Καμπανάκι για το κλίμα στον πλανήτη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), που σε έκθεση του αναφέρει ότι το κλίμα στη Γη πέρυσι έγραψε ιστορία, γιατί χαρακτηρίστηκε από "πρωτοφανείς μέγιστες θερμοκρασίες, έντονους καύσωνες, μια εξαιρετική συνολική βροχόπτωση, καταστροφικές ξηρασίες και εξαιρετική δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων."
Η υπηρεσία του ΟΗΕ επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει «μέγιστο ρεκόρ θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης και της θάλασσας το 2015, με αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και με άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μείωση στην έκταση του θαλάσσιου πάγου και ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. "Το μέλλον είναι εδώ , " τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του WMO, Petteri Taalas, ο οποίος προειδοποίησε ότι: «Ο ανησυχητικός ρυθμός της κλιματικής αλλαγής που βλέπουμε ως αποτέλεσμα των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου δεν έχει προηγούμενο στα αρχεία".
Το 2015, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ με μεγάλη διαφορά, με τιμές περίπου 0,76ºC πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου μεταξύ 1961 και 1990, λόγω της έντονης παρουσίας του «Ελ Νίνιο» και της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η υπέρμετρη θερμότητα παγιδεύεται στους ωκεανούς σε βάθος μέχρι 200 μέτρα ανεβάζοντας και εκεί τη θερμοκρασία.
Επιπλέον, η υπηρεσία του ΟΗΕ, δήλωσε ότι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του το 2016 καταγράφηκαν οι περισσότερες μηνιαίες μέγιστες θερμοκρασίες και «η ζέστη ήταν ιδιαίτερα έντονη σε πολύ βόρεια γεωγραφικά πλάτη", ενώ η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο της, όπως καταγράφηκε μέσω δορυφόρου σε δύο μήνες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία αεροναυτικής και Διαστήματος και την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου πέρασαν το συμβολικό και σημαντικό όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο.
"Οι εκπληκτικά υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο 2016 έχουν προκαλέσει μια αναταραχή στην επιστημονική κοινότητα για το κλίμα , " δήλωσε ο David Carlson, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος για την Κλιματική Έρευνα.
Ο Taalas υπογράμμισε ότι «ο πλανήτης μας εκπέμπει μήνυμα στους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να υπογράψουν και να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου τώρα, πριν φτάσουμε σε μη αναστρέψιμο σημείο".
"Επί του παρόντος, η θερμοκρασία της Γης είναι υψηλότερη κατά 1 ° C από ό, τι στην αρχή του εικοστού αιώνα. Είμαστε στα μισά του δρόμου για το κρίσιμο όριο των 2 ° C. Είναι πιθανό ότι τα εθνικά σχέδια για την κλιματική αλλαγή που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκή για να αποτρέψουν την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 ° C . Ωστόσο, μπορούμε να αποφύγουμε τις λιγότερο ευνοϊκές περιπτώσεις με την υιοθέτηση επειγόντων μέτρων και με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα , "δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού .
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2015 καταγράφηκε ακόμη «μια σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας» σε μεγάλες περιοχές των ωκεανών, κυρίως στην κεντρική και την ανατολική περιοχή του τροπικού Ειρηνικού , ενώ το παγκόσμιο θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ τόσο στα 700 μέτρα, όσο και μέχρι τα 2.000 μέτρα βάθος, με μια αύξηση που αντιπροσωπεύει το 40% της παρατηρούμενης αύξησης της στάθμης της θάλασσας σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια.
Σε πολλές χώρες, υπήρξαν έντονοι καύσωνες το 2015, με τους πλέον καταστροφικούς, όσον αφορά τις επιπτώσεις, στον πληθυσμό της Ινδίας και του Πακιστάν. Για την Ασία το 2015 ήταν η θερμότερη χρονιά, όπως και στη Νότια Αμερική. Η Δυτική και η Κεντρική Ευρώπη είχαν "ασυνήθιστα παρατεταμένους καύσωνες» και η θερμοκρασία υπερέβη ή έφτασε τους 40C σε αρκετές περιοχές. Την ίδια ώρα στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και στο δυτικό Καναδά ξέσπασαν πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκτάρια καταστράφηκαν το καλοκαίρι μόνο στην Αλάσκα.
Επίσης το 2015, υπήρξαν ακραίες κατακρημνίσεις που μέσα σε 24 ώρες ξεπέρασαν το συνηθισμένο μηνιαίο μέσο όρο. Το Μαλάουι επηρεάστηκε τον Ιανουάριο από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του, κατά τη διάρκεια μιας ενεργής περιόδου των μουσώνων στη Δυτική Αφρική. Ανάλογα φαινόμενα καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες της Αφρικής, όπως και σε χώρες της Νότιας Αμερικής.