O Γάλλος σεφ Μαρκ Βεϊρά σάρωσε τα βραβεία Μισελέν - Τρία αστέρια για τρίτη φορά

O Γάλλος σεφ Μαρκ Βεϊρά σάρωσε τα βραβεία Μισελέν - Τρία αστέρια για τρίτη φορά Facebook Twitter
EPA/ETIENNE LAURENT
0

Ο Γάλλος σεφ Μαρκ Βεϊρά επιστρέφει στην οικογένεια των εστιατορίων με τρία αστέρια.

Η νέα έκδοση του οδηγού Μισελέν που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο πολιτιστικό κέντρο Seine Musicale στο δυτικό Παρίσι, περιλαμβάνει 621 εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Μισελέν, εκ των οποίων τα 57 είναι νέα μαγαζιά που μπαίνουν στη λίστα.

Δύο εστιατόρια πέρασαν στη λίστα με τρία αστέρια, το «La Maison Des Bois», του Μαρκ Βεϊρά και το εστιατόριο του Christophe Bacquie στο Καστελέ.

Στα 67 του χρόνια, 40 από τα οποία τα πέρασε μέσα στην κουζίνα, ο Μαρκ Βεϊρά κέρδισε τρία αστέρια Michelin για τρίτη φορά, χθες στο Παρίσι. Άλλοτε προβλήματα οικονομικά και άλλοτε υγείας έκαμψαν αρκετές φορές τον Μαρκ Βεϊρά, αλλά αυτός πάντα τα ξεπερνούσε.

«Πιστεύω ότι πρέπει να πιάσεις πάτο για να συνειδητοποιήσεις το καλύτερο», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των τιμητικών διακρίσεων από τον Οδηγό Michelin, τη «βίβλο» της γαστρονομίας.

Το ρεστοράν «La Maison des Bois» το οποίο άνοιξε το 2013 και απέσπασε τρία αστέρια Michelin χθες, στο Μανιγκό της Άνω Σαβοΐας, στη γη των προγόνων του και όπου έκανε τα πρώτα του βήματα, σημαίνει για τον ίδιο κάτι παραπάνω από μια επιστροφή στις ρίζες, ένα «ένστικτο επιβίωσης».

«Έίχα πολλά ατυχήματα στη ζωή μου, την οποία παραλίγο να χάσω επανειλημμένα. Χωρίς τους πελάτες μου, ήδη θα είχα πεθάνει».

Ωστόσο, ο Βεϊρά είναι δυναμικά παρών, φορώντας το χαρακτηριστικό μαύρο καπέλο και τα στρογγυλά γυαλιά του, κοντά στα αρωματικά φυτά του.

Μέχρι που είχε προειδοποιήσει να εξαιρεθεί από τον Οδηγό Michelin αν δεν αποσπούσε φέτος τρία αστέρια, παρότι παραδεχόταν ότι ένιωθε «ορφανός» κατά τη διάρκεια των μηνών που το εστιατόριό του δεν περιλαμβανόταν στη «βίβλο» της γαστρονομίας.

Σε ένα επάγγελμα που αρχίζει κανείς συνήθως σε νεαρή ηλικία, αυτός ο «εξαίρετος σκούφος» -σύμφωνα με τον γαλλικό οδηγό γαστρονομίας Gault&Millau - άρχισε μάλλον αργά.

Γεννημένος στις 8 Μαΐου 1950 στο Ανεσί, ο Βεϊρά ονειρεύεται να μαγειρεύει, αλλά έπειτα από την αποβολή του από την ξενοδοχειακή σχολή όπου φοιτούσε, εργάζεται ως βοσκός και ως εκπαιδευτής σκι.

Όμως, εκπαιδεύεται μόνος διαβάζοντας βιβλία των σπουδαίων σεφ, Μισέλ Γκεράρ και Πολ Μποκίζ. Το 1978 ανοίγει την πρώτη του ταβέρνα στο Κρουά-Φρι και μια μέρα, καθώς λατρεύει τα χόρτα, χρησιμοποιεί αγαθόφυτο για να παρασκευάσει μια σούπα. Η δημιουργική του περιπέτεια αρχίζει, όπως και η επιχειρηματικότητά του.

Το 1985 ανοίγει νέο ρεστοράν στο Ανεσί-Λε-Βιέ που κερδίζει ένα αστέρι Michelin το 1986, και το δεύτερο το 1987. Ο Βεϊρά μετακομίζει στη συνέχεια στο Βεϊριέ-ντι-Λακ, σε μια όμορφη έπαυλη στις όχθες της λίμνης: Το ρεστοράν του, το «Auberge de l' Eridan», κερδίζει τα πολύτιμα τρία αστέρια Michelin το 1995 αλλά ο κίνδυνος της πτώχευσης για τον Βεϊρά είναι ορατός, Τελικά, μια συμφωνία επιτυγχάνεται τελευταία στιγμή με τις τράπεζες.

Ο σεφ ξεπερνά τα προβλήματα και ανοίγει στα τέλη του 2000 στη Μεζέβ στην Άνω Σαβοΐα το εστιατόριο «La Farme de mon pere» που κερδίζει άλλα τρία αστέρια Michelin.

O Βεϊρά συζητά να ανοίξει ένα ρεστοράν στο Παρίσι, όταν ένα σοβαρότατο ατύχημα στο σκι μια μέρα του Φεβρουαρίου του 2009, τον αναγκάζει να αφήσει τα πάντα. Τέσσερα χρόνια πέρασαν και ο σεφ, λάτρης των βιολογικών προϊόντων, ανοίγει το εστιατόριο «La Maison des Bois» με το σκεπτικό ενός ξενώνα, αυτάρκη και οικολογικού.

Σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, υπάρχει ένα παρεκκλήσι, ένας ξυλόφουρνος, ένα κοτέτσι, μια λίμνη με ψάρια, ένας μελισσώνας, πολυτελείς σουίτες, spa ενός βοτανικός κήπος, ένα ελικοδρόμιο, μια σχολή μαγειρικής και ένα ίδρυμα καταπολέμησης του έτοιμου ανθυγιεινού φαγητού...

Η κουζίνα του Βεϊρά είναι ανοικτή σε βιολογικά προϊόντα από όλο τον κόσμο, αλλά εξυμνεί πρωτίστως τη φύση που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του. Στα πιάτα του συνδυάζει το φουά γκρα με σμύρνα, αρωματίζει τη γαρίδα με αγριοσέλινο.

Η επιστροφή αυτή δεν έγινε χωρίς εμπόδια: το 2015 ο Βεϊρά καταδικάζεται για προσβολή του περιβάλλοντος τη στιγμή που μετέχει στα μενού που σερβίρονται κατά τη διάρκεια της COP21, της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι.

Την ίδια χρονιά, μια πυρκαγιά πλήττει το «La Maison des Bois», με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν.

O Γάλλος σεφ Μαρκ Βεϊρά σάρωσε τα βραβεία Μισελέν - Τρία αστέρια για τρίτη φορά Facebook Twitter
EPA/ETIENNE LAURENT

Παρόλα αυτά, αυτός ο «άνθρωπος της υπερβολής» όπως αυτοχαρακτηρίζεται, έχει μόνο φίλους. Ξεκινά από την αρχή και το 2017 κερδίζει δύο αστέρια Michelin.

Τι σχεδιάζει για το μέλλον; Να ανοίξει δύο ρεστοράν «Rural» στη Λιόν και στο Παρίσι, με προσιτά γεύματα και ένα ρεστοράν στο Μανιγκό της Άνω Σαβοΐας.

«Αν θέλω, μπορώ να σταματήσω αύριο. Δεν έχω ανάγκη τίποτα. Δεν έχω πλέον χρέη. Όλα πάνε καλά», δηλώνει ο σεφ που δεν δείχνει διατεθειμένος να παραδώσει την ποδιά του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Διεθνή / Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Η απομάκρυνση της Άρμστρονγκ φέρεται να σχετίζεται με δηλώσεις της σε συνάντηση μελών του διδακτικού προσωπικού, στις οποίες φέρεται να υποβάθμισε τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε το πανεπιστήμιο έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Η σύλληψή της έγινε το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη, και κατεγράφη σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Διεθνή / Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

O Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να περιορίσει τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις απόρρητης έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Διεθνή / Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Έντονη αντίδραση από ΣτοκχόλμηΗ υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης
LIFO NEWSROOM
Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk συγκρούστηκε με αεροσκάφος της American Airlines
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Η Μιανμάρ, μια χώρα ήδη σε βαθιά πολιτική και ανθρωπιστική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο φονικές φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της
LIFO NEWSROOM
Το θεατρικό έργο του Τζορτζ Κλούνεϊ σπάει ρεκόρ εισπράξεων στο Μπρόντγουεϊ

Διεθνή / «Καληνύχτα και καλή τύχη»: Το θεατρικό έργο του Τζορτζ Κλούνεϊ σπάει ρεκόρ εισπράξεων στο Μπρόντγουεϊ

Το «Καληνύχτα και καλή τύχη» συγκέντρωσε 3,3 εκατ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί νωρίτερα αυτό το μήνα από τον «Οθέλλο» του Ντένζελ Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM