Δύο εξερευνητές που πραγματοποίησαν σχεδόν 1.800 χιλιόμετρα στον Βόρειο Πόλο και κινδύνευσαν να ξεμείνουν από τρόφιμα, ολοκλήρωσαν με τη συνδρομή διασωστών την επική περιπέτεια τους στους πάγους.
Ο Νοτιοαφρικανός Mike Horn και ο Νορβηγός Boerge Ousland, κάλυψαν περίπου 1.800 χιλιόμετρα σε επικίνδυνους πάγους που μετακινούνταν κατά τους τελευταίους μήνες. Εξαιτίας καθυστερήσεων οι τροφές τους έπρεπε να είχαν σωθεί ήδη από την Παρασκευή, αλλά κατάφεραν να συναντηθούν με τους δύο Νορβηγούς διασώστες τους παρά τη θύελλα που είχε ξεσπάσει στην περιοχή. Ανάρτηση στο Instagram, την Κυριακή, δείχνει τους τέσσερις άνδρες να προσεγγίζουν το LANCE, ένα νορβηγικό εξερευνητικό πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν.
Παλαιότερη ανάρτηση περιέγραφε τον τρόπο που κινήθηκαν εξερευνητές και διασώστες, το πώς έγιναν αντιληπτά τα φώτα από τους φακούς που έφεραν και οι τέσσερις τους και το πώς ξέσπασαν σε κραυγές χαράς. Ο Mike Horn και ο Boerge Ousland βρίσκονται πλέον στο LANCE. Στη συνέχεια θα μετεπιβιβαστούν σε ένα δεύτερο σκάφος, το PANGAEA, το οποίο θα τους μεταφέρει στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των Νορβηγών Bengt Rotmo και Aleksander Gamme, ξεκίνησε την Πέμπτη. Μαζί τους μετέφεραν και τροφή για τους δύο εξερευνητές.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mike Horn (@mikehornexplorer) στις
Ο Lars Ebbesen, συντονιστής της επιχείρησης, που διατηρούσε επαφή και με τα δύο ζευγάρια μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, ανέφερε στο BBC ότι ο Mike Horn και Boerge Ousland δεν επιθυμούσαν να διασωθούν από ελικόπτερο ωστόσο συμφώνησαν στη συνδρομή των Νορβηγών. Σε εκείνο το χρονικό σημείο οι άνεμοι ήταν ισχυροί και είχε απομείνει ελάχιστη τροφή για τους δύο εξερευνητές. Σε περίπτωση εγκλωβισμού δεν θα είχαν αρκετό φαγητό.
Οι Mike Horn και Boerge Ousland ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις 23 Σεπτεμβρίου και θα το ολοκλήρωναν στα μέσα του Νοεμβρίου. Πέρασαν εβδομάδες μόνοι, μέσα στον πάγο και στο σκοτάδι καθώς δεν υπήρχε φως. Αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, ανάμεσά τους θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από -40C ως +2C, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Horn. Πολλές φορές, όταν κατασκήνωναν, οι πάγοι μετακινούνταν προς την κατεύθυνση από την οποία οι δύο εξερευνητές είχαν προέλθει με αποτέλεσμα να πρέπει να διανύσουν εκ νέου τη διαδρομή.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mike Horn (@mikehornexplorer) στις
Ο λεπτός πάγος ήταν ένα ακόμα εμπόδιο. Σε κάποιο σημείο ο Horn έπεσε σε παγωμένα νερά με αποτέλεσμα να πάθει κρυοπαγήματα στα χέρια και στη μύτη. Και οι δύο τους έχασαν βάρος ενώ άρχισαν να νιώθουν αδυναμία και κόπωση προς το τέλος του ταξιδιού. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η συλλογή δεδομένων για τους πάγους που λιώνουν. Το ταξίδι ξεκίνησε από την Αλάσκα και θα τελειώσει στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mike Horn (@mikehornexplorer) στις
Την περίοδο 1999 - 2000 ο Mike Horn έγινε διάσημος καθώς πραγματοποίησε ένα ταξίδι γύρω από τον ισημερινό χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα μηχανοκίνητο μέσο.
σχόλια