Η καθημερινότητα για τους φυλακισμένους στη διαβόητη φυλακή «Quenzon City», στην Μανίλα των Φιλιππίνων, είναι μια διαρκής πάλη για νερό, φαγητό και λίγο χώρο για ύπνο σε ένα εξαιρετικά ανθυγιεινό περιβάλλον.
Κάθε τρόφιμος του σωφρονιστικού καταστήματος πρέπει να μοιράζεται την ίδια τουαλέτα με τουλάχιστον άλλους 100 κρατουμένους.
Και οι συνθήκες χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, καθώς όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αστυνομία και η κυβέρνηση έχουν κηρύξει έναν, δίχως προηγούμενο, πόλεμο απέναντι στην εγκληματικότητα που μαστίζει τη χώρα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχουν συλλάβει χιλιάδες ακόμη μέσα σε μόλις ένα μήνα, ακολουθώντας τις διαταγές του προέδρου Rodrigo Duterte, που έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της εξάχρονης θητείας του την πλήρη εξαφάνιση των ναρκωτικών από τις Φιλιππίνες.
Όσοι συλλαμβάνονται μοιάζουν καταδικασμένοι μπροστά σε ένα υποχρηματοδοτούμενο και υπερφορτωμένο σωφρονιστικό σύστημα, με φυλακές παρόμοιες με την «Quenzon City».
Αυτή τη στιγμή, στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα κρατούνται περίπου 3,800 τρόφιμοι, σε ένα κτιριακό συγκρότημα που χτίστηκε πριν από έξι δεκαετίες για να στεγάζει μόλις το 1/5, δηλαδή 800 άτομα.
«Πολλοί τρελαίνονται. Δεν μπορούν να σκεφτούν καθαρά. Έχει τόσο κόσμο. Ακόμη και την παραμικρή κίνηση να κάνεις σκοντάφτεις πάνω σε κάποιον ή κάτι» λέει ο τρόφιμος Mario Dimaculangan στο AFP.
Οι κρατούμενοι κοιμούνται με βάρδιες στο ραγισμένο, τσιμεντένιο δάπεδο ενός ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ, στα σκαλιά, κάτω από τα υπάρχοντα κρεβάτια ή σε αυτοσχέδιες αιώρες φτιαγμένες από παλιές κουβέρτες. Ακόμη όμως και έτσι, αναγκάζονται να στριμώχνονται σαν σαρδέλες, μη μπορώντας ούτε να τεντώσουν τα σώματά τους.
Όταν βρέχει, οι συνθήκες γίνονται πολύ χειρότερες αφού δεν μπορούν να κοιμηθούν σε κάποιον από τους ανοιχτούς χώρους της φυλακής και συνωστίζονται στο εσωτερικό της.
Τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αρκούν για ένα ημερήσιο προϋπολογισμό που αντιστοιχεί σε μόλις 50 πέσος (€1) για το φαγητό και 5 πέσος (10 λεπτά) για τα φάρμακα του κάθε κρατουμένου.
Αλλά και οι συνθήκες υγιεινής είναι κάκιστες. Κουβάδες με σκέτο νερό χρησιμοποιούνται αντί για καναζάκια στις τουαλέτες, με τη δυσωδία να γίνεται ακόμη πιο έντονη λόγο των σκουπιδιών που σαπίζουν σ' ένα γειτονικό κανάλι.
Ο δρ. Raymund Narag, παλιός τρόφιμος της φυλακής και νυν καθηγητής ποινικού δικαίου στο πανεπιστήμιο «Southern Illinois» στις ΗΠΑ υποστηρίζει πως οι μερίδες φαγητού είναι πολύ μικρές και συχνά περιέχουν σκουριασμένα καρφιά και κατσαρίδες, αναγκάζοντας τους τρόφιμους να μείνουν νηστικοί ή να κλέψουν φαγητό από τους συγκρατούμενούς τους.
Οι βρώμικες συνθήκες, η έλλειψη φαγητού, η αποπνικτική ζέστη και η απουσία εξαερισμού μέσα στα κελιά προκαλούν αρρώστιες και εξανθήματα στους ανθρώπους που περνούν εδώ μέσα χρόνια ολόκληρα.
Η διοίκηση της φυλακής κάνει ότι μπορεί για να κάνει λίγο πιο υποφερτή τη ζωή των κρατουμένων, διοργανώνοντας διαγωνισμούς χορού, αγώνες κ.α.
Μάλιστα, οι ίδιοι οι τρόφιμοι λένε πως έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά όσο αφορά το φαγητό και τα προγράμματα επανένταξης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Φιλιππίνων Vitaliano Aguirre, μιλώντας στο AFP, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μία σειρά από νέες τοποθεσίες για την κατασκευή καινούργιων σωφρονιστικών ιδρυμάτων, την ώρα που έχει δοθεί εντολή στα δικαστήρια να «τρέξουν» τις υποθέσεις ναρκωτικών.
Ωστόσο, σχολιάζει το AFP, δεν έκανε καμία αναφορά για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να λυθεί το πρόβλημα των υπεράριθμων κρατουμένων.
Με στοιχεία από AFP