Ο Μακρόν δεν αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων της Δύσης στην Ουκρανία

Ο Μακρόν δεν αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων της Δύσης στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, μιλώντας μετά τη σύνοδο που συγκάλεσε στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν 20 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν υπάρχει συναίνεση για τις όποιες χερσαίες δυνάμεις. Όμως, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα νικήσει», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι έχουν ξεπεραστεί ταμπού του παρελθόντος, όπως η αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροπλάνων. «Οι άνθρωποι έλεγαν δώστε τους απλά sleeping bags και κράνη», σημείωσε. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε τον στόχο μας», υπογράμμισε. 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο ανοιχτά η συζήτηση πως κράτη εξετάζουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας», προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Θέλει να καταλάβει περαιτέρω εδάφη και δεν έχει βάλει στο μάτι μόνο την Ουκρανία, αλλά και πολλές άλλες χώρες. Οπότε, η Ρωσία αποτελεί έναν μεγαλύτερο κίνδυνο», συμπλήρωσε. 

Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν μέρος στη σύνοδο του Παρισιού για τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. 

Η ήττα της Ρωσίας είναι απολύτως κρίσιμη για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, τόνισε και ανακοίνωσε τη δημιουργία συνασπισμού για την αποστολή πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Επίσης, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν υπέρ της πρότασης της Τσεχίας, προκειμένου να αγοραστούν από κοινού πυρομαχικά εκτός Ευρώπης, για λογαριασμό της Ουκρανίας.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών για να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το μέλλον μας. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, οπότε εξαρτάται από τους Ευρωπαίους η απόφαση. Αν άλλοι θέλουν να βοηθήσουν, φανταστικά, αλλά αυτό θα είναι απλά ένα επιπλέον μπόνους», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

«Η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει. Είναι η χώρα που προκάλεσε αυτό τον πόλεμο. Τώρα η Ρωσία ξεκάθαρα επηρεάζει τη δική μας ασφάλεια τόσο με τον παραδοσιακό όσο και με υβριδικό πόλεμο», τόνισε, αλλά σημείωσε ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό». 

Επί του παρόντος, σημείωσε ο Μακρόν, το 30% της χρηματοδότησης για την Ουκρανία προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι είναι δυνατό να αυξηθεί μέσω περαιτέρω συμφωνίες, διμερείς και σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να τριπλασιαστούν τα πυρομαχικά. 

Η σύνοδος επικεντρώθηκε σε πέντε βασικά ζητήματα: την κυβερνοάμυνα, τη συμπαραγωγή όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία, την υπεράσπιση χωρών που απειλούνται ευθέως από επιθέσεις της Ρωσίας, όπως η Μολδαβία, η καλύτερη στρατιωτική προστασία της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία και η εξουδετέρωση ναρκών στην Ουκρανία. 

Μητσοτάκης: Κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων εντός της Ουκρανίας 

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. 

«Επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα ευρωπαϊκού στρατού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία». 

Αναφερόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM