Από θαύμα δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός μετά την έκρηξη περίπου 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, εξηγεί ο υποστράτηγος ε.α και Διδάκτωρ Χημείας εκρηκτικών υλών, Παναγιώτης Κιούσης.
Μιλώντας στο ethnos.gr, εξήγησε πως με την εκρηκτική ύλη που εξερράγη το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, προκαλώντας ισοπέδωση και εκατόμβη νεκρών, μπορούν να κατασκευαστούν τουλάχιστον 13.750 κλασικές βόμβες ΤΝΤ.
«Οι μεγάλες αμερικανικές βόμβες περιλαμβάνουν 200 λίβρες ΤΝΤ. Δημιουργήθηκαν ασύλληπτες ωστικές δυνάμεις στη Βηρυτό. Φανταστείτε ότι με μια λίβρα ΤΝΤ αν την ενεργοποιήσεις με πυροκροτητή και κάνεις μία έκρηξη σε μία κολόνα από χάλυβα, όπως αυτή της ΔΕΗ, αυτή κόβεται λες και είναι πράσο. Οι εκρήξεις δημιουργούν ισχυρά εξώθερμες αντιδράσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «κάθε φορά που πέφτει μία βόμβα TNT 200 λιβρών από αεροπλάνο, "φεύγει" ένα οικοδομικό τετράγωνο. Το ότι δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός είναι θαύμα».
Όπως εξήγησε ο Υποστράτηγος ε.α., η ανατίναξη στην Βηρυτό πιθανότατα προήλθε από έκρηξη πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης η οποία πυροδότησε την απαραίτητη ενέργεια στη δευτερογενή εκρηκτική ύλη που βρισκόταν σε κοντινό σημείο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εξ συμπαθείας έκρηξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποθήκευση πρωτογενούς ή δευτερογενούς εκρηκτικής ύλης κοντά σε κατοικημένη περιοχή και χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, δεν δικαιολογείται: «Πρέπει να είναι στην ύπαιθρο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και δίπλα σε ανάχωμα. Το υψηλό ανάχωμα λειτουργεί προστατευτικά καθώς όταν γίνει μια έκρηξη αυτό βοηθά να μην φύγει προς τα αριστερά και τα δεξιά το ωστικό κύμα αλλά να χτυπήσει στο ανάχωμα και να εξουδετερωθεί προς τα πάνω». Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται οι νατοϊκές προδιαγραφές για το πώς πρέπει να είναι η αποθήκη αλλά και πόσο τονάζ μπορεί κάθε φορά να αποθηκευτεί, «Είναι εγκληματική ενέργεια να αποθηκεύεις πρωτογενή και δευτερογενή εκρηκτική ύλη μαζί».
Με πληροφορίες από ethnos.gr
σχόλια