Για δεκαετίες οι Νοτιοκορεάτες πρόεδροι ξεκινούσαν τη θητεία τους εγκαθιστάμενοι στις τεράστιες εγκαταστάσεις του περίφημου Μπλε Οίκου.
Ωστόσο, σήμερα, ο Yoon Suk-yeol έγινε ο πρώτος ηγέτης της σύγχρονης ιστορίας της χώρας που «σνόμπαρε» την προεδρική κατοικία, επιλέγοντας να εγκατασταθεί με τη σύζυγό του στα νέα γραφεία της ενός πρώην κτηρίου του υπουργείου Άμυνας, στην καρδιά της Σεούλ.
Ο Γιουν που αυτοπροβάλλεται ως «ο πρόεδρος του λαού», προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην ακολουθήσει το παράδειγμα των προκατόχων του κατοικώντας στον Μπλε Οίκο - ονομασμένο έτσι, λόγω του χρώματος τής στέγης του.
Ο ίδιος επικαλέστηκε για την απόφασή του το ότι το κτήριο αυτό είναι «σύμβολο ιμπεριαλιστικής ισχύος» καθώς χτίστηκε σε περιοχή στους πρόποδες ενός βουνού που οι Ιάπωνες αποικιοκράτες χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της εξουσίας τους εκεί, μεταξύ 1910 - 1945.
Σαμάνοι και «κατάρες»
Στο εμβληματικό αυτό κτίσμα έζησαν όλοι οι Νοτιοκορεάτες πρόεδρος μετά την ίδρυση της χώρας, το 1948.
Η πρωτοβουλία του δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Ο προκάτοχός του και τέως πρόεδρος, Μουν Τζάε-ιν, επέκρινε την κίνηση ως βιαστική και πιθανώς επικίνδυνη ως προς την ασφάλεια, ενώ άλλοι εστίασαν στο κόστος της επιλογής του που θα στοιχίσει περί τα 40 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος θα έπρεπε να ασχολείται με την οικονομία και τη Βόρεια Κορέα.
Ο 61χρονος Γιουν, μάλιστα, αναγκάστηκε να διαψεύσει πως για την απόφασή του είχε συμβουλευτεί νωρίτερα σαμάνους θεραπευτές - των οποίων ο σκιώδης ρόλος στην εγχώρια πολιτική είχε γίνει θέμα δημόσιας συζήτησης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ο Γιουν υποστηρίζει πως οι φήμες αυτές διακινήθηκαν από τους πολιτικούς του αντιπάλους για τη δυσφήμισή του.
«Το Δημοκρατικό κόμμα κι όχι εγώ φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τους σαμάνους » ανέφερε ο ίδιος την ημέρα εκλογής του, προσθέτοντας πως εξέτασε πολλές τοποθεσίες για το προεδρικό γραφείο και την κατοικία του.
Ο ίδιος έχει γίνει στόχος επικρίσεων λόγω των φημών πως οι πνευματικοί σύμβουλοι που του έχει συστήσει η σύζυγός του, Κιμ Κουν-χέε, κατάφεραν να ασκήσουν μεγάλη επιρροή στην προεκλογική του εκστρατεία.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το νοτιοκορεατικο πρακτορείο Yonhap, Η 49χρονη είχε παραδεχτεί πως είναι «πνευματικό άτομο» που προτιμά ουσιώδεις συζητήσεις με γκουρού αντί βόλτες σε νυχτερινά κλαμπ. Έχει δε, διαψεύσει τις φήμες περί στενών σχέσεων με ειδικό πρωκτικό βελονιστή.
Οι φήμες οργιάζουν πως ο Γιουν αποφάσισε να αποφύγει την «κατάρα» του Μπλε Οίκου που έπληξε κάποιους από τους προκατόχους του - μεταξύ αυτών και τον δικτάτορα Park Chung-hee, που δολοφονήθηκε μέσα στην προεδρική οικία το 1979 και την κόρη του Park Geun-hye, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαφθορά το 2017.
Διχασμένοι οι πολίτες
Καθώς σήμερα ο Γιουν ορκίζεται, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για την απόφασή του.
Κάποιος το χαρακτηρίζει «σουρεάλ» καθώς μέχρι χθες ήταν σύμβολο πολιτικής ισχύος και σήμερα ανοιχτό και προσβάσιμο για το κοινό.
«Νομίζω πως είναι πραγματικά ωραία που επιστρέφει στα χέρια του λαού. Έχει μεγάλη πολιτιστική αξία και πάντα θεωρούσα πως ο Μπλε Οίκος είναι ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της Νότιας Κορέας. Εύχομαι ο κόσμος να έρχεται εδώ και να χαίρεται και να μαθαίνει την ιστορία της Κορέας και των παλιών προέδρων της» λέει η Lee Jin-ok.
Πάντως, ο Kim Moon-soo, δημόσιος υπάλληλος, εστιάζει ξανά στα χρήματα που θα δαπανηθούν στην προεδρική κατοικία.
Με πληροφορίες από Guardian