χέρια και στα πόδια με βαριά μεταλλικά σίδερα» θυμάται.
Το CNN ρώτησε την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS) σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι κρατούμενες κακομεταχειρίστηκαν και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν ένα προπαγανδιστικό βίντεο. Η IPS δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμερη για τους ισχυρισμούς "«και εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχουν συμβεί τέτοια γεγονότα υπό την ευθύνη της IPS. Εντούτοις, οι φυλακισμένοι και οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία η οποία θα εξεταστεί πλήρως και θα αντιμετωπιστεί από τις επίσημες αρχές».
Around 90 Palestinian prisoners have been freed in exchange for three Israeli hostages handed over by Hamas.
— Virgin Media News (@VirginMediaNews) January 20, 2025
As the ceasefire begins to take effect, thousands of displaced Palestinians are making their way across devastated Gaza, returning to what remains of their homes#VMNews pic.twitter.com/PMaOwXhpj7
«Η κόρη μου ξέχασε πώς έμοιαζα»
Μεταξύ των όσων βίωσε στην ισραηλινή φυλακή, η δημοσιογράφος καταγγέλλει ελάχιστο φαγητό, ενώ πολλές από αυτές υφίσταντο τακτική σωματική και λεκτική κακοποίηση.
Συχνά, η παροχή βασικών προμηθειών, όπως σερβιέτες, ήταν «στο έλεος των ανδρών δεσμοφυλάκων», είπε. «Οι δεσμοφύλακες συνήθιζαν να μας λένε ότι δεν χρειαζόταν να αλλάζουμε τις σερβιέτες μας κάθε ώρα, ότι μπορούσαμε να τις αλλάζουμε κάθε τέσσερις με πέντε ώρες» θυμήθηκε για να παραθέσει στη συνέχεια μια σχετική ιστορία μέσα από την Οφέρ για μια γυναίκα που της αρνήθηκαν, όταν ζήτησε σερβιέτα.
«Βλέπαμε αίμα στα ρούχα της και την κορόιδευαν (οι Ισραηλινοί φρουροί)... ήταν τρομακτικό» είπε η Χασανέιν.
Πριν από τη σύλληψή της, η Ρούλα Χασανέιν είχε γεννήσει πρόωρα δίδυμα. Το ένα πέθανε λίγες ώρες μετά την καισαρική τομή. Το παιδί που επέζησε, η Elia, φάνηκε να έχει ξεχάσει τη μητέρα της όσο εκείνη ήταν στη φυλακή.
Το βίντεο με την επανασύνδεση μητέρας και κόρης την Κυριακή έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Χασανέιν απογοητεύτηκε όταν η Elia δεν την αναγνώρισε. «Φυσικά, η κόρη μου ξέχασε πώς μοιάζω. Την είδα και την αγκάλιασα, αλλά φοβήθηκε» δήλωσε.
Με πληροφορίες από CNN