Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την πολιτική γραμμή που ακολουθεί για την καθιέρωση ενός αμιγώς προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την "Γερμανία του Χίτλερ" σαν ιστορικό παράδειγμα.
Ο τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να ισχυροποιήσει τη θέση του και την επιρροή του, παρόλο που κάτι τέτοιο διακινδυνεύει τη διάσπαση του κράτους στα δύο.
Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε μετά την επιστροφή του από ένα σύντομο ταξίδι στην Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ένα προεδρικό σύστημα θα ήταν εφικτό στην χώρα, διατηρώντας παράλληλα την ενιαία δομή του το κράτος.
Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24, απάντησε: "Ναι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως μπορούμε να έχουμε προεδρικό σύστημα και ενιαίο κράτος. Υπάρχουν ήδη μερικά παραδείγματα στον κόσμο σήμερα και μερικά από το παρελθόν. Το βλέπετε όταν κοιτάξετε την Γερμανία του Χίτλερ. Αργότερα θα δείτε το παράδειγμα ξανά σε πολλές άλλες χώρες".
Το κυβερνών κόμμα AK, το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν, έχει θέσει τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος στην καρδιά της ατζέντας του μετά τη νίκη του με απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Συμφώνησε την Τετάρτη με το αντιπολιτευόμενο CHP να αναβιώσουν τις προσπάθειες για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980 και φέρει ακόμη τη σφραγίδα των στρατιωτικών, αλλά δεν τάσσονται υπέρ του προεδρικού συστήματος που οραματίζεται ο Ερντογάν, φοβούμενα ότι θα συγκεντρώσει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα χέρια ενός αυταρχικού ηγέτη.