Ο ΠΟΥ ζητά «άμεση δράση» μετά από 300 θανάτους παιδιών που συνδέθηκαν με αντιβηχικά σιρόπια

Ο ΠΟΥ ζητά «άμεση δράση» μετά από 300 θανάτους παιδιών που συνδέθηκαν με αντιβηχικά σιρόπια Facebook Twitter
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε «άμεση και συντονισμένη» δράση για την προστασία των παιδιών από νοθευμένα φάρμακα, έπειτα από θανάτους που συνδέθηκαν με αντιβηχικά σιρόπια

Το 2022 περισσότερα από 300 παιδιά- κατά κύριο λόγο κάτω των 5 ετών- στην Γκάμπια, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν πέθαναν από οξεία νεφρική βλάβη, θάνατοι που συνδέθηκαν με νοθευμένα φάρμακα, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα. 

Τα φάρμακα- αντιβηχικά σιρόπια που πωλούνται χωρίς συνταγή- περιείχαν υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης. Πρόκειται για «τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικοί παράγοντες, που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες ακόμη και σε μικρές ποσότητες και δεν θα έπρεπε ποτέ να βρεθούν σε φάρμακα», επεσήμανε ο ΠΟΥ. 

ΠΟΥ: Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά

Οι Φιλιππίνες, το Ανατολικό Τιμόρ, η Σενεγάλη και η Καμπότζη μπορεί να έχουν επηρεαστεί, ανέφερε ο Οργανισμός, επειδή πωλούνται και εκεί τα φάρμακα. Παράλληλα, ο ΠΟΥ ζήτησε να αναλάβουν δράση και τα 194 μέλη του, προκειμένου να αποτραπούν περισσότεροι θάνατοι. 

«Από τη στιγμή που αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, ο ΠΟΥ ζητά από εμπλεκομένους στην αλυσίδα διανομής φαρμάκων να λάβουν άμεση και συντονισμένη δράση», επεσήμανε η ανακοίνωση του Οργανισμού.  

Ήδη, από τον Οκτώβριο ο ΠΟΥ είχε στείλει προειδοποιήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά και στις αρχές του μήνα, ζητώντας να αφαιρεθούν από τα ράφια αντιβηχικά σιρόπια των ινδικών εταιρειών Maiden Pharmaceuticals και Marion Biotech, που συνδέονται με θανάτους στην Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν αντίστοιχα. 

Επίσης πέρυσι εξέδωσε προειδοποίηση για αντιβηχικά σιρόπια τεσσάρων εταιρειών της Ινδονησίας, των PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex και PT AFI Pharma, που πωλούνταν στη χώρα. 

Ο ΠΟΥ επανέλαβε την έκκληση να αποσυρθούν αυτά τα προϊόντα από την κυκλοφορία και ζήτησε από τις χώρες μέλη του να διασφαλίσουν πως όποιο φάρμακο πωλείται έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές. 

Επίσης, ζήτησε από κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές να αυξήσουν τους ελέγχους της αγοράς και να γίνονται ενέργειες όπου απαιτείται. Τέλος, κάλεσε τους κατασκευαστές να αγοράζουν συστατικά μόνο από πιστοποιημένους προμηθευτές, να ελέγχουν πιο λεπτομερώς τα προϊόντα τους και να κρατούν αρχεία για τη διαδικασία. 

Με πληροφορίες από Reuters
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM