Σε ισχύ τίθεται από σήμερα- και τουλάχιστον ως τις 10 Ιανουαρίου- το νέο αυστηρό lockdown, σε εθνικό επίπεδο, στη Γερμανία, καθώς η μερική εκδοχή του, που εφαρμόστηκε από τις 2 Νοεμβρίου, δεν ανέκοψε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι έρχονται δύο πολύ σκληροί μήνες. Τα καταστήματα λιανικής κλείνουν, με εξαίρεση όσα πωλούν «απολύτως απαραίτητα» είδη: φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων, καθώς και καταστήματα με εποχικά είδη.
Επίσης, από σήμερα κλείνουν στη Γερμανία κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στούντιο τατουάζ. Κλειστές παραμένουν οι επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μόνο για να παραδίδουν φαγητό σε πακέτο, οι χώροι θεάματος, πολιτισμού και αθλητισμού.
Επιπλέον, από σήμερα απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που αυτή την εποχή αφορά κυρίως το ζεστό κρασί που διατίθεται στις παραδοσιακές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές. Εξαίρεση θα αποτελέσουν κάποιες αγορές που επέλεξαν να λειτουργήσουν με σύστημα «drive-through».
Κλείνουν νωρίτερα τα σχολεία
Τα σχολεία, τα οποία κανονικά θα έκλειναν την 21η ή την 23η Δεκεμβρίου, κλείνουν κι αυτά από σήμερα και έχει γίνει έκκληση στους μαθητές να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι πριν συναντήσουν συγγενείς ή φίλους κατά την διάρκεια των εορτών. Σε αυτές τις συναθροίσεις επιτρέπεται να συναντηθούν έως και πέντε άτομα, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 14 ετών.
Οι αρχές έκαναν επίσης έκκληση στους πολίτες να μην κάνουν ταξίδια που δεν κρίνονται απαραίτητα, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Όποιος φτάνει στη χώρα θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα 10 ή 5 ημερών, εφόσον υποβληθεί σε τεστ το αποτέλεσμα του οποίου είναι αρνητικό.
Σε ό,τι αφορά στις εκκλησίες, θα μπορούν να λειτουργήσουν τις ημέρες των γιορτών, μόνο στον βαθμό που είναι εφικτό να τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των πιστών και πάντα με την χρήση προστατευτικής μάσκας.
Σε πολλά από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, όπως η Βαυαρία, η Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο, επιβάλλονται ήδη επιπλέον μέτρα, με κυριότερο αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών τις νυχτερινές ώρες. Στη Βαυαρία, όπου η πανδημία βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση, ο περιορισμός επιβάλλεται τις ώρες 21:00 - 05:00 και το πρόστιμο για την παραβίασή του ξεκινάει από τα 500 ευρώ.
Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει ήδη ανακοινωθεί ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, ενώ έχει ανασταλεί η πώληση βεγγαλικών. Όμως, σύμφωνα με την Bild, πολλοί Γερμανοί έσπευσαν να τα προμηθευτούν από την γειτονική Πολωνία.
Την Τρίτη, τελευταία ημέρα λειτουργίας της αγοράς, σχηματίστηκαν ουρές στα καταστήματα σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, καθώς πολίτες έσπευσαν να κάνουν αγορές της τελευταίας στιγμής. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον διευθυντή του γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Στέφαν Γεντ, η κατάσταση στο τέλος του έτους «θα αποδειχθεί φιάσκο για πολλούς επιχειρηματίες». Συνολικά εκτιμάται ότι ο τζίρος στην λιανική θα συρρικνωθεί αυτή την περίοδο κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Την ίδια ώρα, η εταιρία κούριερ των Γερμανικών Ταχυδρομείων (DHL) αναμένει αύξηση του αριθμού των πακέτων που θα παραδοθούν κατά 20% σε σχέση με το 2019.
Ανήσυχη η Μέρκελ για την κατάσταση
Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, έκανε λόγο για δύο «πολύ σκληρούς» μήνες που έρχονται και δήλωσε «ανήσυχη» για την κατάσταση. Κάλεσε τους πολίτες να μην ζητούν εξαιρέσεις από τους περιορισμούς που τίθενται σήμερα σε ισχύ, καθώς «έτσι θα χρειαστεί να μείνουμε περισσότερο σε lockdown». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα της η αυξημένη κίνηση στην αγορά των τελευταίων ημερών να μην οδηγήσει για μια ακόμη φορά σε έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
Την «υπομονή» των πολιτών ζήτησε εκ νέου χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι «αν χάσουμε τώρα την υπομονή μας, ο ιός θα μας ελέγχει για πολύ ακόμη». Δήλωσε πάντως ότι η προσωπική του ελπίδα πηγάζει από την κοινή λογική και την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι περισσότεροι πολίτες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ