Η Moderna ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο για δοκιμές ένα νέο εμβόλιό της για τον κορωνοϊό, το οποίο στοχεύει στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Ήδη έχουν σταλεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ οι πρώτες δόσεις και η κλινική δοκιμή θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που στοχεύει στο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο εντοπίστηκε αρχικά στη Ν. Αφρική.
Η Moderna ακολούθησε τριπλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών πως το εμβόλιό της- όπως και άλλα- είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Ήδη έχει αρχίσει να δίνει σε μετέχοντες σε προηγούμενες δοκιμές μισή ενισχυτική δόση του αρχικού εμβολίου για την ανανέωση της ανοσολογικής απόκρισης. Τώρα δημιούργησε ένα ενισχυτικό εμβόλιο που στοχεύει στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, επίσης μισής δόσης.
Παράλληλα, η εταιρεία εργάζεται πάνω στο πρώτο πολυδύναμο εμβόλιο, που περιλαμβάνει τον γενετικό κώδικα για την πρωτεΐνη- ακίδας τόσο του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού όσο και του νοτιοαφρικανικού στελέχους, με την ελπίδα ότι θα είναι αποτελεσματικό απέναντι και στα δύο.
Άλλες εταιρείες, ανάμεσά τους η Pfizer και η Johnson & Johnson επίσης έχουν ανακοινώσει ότι τροποποιούν τα εμβόλιά τους, ή εργάζονται πάνω σε ενισχυτικά εμβόλια, που θα αντιμετωπίζουν καλύτερα τις μεταλλάξεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα η FDA κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες να ξεκινήσουν μελέτες για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα χρειαστούν μελέτες με εκατοντάδες ανθρώπους και διάρκεια 2-3 μηνών για τις μικροαλλαγές στα εμβόλια, αντί για μακρές δοκιμές και μια πλήρη αίτηση για τη χορήγηση άδειας έκτακτης χρήσης.
Ο CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε ότι ανησυχεί αρκετά για την εξέλιξη των μεταλλάξεων πέρα από τα υπάρχοντα στελέχη, ιδιαίτερα επειδή μπορεί να μην είναι ξεκάθαρο ποια στελέχη εξαπλώνονται ήδη.
Παράλληλα σημείωσε ότι δεν θα περιμένει οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ να ανακοινώσουν ποια στελέχη πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Αν περίμενα τον ΠΟΥ να κηρύξει μια πανδημία για να αρχίσω να σκέφτομαι "ίσως πρέπει να φτιάξουμε ένα εμβόλιο", δεν θα είχαμε παραδώσει ήδη δεκάδες εκατομμύρια δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από FT