Η είδηση πως η Saumya, ένας θηλυκός ελέφαντας που εγκυμονούσε, σκοτώθηκε τρώγοντας ένα φρούτο με κροτίδες τοποθετημένες σε αυτό, που εξερράγησαν στο στόμα της, προκαλώντας τραυματισμούς και εγκαύματα, προκάλεσε οργή αλλά αναδεικνύει παράλληλα το ζήτημα εκμετάλλευσης των ελεφάντων.
Το φρικτό περιστατικό αποκάλυψε ότι η πρακτική της χρήσης φρούτων με κρυμμένες εκρηκτικές ύλες, για να σκοτώνουν αγριόχοιρους στην Κεράλα και σε άλλα μέρη της Ινδίας, είναι πολύ συχνή. Η σκληρή αυτή πρακτική είναι νόμιμη εφόσον επιβάλλεται σε ζώα που έχουν κηρυχθεί παρασιτικά και έχει μακρά ιστορία.
Η σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων και ζώων είναι ένα υπαρκτό ζήτημα και πολλοί αγρότες που υποφέρουν από απώλειες λόγω των ζώων προσπαθούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από κάθε είδους καταστροφή.
Ωστόσο, η κατηγορία των παρασιτικών ειδών είναι προβληματική διότι μεταβιβάζει το νόμο στα χέρια των αγροτών για να εξολοθρεύουν ζώα, ενώ καταργεί κάθε συζήτηση για βάναυσες μεθόδους και οι άνθρωποι επιλέγουν οποιονδήποτε τρόπο με ελεύθερη βούληση.
Παρόλο που ο νόμος για την πρόληψη της σκληρότητας στα ζώα ισχύει για όλα τα είδη, η εξαίρεση για τα ζώα που προστατεύονται βάσει του ινδικού νόμου για την άγρια ζωή, κρύβει μια κουλτούρα βίαιης και συχνά βάναυσης θανάτωσης ζώων.
Οι Ινδουιστικές παραδόσεις είχαν πάντα μια ιδιαίτερη θέση για τα ζώα, αλλά ανεξάρτητα από την ιερότητά τους στο παρελθόν, η τρέχουσα μεταχείριση τους έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τις ανάγκες του συστήματος, παρά με τη συνέχιση οποιασδήποτε ιστορικής παράδοσης.
Ενώ οι ελέφαντες λατρεύονται ως ημίθεοι, η πραγματική μεταχείριση των ζώων αυτών είναι να ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας και υπηρεσίας του ανθρώπου, ενώ οι διοικητικές πολιτικές επιτρέπουν την εξαίρεση ιδιοκτησίας. Οι αιχμάλωτοι ελέφαντες συχνά υπόκεινται σε μια ζωή καταναγκαστικής σκληρής εργασίας και βασανιστηρίων.
Η ομάδα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της PETA India ήρθε σε επαφή με ανώτερους αξιωματούχους στην Κεράλα για να βοηθήσει στην υπόθεση. Τα διεθνή πρακτορεία και η Peta αναφέρουν πως πραγματοποιήθηκε μία σύλληψη και έχουν εντοπιστεί τρεις ακόμη ύποπτοι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ινδίας, ένα κυβερνητικό όργανο, εξέδωσε επίσης ανακοίνωση: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ελέφαντας πέθανε μετά από εκρηκτικά ή την εκτόξευση πυροτεχνημάτων. Οι ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα σκοτώνονται συχνά για την προστασία των καλλιεργειών, μια πρακτική που πρέπει να τιμωρείται στο μέγιστο βαθμό του νόμου».
Η PETA India συμβουλεύει ότι, αντί οι αγρότες να σκοτώνουν ζώα, ο σχεδιασμός πόλεων και αγροκτημάτων λαμβάνει υπόψη τη σημασία της προστασίας των φυσικών τους οικοτόπων. Υπάρχουν επίσης αμέτρητοι τρόποι για την προστασία των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένης της περίφραξης, του θορύβου και στην περίπτωση των ελεφάντων, η φύτευση πιπεριών τσίλι γύρω από την περίμετρο της φάρμας.
Η Peta τονίζει πως οι ελέφαντες δεν είναι απλά ένα ζώο, αλλά εθνική κληρονομιά της Ινδίας και απαιτείται να προστατευθούν. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των δασών όπου ζουν και το να μην αιχμαλωτίζονται σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους ή να χρησιμοποιούνται ως μασκότ σε φεστιβάλ και να κρατούνται αιχμάλωτοι ολόκληρη τη ζωή τους δεμένοι με αλυσίδες.
Είτε σκοτώνονται με βάρβαρο τρόπο, είτε υποχρεώνονται να μεταφέρουν τουρίστες, οι ελέφαντες υποφέρουν από τους ανθρώπους, λέει η Peta και καλεί τον Ινδό υπουργό τουρισμού να τερματίσει τις βάναυσες βόλτες με τους τουρίστες ως τουριστική εμπειρία.