Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει το πρόγραμμα των Τόρις - Πρώτος στόχος το Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει το πρόγραμμα των Τόρις - Πρώτος στόχος το Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Πρώτα θα εφαρμόσει το Brexit και στη συνέχεια θα γυρίσει τη σελίδα στη λιτότητα: ο Μπόρις Τζόνσον θα αποκαλύψει σήμερα τα σχέδιά του σε περίπτωση που νικήσει στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία.

Για τον Τζόνσον αυτές οι εκλογές, οι τρίτες σε διάστημα τεσσάρων ετών, είναι ο μόνος τρόπος να βγει η Βρετανία από το αδιέξοδο του Brexit, το οποίο διχάζει τη χώρα μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Ελπίζει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Ανυπομονώ να μοιραστώ το πρόγραμμά μας μαζί σας αύριο», έγραψε χθες Σάββατο στο Twitter ο Τζόνσον, εξηγώντας στους ψηφοφόρους ότι «έχουμε καταρτίσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο το οποίο σέβεται (το αποτέλεσμα) του δημοψηφίσματος, το εφαρμόζει και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των πραγμάτων που πραγματικά θα σας ωφελήσουν, εσάς και τις οικογένειές σας».

Το Συντηρητικό Κόμμα εμφανίζεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας περίπου το 40%, δηλαδή δέκα μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς. Η δημοτικότητα των Τόρις έχει ενισχυθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Τζόνσον. Επίσης οι Συντηρητικοί αναμένεται να επωφεληθούν από την απόφαση του κόμματος του Brexit του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ να μην έχει υποψήφιους σε περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει αβέβαιο, με τους πολιτικούς αναλυτές να συστήνουν σύνεση.

Έτοιμη η συμφωνία για το Brexit

Βασικό ατού που προωθεί ο Τζόνσον σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, την οποία διαπραγματεύθηκε και «είναι έτοιμη να ζεσταθεί στον φούρνο μικροκυμάτων» και να σερβιριστεί, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στη χώρα να αναλάβει τον έλεγχο των νόμων της, του προϋπολογισμού της και της μεταναστευτικής της πολιτικής, έχει τονίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο βασικός του αντίπαλος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σκοπεύει, αν εκλεγεί, να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ σε διάστημα τριών μηνών και να την υποβάλει σε δημοψήφισμα, στο οποίο οι Βρετανοί θα έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν το Brexit.

O Τζόνσον πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις των ετών λιτότητας που έχουν επιβάλει διαδοχικές κυβερνήσεις Συντηρητικών. Για τον λόγο αυτό έχει δεσμευθεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια λίρες στις δημόσιες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων σκοπεύει «να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς», προσλαμβάνοντας 20.000 αστυνομικούς. Επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να αυξήσει κατά 33,9 δισεκ. λίρες (39,5 δισεκ. ευρώ) τον προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, του NHS, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και συντήρησης των νοσοκομείων.

Παράλληλα σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία, χρηματοδοτώντας πρώτα τα σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων και να ελέγξει τη μετανάστευση με ένα σύστημα που θα εμπνέεται από αυτό της Αυστραλίας.

Πλειοψηφία 50 εδρών σύμφωνα με δημοσκόπηση των Sunday Times

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανό να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία 50 βουλευτών στις εθνικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαφόρων δημοσκοπήσεων. Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον πιθανολογείται πως θα εξασφαλίσει περί τις 349 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, κερδίζοντας 57, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Datapraxis, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Sunday Times. Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί αναμένεται να χάσουν 30 έδρες και να καταλάβουν 213 έδρες, εάν το μοντέλο της έρευνας επιβεβαιωθεί.

Μαζί με τους Συντηρητικούς, κερδισμένο από τις εκλογές θα βγει το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα, που θα κερδίσει 14 έδρες και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα αναδειχθεί το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Το μοντέλο πρόβλεψης βασίσθηκε στην ενσωμάτωση στοιχείων που προέκυψαν από περίπου 270.000 συνεντεύξεις της εταιρείας You Gov. Την ίδια στιγμή, άλλη δημοσκόπηση της Deltapoll για την εφημερίδα Mail on Sunday δείχνει πως η διαφορά των Συντηρητικών με τους Εργατικούς μειώθηκε ελαφρά από την προηγούμενη εβδομάδα.

Το κόμμα του Τζόνσον συγκεντρώνει το 43% (δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες), ενώ οι Εργατικοί παραμένουν στο 30%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κερδίζουν πέντε μονάδες και φθάνουν το 16%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Η σεισμική δόνηση, η ισχυρότερη των τελευταίων 100 ετών στη νοτιοανατολική Ασία, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές σε μια χώρα ήδη βαθιά πληγωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2021
LIFO NEWSROOM
Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Διεθνή / Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Η απομάκρυνση της Άρμστρονγκ φέρεται να σχετίζεται με δηλώσεις της σε συνάντηση μελών του διδακτικού προσωπικού, στις οποίες φέρεται να υποβάθμισε τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε το πανεπιστήμιο έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Η σύλληψή της έγινε το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη, και κατεγράφη σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Διεθνή / Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

O Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να περιορίσει τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις απόρρητης έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Διεθνή / Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Έντονη αντίδραση από ΣτοκχόλμηΗ υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης
LIFO NEWSROOM
Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk συγκρούστηκε με αεροσκάφος της American Airlines
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Η Μιανμάρ, μια χώρα ήδη σε βαθιά πολιτική και ανθρωπιστική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο φονικές φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της
LIFO NEWSROOM