Μπάιντεν: Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Μπάιντεν: Κατάπαυσης πυρός στον Λίβανο Facebook Twitter
Ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «αν η συμφωνία σπάσει» / φωτ.: ΕΡΑ
0

«Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο της σχετικής είδησης που βγήκε από τα Μέσα Ενημέρωσης του Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ξεκίνησε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την κατάπαυση πυρός Ισραήλ - Λιβάνου, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ έβγαλε ανακοίνωση επιβεβαίωσης της είδησης περί συμφωνίας. Νωρίτερα, σε διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είχε μιλήσει ξεκάθαρα για συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Είπε ότι το Ισραήλ έχει καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, όμως μία διαρκής ειρήνη δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο στο πεδίο της μάχης. Όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν η κατάπαυση του πυρός τίθεται σε ισχύ στις 4 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). «Αυτή σχεδιάστηκε να είναι μία μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών», είπε. «Τις επόμενες 60 μέρες ο στρατός του Λιβάνου θα αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών δικαιοδοσίας του ξανά. Το Ισραήλ θα αποσυρθεί σταδιακά και οι πολίτες θα επιστρέψουν».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Αμερικανός και ο Γάλλος πρόεδρος, ο Μπάιντεν είπε ότι «Γαλλία και ΗΠΑ θα εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η κατάπαυση πυρός στον Λίβανο θα εφαρμοστεί πλήρως». Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στρατιώτες των ΗΠΑ στον Λίβανο. «Μαζί με τη Γαλλία θα παράσχουμε υποστήριξη για να διασφαλίσουμε την επιβολή της κατάπαυσης του πυρός», προσέθεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «αν η συμφωνία σπάσει».

«ΗΠΑ και Γαλλία θα εργαστούν από κοινού για να ενδυναμώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου και να βοηθήσουν την οικονομία της χώρας», είπε ο Μπάιντεν.

Τι είπε ο Μπάιντεν για Γάζα, Χαμάς

Οι άνθρωποι της Γάζας αξίζουν μια παύση στις μάχες, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και προσέθεσε ότι «οι κάτοικοι της Γάζας έχουν περάσει τα πάνδεινα». «Τώρα η Χαμάς έχει μια επιλογή. Πρέπει να απελευθερώσει τους ομήρους. Τις επόμενες μέρες οι ΗΠΑ θα κάνουν ακόμα μια προσπάθεια με την Τουρκία και το Κατάρ και άλλους για να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Μπάιντεν για «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Σε μία έκπληξη, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στις φαινομενικά «παγωμένες» μέχρι πριν λίγες στιγμές, «Συμφωνίες του Αβραάμ», αποκαλύπτοντας ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στην επίτευξη ιστορικών συμφωνιών με τη Σαουδική Αραβία. Είναι πιθανή η επαναφορά των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας Ισραήλ στα κανονικά επίπεδα. Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει τόλμη, ώστε να μετατρέψει τα κεκτημένα σε μία αξιόπιστη στρατηγική», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM