Με δασμούς μέχρι και 245% απειλεί τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Κίνα.
«Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς 245% στις εισαγωγές προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της», δήλωσε ο Λευκός Οίκος χθες το απόγευμα, την ώρα που ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να φουντώνει, συμπληρώνοντας πως ο Τραμπ εφαρμόζει την πολιτική του «για το America First Trade (Πρώτα η Αμερική στο Εμπόριο) για να κάνει την οικονομία της Αμερικής σπουδαία ξανά».
«Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Κίνας» όσον αφορά το ζήτημα των αμερικανικών τελωνειακών δασμών, βεβαίωσε επίσης, χθες, ο Λευκός Οίκος, εν μέσω του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δήλωσε εκ νέου σαφώς ότι είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία με την Κίνα. Ωστόσο η Κίνα έχει ανάγκη μια συμφωνία με τις ΗΠΑ» και όχι το αντίστροφο, σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ σε ενημέρωση δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με την ίδια, «η Κίνα θέλει αυτό που έχουμε: τον Αμερικανό καταναλωτή. Με άλλα λόγια, (οι Κινέζοι) έχουν ανάγκη (τα) χρήματα» των Αμερικανών. Κατά τη Λέβιτ, «η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Κίνας», αν αυτή θέλει να δώσει τέλος στον εμπορικό πόλεμο.
Δασμοί Τραμπ: «Δεν φοβόμαστε» λέει η Κίνα
Νωρίτερα, η Κίνα δήλωσε ότι «δεν φοβάται» έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για διάλογο, έπειτα από δηλώσεις του Λευκού Οίκου ο οποίος υποστήριξε ότι έγκειται στο Πεκίνο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως, στις εμπορικές συνομιλίες, «η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του Πεκίνου».
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν αληθινά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, οφείλουν να πάψουν να ασκούν μέγιστη πίεση, να πάψουν να απειλούν και να κάνουν εκβιασμούς, και να συζητήσουν με την Κίνα στη βάση της ισότητας, του σεβασμού και του αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εξάλλου το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η «αχαλίνωτη» χρήση ισχύος δεν θα κάνει σπουδαία και πάλι την Αμερική, μετά τις αμερικανικές κατηγορίες περί κινεζικής επίθεσης και τις αναφορές για υψηλότερες αμερικανικές αμυντικές δαπάνες το 2026.
«Ο πάρα πολύ υψηλός αμυντικός προϋπολογισμός εξέθεσε για άλλη μια φορά την πολεμοχαρή φύση της αμερικανικής πλευράς και την πεποίθησή της ότι 'η ισχύς δημιουργεί δίκαιο'», δήλωσε ο Ζανγκ Σιαογκάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.
Δασμοί Τραμπ: Η Κίνα διόρισε νέο διαπραγματευτή για το διεθνές εμπόριο
Στο μεταξύ, η Κίνα διόρισε απροσδόκητα σήμερα ένα νέο εμπορικό διαπραγματευτή, θέση-κλειδί σε οποιεσδήποτε συνομιλίες για τη διευθέτηση του κλιμακούμενου δασμολογικού πολέμου με τις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τον βετεράνο τσάρο του εμπορίου Γουάνγκ Σοουβέν με τον κινέζο απεσταλμένο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ο Λι Τσενγκγκάνγκ, 58 ετών, πρώην βοηθός υπουργός Εμπορίου στη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αντικαθιστά τον 59χρονο Γουάνγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Ανθρώπινων Πόρων και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Δεν είναι σαφές αν ο Γουάνγκ, ο οποίος είχε αναλάβει το 2022 τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του υπουργείου Εμπορίου, ανέλαβε κάποιο αξίωμα αλλού. Το όνομά του δεν υπάρχει πλέον στην ηγετική ομάδα του υπουργείου, όπως φαίνεται σήμερα στον ιστότοπό του.
Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την αλλαγή, για την οποία δεν δίνεται κάποια εξήγηση στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανθρώπινων Πόρων.
Η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου έρχεται σε μια στιγμή που το Πεκίνο έχει υιοθετήσει σκληρή στάση στον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον, ο οποίος προκλήθηκε από τους υψηλούς δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ σε είδη που εισάγονται από την Κίνα.
Η απροσδόκητη αλλαγή πραγματοποιείται επίσης, ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διεξάγει περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία για να ενισχύσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμους με γειτονικές χώρες εν μέσω της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο ήταν μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που συνοδεύουν τον Σι στην επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη.
«Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες όσον αφορά το γιατί έγινε αυτή η αλλαγή αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή· όμως μπορεί να είναι ότι, κατά την άποψη της κορυφαίας κινεζικής ηγεσίας, με δεδομένο το ότι οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται, χρειάζεται κάποιος άλλος για να άρει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι δύο χώρες (σ.σ.: η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες) και να αρχίσουν τελικά να διαπραγματεύονται», λέει ο Αλφρέντο Μοντουφάρ-Ελού, υψηλόβαθμος σύμβουλος στο Κέντρο για την Κίνα της δεξαμενής σκέψης Conference Board.
Αντίθετα από πολλές άλλες χώρες, οι οποίες απάντησαν στα σχέδια του Τραμπ για τιμωρητικούς δασμούς επιδιώκοντας διμερείς συμφωνίες με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο επέβαλε ως απάντηση τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά αγαθά και δεν έχει επιδιώξει συνομιλίες, για τις οποίες λέει πως μπορεί να πραγματοποιηθούν μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας.
Με πληροφορίες από NDTV