Μήπως ήρθε το τέλος των αβοκάντο; Γιατί κάποιοι σεφ τα απαρνιούνται

Αβοκάντο σε πιάτο Facebook Twitter
Instagram @avodaily
0

Πριν χρόνια το αβοκάντο άρχισε να μπαίνει δειλά-δειλά στις κουζίνες και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα του πλανήτη.

Δεν είναι μόνο το γουακαμόλε, καθώς όλο και περισσότεροι απολαμβάνουν το αβοκάντο στο πρωινό με αυγά, στις σαλάτες τους ή σκέτο με λίγο αλάτι και πιπέρι ως σνακ. Μπορεί το αγαπημένο φρούτο να θεωρείται τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι τόσο «αθώο», όχι για εμάς, αλλά για τον πλανήτη.

Τα αβοκάντο αφήνουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη και απαιτούνται 320 λίτρα νερό για το καθένα για να αναπτυχθούν. «Είναι σε τέτοια παγκόσμια ζήτηση που καθίστανται δυσβάσταχτο για τους ιθαγενείς των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται», σύμφωνα με την Thomasina Miers, συν- ιδρύτρια της μεξικανικής αλυσίδας εστιατορίων Wahaca.

Όπως αναφέρει ο Guardian για αρκετό καιρό, η σεφ αγωνιζόταν να εξισορροπήσει τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής αβοκάντο με την όρεξη των πελατών της για γουακαμόλε. Τώρα, εκτιμά ότι βρήκε την απάντηση: ένα φρέσκο ντιπ εμπνευσμένο από γουακαμόλε, φτιαγμένο από ρεβίθια, πράσινο τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο. Το όνομα του νέου ντιπ είναι Wahacamole, το οποίο έκανε ντεμπούτο τον περασμένο μήνα. 

Ωστόσο, το Wahaca δεν είναι το πρώτο εστιατόριο που αφαιρεί ή περιορίζει την χρήση του αβοκάντο. Στο Τορόντο, ο Μεξικανός σεφ Aldo Camarena πρότεινε πρόσφατα μια άλλη λύση και αντί για γκουακαμόλε έφτιαξε συνταγή με κολοκυθάκι και πάστα από σπόρους κολοκύθας. Πέρυσι, ο σεφ Santiago Lastra συμπεριέλαβε ένα ντιπ σε στυλ γουακαμόλε από φιστίκια Αιγίνης και φραγκοστάφυλα που έχουν υποστεί ζύμωση στο μενού στο Kol, το μεξικάνικο εστιατόριό του στο Λονδίνο, ενώ το 2018, ο Ιρλανδός εστιάτορας JP McMahon, που αποκάλεσε τα αβοκάντο «τα διαμάντια του Μεξικού», πρότεινε μια εναλλακτική με αγκινάρες Ιερουσαλήμ.

Ο περιορισμός του αβοκάντο δεν γίνεται μόνο στα εστιατόρια, καθώς και σταρς των social media που ασχολούνται με το φαγητό αρχίζουν να αναζητούν διαφορετικά υλικά. Για παράδειγμα ο αστέρας του TikTok Calum Harris (γνωστός και ως @madebyblitz) συγκέντρωσε 371.000 likes στη συνταγή του για «γουακαμόλε» που φτιάχνεται με κατεψυγμένα μπιζέλια, ενώ στο Instagram, το hashtag #noavocado έχει 3.220 δημοσιεύσεις, οι οποίες αυξάνονται.

Από την πλευρά της η λέει η vegan συγγραφέας μαγειρικής Bettina Campolucci Bordi μιλά για την δική της εναλλακτική: «Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν αρκετά γνωστή για τη χρήση του αβοκάντο στη μαγειρική μου – τόσο πολύ που αφιέρωσα έναν ολόκληρο λογαριασμό στο Instagram (@avodaily) στην αγάπη μου για αυτά», λέει. Η Bettina αποφάσισε να μειώσει το αβοκάντο όταν μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο/ «Η αγαπημένη μου συνταγή μέχρι σήμερα έχει βρετανικά μπιζέλια. Ζεματίζω τα μπιζέλια πριν τα θρυμματίσω και τα ανακατεύω με κρέμα γάλακτος φυτικής προέλευσης, αλάτι και πιπέρι, λίγο τριμμένο σκόρδο και λίγο χυμό λεμονιού».

Η απόφαση του Wahaca να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο γουακαμόλε είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι «τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται σχετικά με το τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της εντατικής καλλιέργειας», λέει ο Tim Lang, καθηγητής επισιτιστική πολιτική στο City, University of London. Τα αβοκάντο έχουν γίνει μια «παγκόσμια καλλιέργεια βασικού προϊόντος», λέει, το τέλειο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν «ένα εξωτικό φαγητό κανονικοποιείται χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες».

Βέβαια, τα αβοκάντο είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, ωστόσο, αυτό που σχολιάζει το εστιατόριο Wahaca είναι ότι «ένα παραδοσιακό, φρεσκοφτιαγμένο γκουακαμόλε» θα παραμείνει στο μενού του, για το οποίο όλα τα αβοκάντο του «προέρχονται από πιο βιώσιμα επίπεδα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM
Πώς είναι σήμερα η Νοτρ Νταμ λίγες ημέρες πριν ανοίξει ξανά

Διεθνή / Νοτρ Νταμ: Φωτογραφίες από την Παναγία των Παρισίων που θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά

Δείτε τις φωτογραφίες της LiFO και το tweet του Έλον Μασκ - Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου μετά την καταστροφική φωτιά του Απριλίου του 2019
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ