Ελπίδα φέρεται να προσφέρει μια νέα δοκιμή του εμβολίου κατά της ελονοσίας που μαστίζει ιδιαίτερα στις υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής. Συγκεκριμένα, το RTS,S/AS01 είναι μια νέα εκδοχή του εμβολίου RTS,S το οποίο, μάλιστα, αποτελεί και την κύρια κατηγορία εμβολίων που έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς προκειμένου να υπάρξει πρόληψη κατά της μαλάρια.
Υπολογίζεται ότι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από ελονοσία τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι και κατ'επέκταση η προσπάθεια εύρεσης άμεσης λύσης έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη ώστε να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτοι θάνατοι. Η GSK σε συνεργασία με το Walter Reed Army Institute of Research επιδιώκουν εδώ και πολλές δεκαετίες να δημιουργήσουν το εμβόλιο εκείνο που θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας, ενώ μέχρι και σήμερα κανένα εμβόλιο δεν έχει φθάσει σε τόσα στάδια ώστε να δικαιολογείται και η έγκρισή του από το Διεθνή Οργανισμό Υγείας.
Παρόλα αυτά, η έρευνα που εξελίχθηκε δείχνει πως ενδεχομένως αυτή η παρτίδα εμβολίων RTS,S/AS01 να καταφέρει να προχωρήσει σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο στην Αφρική.
Τα αισιόδοξα δείγματα έχουν προκαλέσει θετικές αντιδράσεις σε αρκετούς επιστήμονες που πιστεύουν ότι ίσως να συμβάλλει στη σημαντική μείωση της ασθένειας αφού πρόκειται για τη μοναδική δοκιμή που έχει φθάσει μέχρι σήμερα στο στάδιο της εφαρμογής.
Συγκεκριμένα, το εμβόλιο χορηγήθηκε για 48 μήνες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 17 μηνών και εμφάνισε μείωση της ασθένειας κατά 36%, ενώ σε νεογνά που χορηγήθηκε τις πρώτες 12 εβδομάδες και συνολικά για 38 μήνες η πρόληψη άγγιζε το 26%.
Παρότι η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας εμφανίζεται αισιόδοξη ο συγγραφέας και καθηγητής κλινικών τροπικών φαρμάκων στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Φαρμάκων στο Λονδίνο παρουσιάζεται μάλλον «απογοητευμένος» καθώς «δεν θα καταφέρουμε ποτέ να φθάσουμε σε υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας όπως συνέβη με άλλες θανατηφόρες ασθένειες».
Αυτό συμβαίνει διότι το κουνούπι που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση της ελονοσίας έχει υποστεί μεταλλάξεις που το επιτρέπουν να είναι ισχυρό απέναντι σε κάθε μηχανισμό του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.
Το European Medicines Agency, ωστόσο, ενδεχομένως και να χορηγήσει άδεια για το εμβόλιο αυτό και ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας πιθανότατα να προχωρήσει σε εφαρμογή του από τον Οκτώβριο.
σχόλια