Ο φωτογράφος της «μαϊμούς που έβγαλε selfie» έχει μείνει άφραγκος και προσπαθεί να γίνει προπονητής του τένις

Ο φωτογράφος της «μαϊμούς που έβγαλε selfie» έχει μείνει άφραγκος και προσπαθεί να γίνει προπονητής του τένις Facebook Twitter
0

Η δικαστική μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα της διάσημης, πλέον, selfie που τράβηξε μία μαϊμού το 2011, συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή, όμως, ο βρετανός επαγγελματίας φωτογράφος τον εξοπλισμό του οποίου χρησιμοποίησε η μαϊμού για να βγάλει τη φωτογραφία, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Guardian, ο David Slater παρακολούθησε τη δικαστική διαδικασία, που συνεχίζεται σε Εφετείο των ΗΠΑ, διαδικτυακά μέσω livestream. Δεν είχε χρήματα για να ταξιδέψει μέχρι τις ΗΠΑ και να παραστεί στη δίκη. Δεν έχει καν χρήματα για να αντικαταστήσει τον σπασμένο φωτογραφικό του εξοπλισμό, ή να συνεχίσει να πληρώνει τον δικηγόρο που τον υπερασπίζεται. Πλέον, ο Slater δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.

Ο ίδιος δήλωσε στη Guardian: «Προσπαθώ να γίνω προπονητής του τένις. Σκέφτομαι ακόμα και να πηγαίνω βόλτα σκυλιά επί πληρωμή. Δεν έχω αρκετά χρήματα για να πληρώσω τους φόρους μου».

Η ιστορία της selfie του μαυροκέφαλου μακάκου, που ονομάζεται Ναρούτο, ξεκίνησε το 2011, όταν ο Slater ταξίδεψε στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας. Εκεί, ακολουθούσε και φωτογράφιζε για αρκετές ημέρες μία ομάδα μαϊμούδων του συγκεκριμένου είδους. Ο φωτογράφος υποστηρίζει από την αρχή πως οι selfies που προέκυψαν ήταν αποτέλεσμα της επινοητικότητάς του να πείσει τις μαϊμούδες να πατήσουν το «κλικ» ενώ ταυτόχρονα θα κοιτάζουν στον φακό. «Δεν ήταν μία συμπεριφορά της μαϊμούς που προέκυψε κατά τύχη. Απαιτήθηκαν γνώσεις από την πλευρά μου, πολύ επιμονή, ιδρώτας και αγωνία, και πολλά άλλα», επισημαίνει ο Slater.

Οι συνθήκες για έναν ελεύθερο επαγγελματία φωτογράφο είναι πάντα δύσκολες. Κάποτε όμως, ο Slater είχε φτάσει κοντά στην προοπτική της οικονομικής σταθερότητας. «Κάθε φωτογράφος ονειρεύεται μια φωτογραφία όπως αυτή. Αν όλοι μου έδιναν μία λίρα για κάθε φορά που χρησιμοποίησαν [τη φωτογραφία], θα είχα πιθανότατα περίπου 40 εκατομμύρια στην τσέπη μου. Τα έσοδα από αυτές τις φωτογραφίες θα έπρεπε να με είχαν οδηγήσει σε μία οικονομικά άνετη κατάσταση», σημειώνει.

Όταν οι φωτογραφίες έγιναν διάσημες, ο Slater εξασφάλισε μερικές χιλιάδες λίρες, όπως αναφέρει - αρκετές για να καλύψουν το ταξίδι του στην Ινδονησία. Αλλά το 2014, ξεκίνησε η περίπλοκη δικαστική υπόθεση, όταν ζήτησε από το blog Techdirt και τη Wikipedia να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις εικόνες χωρίς άδεια. Οι ιστότοποι αρνήθηκαν, με τη Wikipedia να ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία δεν έχει περιορισμό πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς η μαϊμού ήταν ο πραγματικός δημιουργός της. Η Υπηρεσία για τα Πνευματικά Δικαιώματα των ΗΠΑ αποφάσισε στη συνέχεια πως τα ζώα δεν μπορούν να κατέχουν δικαιώματα copyright.

Στην υπόθεση ενεπλάκη όμως το 2015 και η οργάνωση «Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων» (PETA), η οποία κατέθεσε αγωγή εκ μέρους του Ναρούτο, υποστηρίζοντας πως εκείνος ήταν ο νόμιμος κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας δικαστής αποφάσισε κατά της PETA το 2016, ωστόσο η οργάνωση άσκησε έφεση και τώρα συνεχίζεται η διαδικασία στο εφετείο.

Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ήταν η ερώτηση που τέθηκε από τον δικηγόρο του εκδότη για τον οποίο εργάστηκε ο Slater. Συγκεκριμένα, ρώτησε κατά πόσο η PETA έχει εντοπίσει τη σωστή μαϊμού της φωτογραφίας - κάτι που ο φωτογράφος αμφισβητεί. Ο Ναρούτο, τον οποίο εκπροσωπεί η PETA, είναι αρσενική μαϊμού, ηλικίας 6 ετών. «Ξέρω με σιγουριά ότι [η μαϊμού στη φωτογραφία] είναι θηλυκό και είναι λάθος ηλικία. Έχω σαστίσει με το αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Φαντάζομαι πως έχει σημασία να με μηνύει η σωστή μαϊμού», τονίζει ο Slater.

Το μόνο ωστόσο που τον παρηγορεί, όπως σημειώνει, είναι το γεγονός ότι πιστεύει πως η φωτογραφία του βοήθησε να σωθεί από την εξαφάνιση ο μαυροκέφαλος μακάκος, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ