Οι κορυφαίοι CEOs έβγαλαν 351 φορές περισσότερα χρήματα από τον απλό εργαζόμενο το 2020

Οι κορυφαίοι CEOs έβγαλαν 351 φορές περισσότερα χρήματα από τον απλό εργαζόμενο μέσα στο 2020 Facebook Twitter
Πηγή: Unsplash.
0

Το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής (EPI) εκτιμά ότι οι μισθοί των CEOs έχουν αυξηθεί κατά 1.322% από το 1978, ενώ ο μέσος μισθός των απλών εργαζομένων αυξήθηκε μόλις 18%.

Το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) και τους εργαζόμενους συνέχισε να διευρύνεται και μέσα στο 2020. Συγκεκριμένα, πέρσι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 350 κορυφαίων επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έβγαλαν 24,2 εκατομμύρια δολάρια, κατά μέσο όρο, ποσό που είναι 351 φορές περισσότερο από αυτό που λαμβάνει ο μέσος εργαζόμενος.

Το 2019, μια έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών εκτίμησε ότι το 80% των εταιρειών που έχουν μπει στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ πληρώνουν τον CEO τους πάνω από 100 φορές περισσότερο από ό,τι πληρώνουν τον μέσο εργαζόμενό τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστούν γύρω στα 100 χρόνια ώστε ο μέσος εργαζόμενος σε μία από αυτές τις εταιρείες να κερδίσει όσα βγάζει ο διευθυντής του μέσα σε μόλις έναν χρόνο.

Πού θα οδηγήσει η ακραία ανισότητα;

Η πρωτοφανής ένταση της ανισότητας έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία παγκοσμίως τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε ότι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι επόμενες γενιές θα βρίσκονται σε οικονομικά χειρότερη θέση. 

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεωριών σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η ανισότητα συνεχίσει να επεκτείνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, ο οποίος από πολλούς οικονομικούς αναλυτές θεωρείται πλέον εκθετικός

Σε άρθρο του Politico το 2014 με τίτλο «Οι πιρούνες έρχονται για έμας τους πλουτοκράτες» (The Pitchforks Are Coming... For Us Plutocrats), ο Νικ Χανάουερ, ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και αυτοπροσδιοριζόμενος  ως «περήφανος και απροσδιόριστος καπιταλιστής» είχε γράψει πως εκτιμά ότι η ανισότητα αυξάνεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, ώστε οι ΗΠΑ εξελίσσονται σε μια «λιγότερο καπιταλιστική και περισσότερο φεουδαρχική κοινωνία».

«Αν οι πολιτικές μας δεν αλλάξουν δραματικά, η μεσαία τάξη θα εξαφανιστεί και θα επιστρέψουμε στη Γαλλία στα τέλη του 18ου αιώνα. Πριν από την επανάσταση», γράφει μεταξύ άλλων ο Χανάουερ.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM