Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διορίστηκε και για δεύτερη πενταετή θητεία από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Θα δώσω ό, τι μπορώ για να διασφαλίσω την άνθηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνών μεγάλων και μικρών, να χτίσω γέφυρες και να εμπλακούμε αδιάκοπα στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση μετά την ορκωμοσία για τη νέα του θητεία.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας νωρίτερα αυτό το μήνα συνέστησε στη Γενική Συνέλευση να διορίσει ξανά τον Γκουτέρες. Έτσι, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε δια βοής και χωρίς ψηφοφορία ψήφισμα με το οποίο παρατείνεται κατά πέντε χρόνια η θητεία του Αντόνιο Γκουτέρες.Η νέα θητεία του ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022.
Ο Γκουτέρες διαδέχθηκε τον Μπαν-Κι-μουν τον Ιανουάριο του 2017, λίγες μόλις εβδομάδες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Μεγάλο μέρος της πρώτης θητείας του, επικεντρώθηκε στον Τραμπ, ο οποίος αμφισβήτησε την αξία των Ηνωμένων Εθνών και την πολυμέρεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός παράγοντας των Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνες για το 22% του κανονικού προϋπολογισμού και περίπου το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού για ειρηνευτικούς σκοπούς.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, άρχισε να αποκαθιστά τις περικοπές χρηματοδότησης που έκανε ο Τραμπ στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και αποκατέστησε τις σχέσεις με τον παγκόσμιο οργανισμό.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετώπισαν ιστορικές προκλήσεις, αλλά ήλπιζε ότι με τον Γκουτέρες στο τιμόνι «τα επόμενα πέντε χρόνια θα δουμε περισσότερη ειρήνη, περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη ευημερία».
Ο 72χρονος Γκουτέρες, ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 έως το 2002 και επικεφαλής του οργανισμού προσφύγων του ΟΗΕ από το 2005 έως το 2015. Ως γενικός γραμματέας, εργάστηκε για την ανάληψη δράσης για το κλίμα, την διάθεση εμβολίων κατά του COVID-19 για όλους ανεξαιρέτως και την ψηφιακή συνεργασία.
Όταν ανέλαβε τα ηνία ως γ.γ του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος οργανισμός αγωνιζόταν να τερματίσει πολέμους και να αντιμετωπίσει ανθρωπιστικές κρίσεις στη Συρία και την Υεμένη.
Αυτές οι συγκρούσεις δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και ο Γκουτέρες καλείται να αντιμετωπίσει επιπλέον τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με το πραξικόπημα στη Μιανμάρ άλλα και την περιοχή Tigray της Αιθιοπίας.
Mε πληροφορίες του Reuters