Οι νοσηλείες στην Ινδία εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου, φονικού κύματος κορωνοϊού. Με ελλιπή και ακόμα πιο συχνά ανύπαρκτη ασφάλεια, Ινδοί ασθενείς στρέφονται σε πλατφόρμες crowdfunding για να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.
Η Supraja Reddy Yeruva δεν μπορούσε να αναπνεύσει καλά για μέρες, μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της, τον περασμένο Ιούνιο. Η 27χρονη εκδήλωσε συμπτώματα Covid-19 κατά τη διάρκεια της κύησης, μετά από μία επίσκεψη στο νοσοκομείο για εξέταση ρουτίνας.
Σύντομα ανέπτυξε οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε ιδιωτικό νοσοκομείο της πόλης Hyderabad. Έναν μήνα μετά, είναι ακόμα στην Εντατική. Ο σύζυγός της Vijaya Yeruva, μαζί με την εξάχρονη κόρη τους και τον νεογέννητο γιο τους, περιμένει εναγωνίως την ανάρρωσή της, παλεύοντας να μαζέψει χρήματα για τους λογαριασμούς που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 80 χιλιάδες δολάρια. Και το ποσό διαρκώς αυξάνεται.
Χρησιμοποίησε την δική του ασφάλεια υγείας, τερμάτισε το όριο στις πιστωτικές του κάρτες, πήρε δάνειο από την τράπεζα. Και όταν εξήντλησε κάθε άλλη επιλογή, ο 35χρονος στράφηκε στο Ketto, μία πλατφόρμα για καμπάνιες συγκέντρωσης χρημάτων και δωρεών. Ο μηχανικός με σταθερό μισθό 2.960 δολαρίων δεν είχε ζητήσει ποτέ βοήθεια από κανέναν. «Ακόμα και τώρα, ντρέπομαι να πω στον κόσμο για αυτή την καμπάνια».
Η απόγνωσή του αντικατοπτρίζει την παρόμοια κατάσταση χιλιάδων οικογενειών στην Ινδία που είναι αντιμέτωπες με εξωφρενικά ιατρικά χρέη. Πολλοί στρέφονται στο crowdfunding για να πληρώσουν τους λογαριασμούς των νοσοκομείων.
Ειδικοί εκτιμούν πως οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες, οι Ketto, Milaap και Give India, κατά την διάρκεια της πανδημίας έχουν αθροιστικά συμβάλει στην συγκέντρωση 161 εκατομμυρίων δολαρίων από 2,7 εκατομμύρια δωρητές. Μόνο το Ketto, στο οποίο έκανε καμπάνια και ο κ. Yeruva, τετραπλασίασε το μέγεθός του εν μέσω αλλεπάλληλων κυμάτων, συγκεντρώνοντας 40 εκατομμύρια δολάρια για περίπου 12.000 τέτοιες εκκλήσεις για δωρεά.
Το οικονομικό βάρος είναι δυσανάλογα μεγάλο για τους φτωχούς της Ινδίας, που αυξήθηκαν κατά 230 εκατομμύρια μέσα στην περασμένη χρονιά, σύμφωνα με ερευνητές στο πανεπιστήμιο Azim Premji. Το 90% εξ αυτών, δανείστηκαν κατά μέσο όρο 201 δολάρια για να αποπληρώσει παλιότερα χρέη.
Εν τω μεταξύ, η Ινδία ξοδεύει μόλις το 1,2% του ΑΕΠ της στη δημόσια υγεία, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Τα δύο τρίτα των Ινδών είναι ανασφάλιστα. Πολλά από τα έξοδα δεν καλύπτονται ούτε από τα ταμεία.
Στην πόλη της Nagpur, η Chinmayi Hiwase πήγαινε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για τρεις ολόκληρες ημέρες, ικετεύοντας για ένα άδειο κρεβάτι για τον 57χρονο πατέρα της, Rajesh Hiwase. Νόμιζε πως η πάλη με την Covid είχε τελειώσει αλλά μία μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε πως ο πατέρας της έπασχε ταυτόχρονα από μία αυτοάνοση διαταραχή και τον «μαύρο μύκητα». Μόνο οι καθημερινές ενέσεις του κοστίζουν τώρα 94 δολάρια, που προστίθενται στα χρέη που ξεπερνούν ήδη τα 33.633 δολάρια.
Για μία 25χρονη κοπέλα, χωρίς αδέλφια που έχει μόλις αποφοιτήσει από την σχολή της, τα ποσά αυτά είναι αδιανόητα. «Σοκαριστήκαμε όταν είδαμε τους λογαριασμούς», θυμάται. Ο μισθός του πατέρα της είναι μόλις 605 δολάρια. Τελικά και αυτή η οικογένεια στράφηκε στο crowdfunding, συγκεντρώνοντας σχεδόν 12.000 δολάρια. «Δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο βοηθητικό», λέει με ανακούφιση.
Οι δωρητές είναι συχνά μέλη της οικογένειας ή φίλοι, αλλά πολύ συχνά δωρίζουν ποσά και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σελέμπριτι και ξένοι σε Ινδία και εξωτερικό.
Όμως οι δωρεές κατευθύνονται συνήθως προς τις πιο σπαραξικάρδιες ή κατεπείγουσες περιπτώσεις ασθενών με ισχυρά ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα. Και δεν είναι όλοι καλοί στο να αφηγηθούν το πρόβλημά τους, ούτε έχουν όλοι ακραίες ιστορίες, σε ένα ψηφιακού περιβάλλον που πολλοί συγκινούνται από τα πιο ακραία περιστατικά, παρατηρούν οι συγγραφείς Ravina Banze και Irfan Bashir, που αναλύουν την κατάσταση στο βιβλίο τους «Crowdfunding: Η ιστορία των ανθρώπων».
Με τη μισή χώρα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, το crowdfunding μπορεί να δημιουργήσει μία ασυμμετρία στην πληροφορία, αποκλείοντας τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα από τα οφέλη της δυναμικής του.
Πίσω στην πρώτη ιστορία, για να πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας της γυναίκας του, ο Yeruva σκέφτεται τώρα να πουλήσει τα υπάρχοντά του και ακόμα και το σπίτι του. «Θα πάρει χρόνια να επιστρέψουμε σε μια κανονική κατάσταση, αλλά θέλω να εξασφαλίσω πως τα παιδιά θα έχουν την μητέρα τους».
Με πληροφορίες από BBC