Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Το Γκουαντάναμο δεν έχει θέση στον κόσμο μας- Αρκετοί άνθρωποι υπέφεραν εκεί

Life: Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς καλεί τον Τζο Μπάιντεν να κλείσει τις φυλακές του Γκουντανάμο	Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς τόνισε ότι πρέπει να κλείσει το Γκουαντάναμο γιατί αρκετοί άνθρωποι υπέφεραν εκεί και δήλωσε ότι θα «εκλιπαρήσει» τον Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει αυτή την κίνηση.

 

Ο ηθοποιός ασχολήθηκε με το ζήτημα του Γκουαντάναμο για την τελευταία του ταινία «The Mauritanian», της οποίας είναι παραγωγός και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Για την ερμηνεία της στην ταινία η Τζόντι Φόστερ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Β' γυναικείου ρόλου. 

 

Ο Κάμπερμπατς αποφάσισε να γυρίσει την ταινία όταν διάβασε τα απομνημονεύματα του Μοχαμέντου Ουλντ Σλαχί για την εφιαλτική κράτηση και τα συχνά βασανιστήρια που βίωσε στο Γκουαντάναμο. Ο Σλαχί ανακρίθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο. Παρέμεινε κρατούμενος εκεί χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες για 14 χρόνια, μέχρι την αποφυλάκισή του τον Οκτώβριο του 2016.

 


Σε συνέντευξη στον Independent, ο Κάμπερμπατς δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την αρχική αντίδραση των υπηρεσιών πληροφοριών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλέον βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό. «Πιστεύω ισχυρά ότι το Γκουαντάναμο δεν έχει θέση στον κόσμο μας», τόνισε.

 


Όταν ρωτήθηκε αν ελπίζει πως ο Τζο Μπάιντεν θα κλείσει τη διαβόητη φυλακή, απάντησε: «Αν το ελπίζω; Θα τον εκλιπαρήσω».

 

Ο ηθοποιός τόνισε ότι πρόκειται για τεράστια σπατάλη, καθώς πρόκειται για την πιο ακριβή φυλακή στη Γη. «Και ποια είναι τα αποτελέσματα; Πού είναι οι διώξεις;», αναρωτήθηκε.

 

«Και μετά υπάρχει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένα αποτρόπαιο αυτογκόλ για τον ελεύθερο κόσμο να φυλακίζει ανθρώπους μέσω ακραίας ερμηνείας, να τους βασανίζει, να αποσπά ομολογίες που πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δίωξη… είναι πραγματικά επικίνδυνο, αχρείαστο και αναποτελεσματικό μέρος και πιστεύω ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν υποφέρει εκεί», κατέληξε ο ηθοποιός.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει την απαγόρευση της «θεραπείας μεταστροφής» σε ανήλικους

Διεθνή / Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα εξετάσει την απαγόρευση της «θεραπείας μεταστροφής» σε ανήλικους

Ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε πρακτική ή θεραπεία που αποσκοπεί στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ανηλίκου, καθώς και στην καταστολή ή μείωση της έλξης προς άτομα του ίδιου φύλου
LIFO NEWSROOM
Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, λέει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών, προσερχόμενος σε συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι θα χρειαστούν μελλοντικές συνομιλίες για τις παραχωρήσεις της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
Η Meta του Ζούκερμπεργκ σκόπευε να δώσει δεδομένα χρηστών στην Κίνα

Διεθνή / Η Meta του Ζούκερμπεργκ σκόπευε να δώσει δεδομένα χρηστών στην Κίνα

Η καταγγελία, που αριθμεί 78 σελίδες και έχει αποκαλυφθεί από την Washington Post, περιλαμβάνει εσωτερικά έγγραφα της Meta, τα οποία καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ανέπτυξε σύστημα λογοκρισίας ειδικά για την Κίνα, το 2015
LIFO NEWSROOM
Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Κουρσκ πίσω από τις ουκρανικές γραμμές

Διεθνή / Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται στο Κουρσκ πίσω από τις ουκρανικές γραμμές

Με τη ρωσική προώθηση χιλιάδες στρατιώτες κινδυνεύουν να περικυκλωθούν την ώρα που η Ουκρανία ετοιμάζεται για συνομιλίες με Αμερικανούς ανώτατους διπλωμάτες στη Σαουδική Αραβία
LIFO NEWSROOM