Η Πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, χρησιμοποίησε την τρομοκρατική επίθεση για να επιτεθεί στον χειρισμό του ζητήματος της τρομοκρατίας από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης.
Σε δήλωσή της στη Figaro, αναφέρει: «Καμία από τις προτάσεις μας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα φύση της τρομοκρατίας, καθώς πλέον μιλάμε για «τυφλά» χτυπήματα, δηλαδή χωρίς ιεραρχική δομή, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η επίθεση στην ιδεολογική βάση της τρομοκρατίας. Σε αυτό το κομμάτι δεν έχει γίνει τίποτα, απολύτως τίποτα – ούτε επανεισαγωγή της διπλής ποινής, ούτε αυστηρός έλεγχος στην υπηκοότητα, ούτε κλείσιμο των τζαμιών των Σαλαφιστών, ούτε απαγόρευση συγκεκριμένων οργανώσεων. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε πόλεμο. Για την ώρα έχουμε πόλεμο στα λόγια».
Παράλληλα, η Λεπέν ανέφερε σε ανάρτηση της στο Twitter:
«Και πάλι η Γαλλία βυθίστηκε στον τρόμο. Σκέψεις για τα θύματα. Ο αγώνας ενάντια στον ισλαμικό φονταμενταλισμό πρέπει να ξεκινήσει».
A nouveau la France plongée dans l'horreur. Pensées pour les victimes. La lutte contre le fondamentalisme islamiste doit démarrer MLP #Nice
— Marine Le Pen (@MLP_officiel) July 15, 2016
Kαι ενώ όλα αυτά ήταν αναμενόμενα από τη Λεπέν που «καραδοκεί» για ρητορική μετά από κάθε επίθεση, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αντέδρασε στην επίθεση της Νίκαιας με την ίδια αποφασιστική στάση που φάνηκε να παίρνει μετά το μακελειό στο Μπατακλάν τον περασμένο Νοέμβριο.
Αλλά το γεγονός ότι η Γαλλία δέχτηκε και πάλι επίθεση και θρηνεί 80 νεκρούς, μόλις οκτώ μήνες μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου, έρχεται να προσθέσει μια ακόμη κρίση για την προεδρία του Ολάντ.
Η δημοφιλία του Προέδρου σημειώνει κάθετη πτώση εδώ και μήνες. Οι φωνές αμφισβήτησης υψώνονται καθώς ο ίδιος θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει και πάλι την οργή και το πένθος ενός έθνους που έχει συγκλονιστεί από τρεις μεγάλες επιθέσεις σε 18 μήνες και αρκετές δολοφονίες μικρότερης κλίμακας.
Συνολικά 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις το 2015 - από τις επιθέσεις στα γραφεία του Charlie Hebdo και του εβραϊκού παντοπωλείου έως και τις επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου. Η Νίκαια προσθέτει τουλάχιστον 80 θανάτους στη λίστα των θυμάτων η οποία γίνεται όλο και πιο ισχυρό όπλο στα χέρια τον αντιπάλων του Γάλλου Πρόεδρου και της ακροδεξιάς.
Το κλίμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο βαρύ για τον Ολάντ και μετά την περίοδο εθνικού πένθους, είναι πιθανό να υπάρξει έντονη πολιτική συζήτηση σχετικά με την στρατηγική του και την πολιτική ασφάλειας καθώς οι γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι σε λίγους μήνες και η ασφάλεια είναι ήδη η βασική ανησυχία των ψηφοφόρων.