Ο Σόρος εγκαταλείπει την Ουγγαρία λόγω Ορμπάν

Ο Σόρος εγκαταλείπει την Ουγγαρία λόγω Ορμπάν Facebook Twitter
EPA/Zsolt Szigetvary
2

Το ίδρυμα του ουγγρο-αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος που χρηματοδοτεί σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Ουγγαρία, όπου είναι παρόν εδώ και πολλές δεκαετίες και μεταφέρει τις δραστηριότητές του στο Βερολίνο αντιδρώντας στις «κατασταλτικές» πολιτικές της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν.

«Αντιμέτωπο με ένα πολιτικό και δικαιικό περιβάλλον όλο και περισσότερο κατασταλτικό στην Ουγγαρία, το Ίδρυμα Open Society (OSF) μεταφέρει τις διεθνείς του δραστηριότητες και το προσωπικό του από την Βουδαπέστη στην γερμανική πρωτεύουσα», ανακοίνωσε το ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος.

Εδώ και έναν χρόνο, και κατά κλιμακούμενο τρόπο καθώς πλησίαζαν οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου, ο Βίκτορ Ορμπάν στράφηκε εναντίον του Τζορτζ Σόρος και τον ανήγαγε σε Νο. 1 εχθρό της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος επανεξελέγη θριαμβευτικά στην ηγεσία της χώρας, ο Τζορτζ Σόρος «επιδιώκει να πλημμυρίσει την Ουγγαρία και την Ευρώπη με μετανάστες και οι οργανώσεις που χρηματοδοτεί σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, είναι το εργαλείο του για την επίτευξη αυτού του στόχου (!)».

«Έχει καταστεί αδύνατη η προστασία των επιχειρήσεών μας και του προσωπικού μας στην Ουγγαρία απέναντι στην αυθαίρετη ανάμειξη της κυβέρνησης», έγραψε ο πρόεδρος του ιδρύματος OSF Πάτρικ Γκάσπαρντ σε ανακοίνωσε που έδωσε στην δημοσιότητα.

Προσάπτει επίσης στην κυβέρνηση του Ορμπάν ότι «δυσφήμισε, έδωσε μία ψευδή εικόνα των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και κατέστειλε την κοινωνία των πολιτών για να αντλήσει πολιτικά οφέλη, χρησιμοποιώντας μίας άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τακτική».

Σειρά νόμων που ψηφίσθηκαν στην Ουγγαρία το 2017 ενισχύουν το πλαίσιο ελέγχου των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία και απειλούν την λειτουργία στην Βουδαπέστη του αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο έχει επίσης ιδρυθεί από τον Τζορτζ Σόρος.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες νέο πακέτο νόμων που έχει επονομαστεί «Stop Soros» και προβλέπει την φορολόγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων «που υποστηρίζουν την μετανάστευση».

Όλα αυτά τα νομοθετικά μέτρα έχουν επισύρει τις αυστηρές επικρίσεις των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκατό περίπου εργαζόμενοι του ιδρύματος θα μεταφερθούν στο Βερολίνο, αλλά το OSF, που έχει την έδρα του στην Νέα Υόρκη, θα συνεχίσει «να υποστηρίζει το σημαντικό έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ουγγαρία στους τομείς των τεχνών, του πολιτισμού, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της διαφάνειας και της εκπαίδευσης».

Το ίδρυμα ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος στη δεκαετία του 1980, έχει παρουσία σε δεκάδες χώρες και, στην Ουγγαρία, δαπανά περί το ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως υποστηρίζοντας περί τις 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SpaceX και Μπαχάμες: Οι μυστικές συμφωνίες Μασκ, το Starlink και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Διεθνή / Μυστική συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες: «Δώρο» Starlink και διπλωματική κρίση για τον Μασκ

Η συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες για προσγειώσεις πυραύλων και δωρεάν Starlink πυροδότησε εσωτερικές εντάσεις και οικολογικές ανησυχίες, ενώ ο Μασκ επιδιώκει παγκόσμια επέκταση
LIFO NEWSROOM
Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Διεθνή / Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες γυναικών που είχαν πέσει θύματα παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ αποκαλύπτουν ότι, πέρα από τα μέλη των συμμοριών που τις εκμεταλλεύονταν, κακοποιήθηκαν και από αστυνομικούς
LIFO NEWSROOM
Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM
Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM
Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Διεθνή / Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Οι φωτιές, που τροφοδοτούνται από έντονους ανέμους και τις εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούν σε εκκενώσεις, αποκλεισμούς και προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια