Μπιλ Γκέιτς: Ο κίνδυνος του κορωνοϊού έχει μειωθεί δραματικά, αλλά θα έρθει νέα πανδημία

μπιλ γκειτς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό έχει «μειωθεί δραματικά», αλλά μία νέα πανδημία είναι σχεδόν βέβαιη, προειδοποίησε ο Μπιλ Γκέιτς

Μία ενδεχόμενη νέα πανδημία πιθανότατα θα προέλθει από διαφορετικό παθογόνο από εκείνη της «οικογένειας» των κορωνοϊών, επεσήμανε ο δισεκατομμυριούχος μιλώντας στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Όμως, συμπλήρωσε ότι η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία θα βοηθήσει τον κόσμο να το αντιμετωπίσει καλύτερα, αν γίνουν επενδύσεις τώρα. 

«Θα έχουμε άλλη μία πανδημία. Θα είναι ένα διαφορετικό παθογόνο την επόμενη φορά», δήλωσε ο Γκέιτς. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, επεσήμανε, οι χειρότερες συνέπειες έχουν εξασθενίσει, καθώς τεράστια τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αποκτήσει κάποιο επίπεδο ανοσίας. Η σφοδρότητά του έχει επίσης μειωθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Αλλά, επεσήμανε, σε πολλές περιοχές αυτό οφείλεται στον ίδιο τον ιό, που δημιουργεί ένα επίπεδο ανοσίας. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Όμικρον «έχει κάνει καλύτερη δουλειά στο να φτάσει στον παγκόσμιο πληθυσμό από ό,τι έχουμε κάνει εμείς με τα εμβόλια». 

«Η πιθανότητα σοβαρής νόσησης, που κυρίως σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία και την παχυσαρκία ή τον διαβήτη- μειώνεται δραματικά τώρα, λόγω της έκθεσης στη λοίμωξη», επεσήμανε ακόμη. 

Όμως, προειδοποίησε ότι ήδη είναι «πολύ αργά» για να επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022. Αυτή τη στιγμή το 61,9% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. 

Ο κόσμος θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα στο μέλλον για την ανάπτυξη και τη διανομή των εμβολίων, τόνισε ο Γκέιτς και κάλεσε τις κυβερνήσεις να κάνουν τώρα επενδύσεις. 

«Την επόμενη φορά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε αντί για δύο χρόνια σε έξι μήνες», είπε αναφερόμενος στα εμβόλια και συμπλήρωσε ότι οι τυποποιημένες πλατφόρμες, όπως η τεχνολογία mRNA, θα το κάνουν εφικτό αυτό. 

«Δεν είναι τόσο μεγάλο το κόστος της προετοιμασίας για την επόμενη πανδημία. Δεν είναι σαν την κλιματική αλλαγή. Αν είμαστε λογικοί, ναι, την επόμενη φορά θα το προλάβουμε νωρίς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ