ΟΗΕ σε Ταϊλάνδη: Σταματήστε να στοχοποιείτε διαδηλωτές με τον νόμο κατά της προσβολής του βασιλιά

ΟΗΕ σε Ταϊλάνδη: Σταματήστε να στοχοποιείτε διαδηλωτές με τον νόμο κατά της προσβολής του βασιλιά Facebook Twitter
EPA
0

Οι αρχές της Ταϊλάνδης πρέπει να σταματήσουν να στοχοποιούν τους διαδηλωτές με σκληρές νομικές ενέργειες, αντί να κάνουν διάλογο μαζί τους, τόνισε ο εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της συνάθροισης, που προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στη βία.

Ο Κλεμέντ Βουλέ έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, προκειμένου να εκφράσει ανησυχία για τη χρήση του σκληρού νόμου κατά της προσβολής του μονάρχη, ενάντια σε δεκάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και μαθητές ακόμη και 16 ετών.

«Είναι νόμιμο οι άνθρωποι να αρχίσουν να συζητούν το πού κατευθύνεται η χώρα τους και τι είδους μέλλον θέλουν», είπε ο Βουλέ για τους διαδηλωτές. «Δεν είναι αποδεκτό να εμποδίζονται οι άνθρωποι να εκφράσουν τις νόμιμες ανησυχίες τους», συμπλήρωσε.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει χώρος για διάλογο. «Αν αυτό δεν είναι δυνατό τώρα, φοβάμαι ότι η χώρα θα κινηθεί προς τη βία που δεν θέλουμε να δούμε», προειδοποίησε.

Έως τώρα, 37 άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προσβολή του μονάρχη, για φερόμενες παραβάσεις που κυμαίνονται από το ότι φόρεσαν παραδοσιακό ένδυμα το οποίο θεωρήθηκε ότι διακωμωδεί τον βασιλιά έως την εκφώνηση ομιλιών στις οποίες υποστήριζαν ότι η εξουσία και ο πλούτος του βασιλιά πρέπει να περιοριστεί.

Ο νόμος που απαγορεύει την προσβολή του μονάρχη δεν είχε χρησιμοποιηθεί από το 2018, κατά τα φαινόμενα με αίτημα του βασιλιά, αλλά «αναβίωσε» έπειτα από μήνες διαδηλώσεων, κυρίως από νέους, που ζητούν μεγαλύτερη λογοδοσία από τη βασιλική οικογένεια.

Αυτός ο νόμος είναι διαβόητος για την αυθαίρετη χρήση του, τα γενικευμένα κριτήρια για δυσφήμιση και τις αυστηρές ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε όσους κριθούν ένοχοι. Οποιοσδήποτε που «δυσφημεί, προσβάλει ή απειλεί τον βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο του θρόνου ή τον αντιβασιλέα» μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης από 3 έως 15 χρόνια, για κάθε κατηγορία.

Η αστυνομία και οι εισαγγελείς συχνά είναι απρόθυμοι να απορρίψουν καταγγελίες που υποβάλλονται βάσει αυτού του νόμου, επειδή φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν για έλλειψη αφοσίωσης, σύμφωνα με ειδικούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ηγέτες του κινήματος των διαδηλώσεων είναι αντιμέτωποι με ασυνήθιστα πολλές κατηγορίες. Ανάμεσά τους οι φοιτητές ακτιβιστές Parit Chiwarak (12 κατηγορίες) και Panusaya Sithijirawattanakul (12 κατηγορίες), όπως και ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Anon Nampa (8 κατηγορίες), οι οποίοι έχουν εκφωνήσει ομιλίες στις οποίες ζητούσαν να περιοριστεί η εξουσία της βασιλικής οικογένειας.

Οι διαδηλωτές έχουν λάβει κλήση από την αστυνομία για τις υποθέσεις παραβίασης του νόμου κατά της προσβολής του μονάρχη, αλλά δεν είναι υπό κράτηση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι εισαγγελείς θα ασκήσουν δίωξη.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι ο νόμος αυτός δεν έχει στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος των πολιτών στην ελευθερία της έκφρασης και ότι πρόκειται για παρόμοιο νόμο με εκείνον για τη συκοφαντική δυσφήμιση. Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων.

Ο Parit, ο φοιτητής που είναι ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη του κινήματος, υποστήριξε ότι το μόνο που θα πετύχει η χρήση του επίμαχου νόμου κατά των διαδηλωτών είναι η ενίσχυση της συμπαράστασης προς αυτούς.

«Οι αρχές υποστηρίζουν ότι κάνουν το καθήκον τους για να προστατεύσουν τη μοναρχία. Θέλω να τους ρωτήσω: είναι πραγματικά σίγουροι ότι την προστατεύουν ή την καταστρέφουν;», δήλωσε.

Στο παρελθόν, συνέχισε, ο νόμος έκανε τους ανθρώπους να τρέμουν. «Αλλά, καθώς η δημόσια εικόνα του μονάρχη είναι πιο χαμηλά από ποτέ, κανένας δεν φοβάται πλέον τον νόμο», συμπλήρωσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα φυλακιστεί. «Δεν θα τολμήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM