Μετά την «Καρτερία» βρέθηκε το ναυάγιο του Quest, τελευταίου κρίκου της «ηρωικής εποχής εξερεύνησης της Ανταρκτικής»

Μετά την «Καρτερία» βρέθηκε το ναυάγιο του Quest, του τελευταίοy κρίκου της «ηρωικής εποχής της εξερεύνησης της Ανταρκτικής» Facebook Twitter
Η βύθιση του Quest το 1962 - Φωτ.: Tore Topp/Guardian
0

Το ναυάγιο του Quest, του πλοίου στο οποίο έχασε τη ζωή του ο διάσημος εξερευνητής της Ανταρκτικής σερ Έρνεστ Σάκλετον, βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών του Λαμπραντόρ στον Καναδά, ανακοίνωσαν οι ερευνητές. 

Ο εντοπισμός του Quest -ενός ατμόπλοιου που βυθίστηκε το 1962 σε ταξίδι για κυνήγι φώκιας- αποτελεί έναν τελευταίο σύνδεσμο με την «ηρωική εποχή της εξερεύνησης της Ανταρκτικής», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών John Geiger. «Η εύρεση του Quest είναι ένα από τα τελευταία κεφάλαια της εξαιρετικής ιστορίας του σερ Έρνεστ Σάκλετον», δήλωσε ο Geiger, ο οποίος είναι επικεφαλής της Βασιλικής Καναδικής Γεωγραφικής Εταιρείας. Ο Geiger μιλούσε από τη γέφυρα του Leeway Odyssey καθώς το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος επέστρεφε στο λιμάνι του St John's, Newfoundland, μετά τον εντοπισμό του Quest σε βάθος 400 μέτρων, 15 ναυτικά μίλια από την ακτή. 

Μετά την «Καρτερία» βρέθηκε το ναυάγιο του Quest, του τελευταίοy κρίκου της «ηρωικής εποχής της εξερεύνησης της Ανταρκτικής» Facebook Twitter
Σόναρ φωτογραφία του Quest, το οποίο βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών του Λαμπραντόρ στον Καναδά - Φωτ: Canadian Geographic

Η τελευταία θέση του Quest ήταν 12.000 χιλιόμετρα από το σημείο όπου ήταν αγκυροβολημένο όταν ο Σάκλετον πέθανε από καρδιακή προσβολή εντός του πλοίου - στο λιμάνι του Γκρίτβικεν, στη Νότια Γεωργία, στις 5 Ιανουαρίου 1922. Ο εξερευνητής ήταν μόλις 47 ετών και επέστρεφε στην Ανταρκτική επτά χρόνια μετά την προηγούμενη άτυχη αποστολή του που είχε καταλήξει σχεδόν σε καταστροφή. 

Το 1914, τρία χρόνια μετά τις αποστολές του Νορβηγού Ρόαλντ Άμουνδσεν και του Άγγλου Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ -που έφτασαν για πρώτη φορά στο νότιο πόλο με διαφορά μόλις λίγων εβδομάδων- ο Σάκλετον ήλπιζε να κάνει τον πρώτο χερσαίο διάπλου της Ανταρκτικής ηπείρου. Αντ' αυτού, η καταδικασμένη αποστολή του έγινε μια από τις πιο εξαντλητικές -και θαυματουργές- δοκιμασίες επιβίωσης όλων των εποχών.

Η αποστολή πήγε στραβά όταν το πλοίο του, η «Καρτερία» (Endurance), παγιδεύτηκε σε παγόβουνο στη θάλασσα Γουέντελ, αναγκάζοντας τον Σάκλετον και τους άνδρες του να κατασκηνώσουν σε ασταθείς πάγους. Μετά από μήνες περιπλάνησης, το Endurance βυθίστηκε και ο Σάκλετον έπλευσε με το πλήρωμά του σε σωσίβιες λέμβους προς το έρημο και ακατοίκητο νησί Elephant Island.

Μετά την «Καρτερία» βρέθηκε το ναυάγιο του Quest, του τελευταίοy κρίκου της «ηρωικής εποχής της εξερεύνησης της Ανταρκτικής» Facebook Twitter
Έρνεστ Σάκλετον - Φωτ.: Science History Images/Alamy

Αντιλαμβανόμενος ότι οι πιθανότητες διάσωσης παρέμεναν ελάχιστες, ο Σάκλετον πήρε πέντε από τους άνδρες του σε μια ανοιχτή βάρκα και ξεκίνησε μια οδύσσεια 800 μιλίων σε επικίνδυνους ωκεανούς για να φτάσει στο σταθμό φαλαινοθηρικών στο Γκρίτβικεν της Νότιας Γεωργίας. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Σάκλετον κατάφερε να διασώσει το πλήρωμά του από το Elephant Islandν.

Και τα 27 μέλη του πληρώματος του Σάκλετον επέζησαν από τη δοκιμασία, καθιερώνοντας τον αρχηγό τους ως «λιοντάρι» της ηρωικής εποχής της εξερεύνησης της Ανταρκτικής, με τη φροντίδα του για τους άνδρες του να διακρίνει τον Σάκλετον σε μια εποχή όπου οι πολικοί εξερευνητές συχνά πέθαιναν στις ακραίες συνθήκες λόγω του υποτυπώδους εξοπλισμού και των ανεπαρκών προμηθειών.

Σε μια ακόμη απόδειξη της ηγετικής ικανότητας του Σάκλετον, οκτώ από το πλήρωμα του Endurance θα επέστρεφαν μαζί του στην επόμενη αποστολή του. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το Quest ήταν μικρότερo από το Endurance και η σχεδίασή του ήταν προφανώς ακατάλληλο για την αποστολή. Το Quest που κατασκευάστηκε στη Νορβηγία το 1917, ήταν «μικρό, κακοσυντηρημένο και θεωρήθηκε εξαιρετικά άβολο από όσους ταξίδεψαν με αυτό», σύμφωνα με μια έκθεση για το πλοίο στο Μουσείο της Νότιας Γεωργίας. 

Μετά την «Καρτερία» βρέθηκε το ναυάγιο του Quest, του τελευταίοy κρίκου της «ηρωικής εποχής της εξερεύνησης της Ανταρκτικής» Facebook Twitter
Το Quest βυθίζεται μετά από πρόσκρουση σε πάγο σε ταξίδι για κυνήγι φώκιας στη Θάλασσα Λαμπραντόρ το 1962.

Μετά το θάνατο του Σάκλετον, ο Φρανκ Γουάιλντ ανέλαβε τη διοίκηση και το Quest συνέχισε προς τη θάλασσα Γουέντελ, αλλά το ελλιποβαρές πλοίο δυσκολεύτηκε στις παγωμένες συνθήκες και οι άνδρες του επέστρεψαν απελπισμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο μήνες αργότερα. Το ταξίδι αυτό σηματοδότησε το τέλος της λεγόμενης ηρωικής εποχής, την οποία ακολούθησε μια νέα «μηχανική εποχή», η οποία βασιζόταν περισσότερο στις τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των ερπυστριοφόρων οχημάτων και των αεροσκαφών.

Αλλά το Quest συνέχισε να ταξιδεύει για δεκαετίες με διάφορες ιδιότητες. Όταν ο Ρόαλντ Άμουνδσεν εξαφανίστηκε, ενώ πετούσε σε μια αποστολή διάσωσης πάνω από την Αρκτική το 1928, το πλοίο στάλθηκε για να βοηθήσει στην ανεπιτυχή αναζήτηση των λειψάνων του. Στη συνέχεια, ο Βρετανός εξερευνητής Τζίνο Γουάτκινς χρησιμοποίησε το Quest στην αποστολή του 1930 για την αεροπορική διαδρομή της Βρετανικής Αρκτικής, η οποία επεδίωκε να ερευνήσει μια αεροπορική διαδρομή από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Γουίνιπεγκ του Καναδά.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το Quest υπηρέτησε ως ναρκαλιευτικό στην Καραϊβική. Μετά τον πόλεμο, το γερασμένο πλοίο επέστρεψε στον αρχικό του προορισμό και ενώ κυνηγούσε φώκιες στη Θάλασσα του Λαμπραντόρ, προσέκρουσε σε πάγο και βυθίστηκε τον Μάιο του 1962, αν και όλο το πλήρωμά του διασώθηκε.

Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση του Σάκλετον στην κομητεία Κίλντερ και περισσότερο από έναν αιώνα μετά το θάνατό του, η ιστορία του αγγλοϊρλανδού εξερευνητή συνεχίζει να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Το 2022, το ναυάγιο του Endurance ανακαλύφθηκε σε βάθος 3.000 μέτρων κάτω από τη θάλασσα Γουέντελ, διατηρημένο από τα παγωμένα νερά και την απουσία ξυλοφάγων οργανισμών. «Αφού βρέθηκε η "Καρτερία", πολλοί λάτρεις του Σάκλετον σε όλο τον κόσμο ... στράφηκαν αμέσως στο Quest, δήλωσε ο Geiger, διερωτώμενος το πού είναι και το κατά πόσο μπορεί να βρεθεί. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM