Ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει λύσεις για να γίνονται εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος να συζητήσει λύσεις για να γίνονται εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τρόπους για να μπορέσει η Ουκρανία να ξαναρχίσει τις αποστολές φορτίων σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στη συνομιλία του με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς. 

«Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει να βρεθούν επιλογές για ανεμπόδιστη εξαγωγή σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά τη συνομιλία των τριών ηγετών. 

Επίσης, ο Πούτιν- σύμφωνα με το Κρεμλίνο- ενημέρωσε τον Μακρόν και τον Σολτς πως η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της σε λιπάσματα και γεωργικά προϊόντα, αν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της. Μια απαίτηση που διατύπωσε και στις συνομιλίες του με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες. 

Από τη Ρωσία και την Ουκρανία προέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού. Παράλληλα, η Ρωσία είναι βασική εξαγωγική δύναμη λιπασμάτων και η Ουκρανία καλαμποκιού και ηλιελαίου. 

Το Κίεβο και η Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί ως όπλο την επισιτιστική κρίση που έχει προκαλέσει η εισβολή της στην Ουκρανία, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών, των καυσίμων και των λιπασμάτων. Από την άλλη η Μόσχα κατηγορεί τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση. 

Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία δημιουργεί κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Τέλος ο Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία. Επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν παγώσει εξαιτίας του Κιέβου» και επιβεβαίωσε «ότι η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή για την επανέναρξη του διαλόγου». 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM