O Μακρόν θα μεταβεί στο Κατάρ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ- Χαμάς

Μακρόν: Θα μεταβεί στο Κατάρ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ- Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της COP28 για την κλιματική αλλαγή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στο Κατάρ προκειμένου να επιδιώξει μια νέα κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Αυτή η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών προκειμένου να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς» είπε ο Μακρόν.

«Πρέπει επίσης (η συμφωνία) να δώσει στον λαό της Γάζας τη βοήθεια που χρειάζονται επειγόντως» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας ότι ο στόχος του Ισραήλ για ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς «πρέπει να διευκρινιστεί» γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει σε «δέκα χρόνια πολέμου».

Στο Κατάρ ο Μακρόν μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων 

Νωρίτερα η ισραηλινή πλευρά έλαβε εντολή να εγκαταλείψει το Κατάρ αφού οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς έφτασαν σε «αδιέξοδο», όπως ανακοίνωσε η Μοσάντ.

Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Μοσάντ αναφέρει ότι ο αρχηγός της Ντέιβιντ Μπαρνέα «διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ» αφού έλαβε σχετική οδηγία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δεν εκπλήρωσε το μέρος της συμφωνίας της, το οποίο περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών σύμφωνα με έναν κατάλογο που παρασχέθηκε στη Χαμάς και εγκρίθηκε από αυτήν», σημείωσε.

Το Κατάρ μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στην παράταση της πρόσφατης εβδομαδιαίας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και των απελευθερώσεων ομήρων.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Η στιγμή που νεαρός αυτόχθονας του Αμαζονίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κοινότητα

Διεθνή / Βραζιλία: Η στιγμή που νεαρός αυτόχθονας του Αμαζονίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κοινότητα

Στο πλαίσιο της πολιτικής της, η Βραζιλία δεν επιδιώκει ενεργά την επαφή με απομονωμένους ιθαγενείς, αλλά δημιουργεί προστατευμένες και ελεγχόμενες περιοχές, όπως το Mamoriá Grande, κοντά στο σημείο του περιστατικού
LIFO NEWSROOM
Για την Ουκρανία αλλά χωρίς εκείνη οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία - «Καθ' οδόν» Αμερικανοί αξιωματούχοι

Διεθνή / Για την Ουκρανία αλλά χωρίς εκείνη οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM