Δεκατρία ζευγάρια ομοφυλοφίλων στην Ιαπωνία προχώρησαν σε νομικές δράσεις την Πέμπτη εναντίον της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, απαιτώντας το δικαίωμά τους στον γάμο.
Ζητούν συμβολικές αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση του γάμου παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα.
Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα των G7 που δεν επιτρέπει γάμους ομοφυλοφίλων, αλλά έρευνες υποδηλώνουν ισχυρή υποστήριξη του συγκεκριμένου θέματος.
Πρόκειται για πολύ συντηρητική κοινωνία. Τα 13 ζευγάρια θα καταθέσουν την υπόθεσή τους ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου σε διαφορετικές πόλεις της Ιαπωνίας. Η 40χρονη Ai Nakajima από την Ιαπωνία και τη 31χρονη Γερμανίδα Tina Baumann είναι ανάμεσά τους.
Οι δυο τους είναι μαζί από το 2011 όταν συναντήθηκαν στο Βερολίνο. Μετά από κάποια χρόνια στη Γερμανία αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Ιαπωνία. Αλλά η ζωή τους ως ζευγάρι ίδιου φύλου ήταν πολύ διαφορετική στις δύο χώρες.
«Η Ιαπωνική κοινωνία είναι από τη φύση της πολύ συντηρητική» λέει η Nakajima. Πολλοί από τους φίλους τους δεν τολμούν να δηλώσουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι κρύβοντας τους συντρόφους τους από τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Αν και η Ιαπωνία είναι μια πολύ παραδοσιακή χώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεότερων Ιαπώνων υποστηρίζει το γάμο του ιδίου φύλου. Από το 2015, σε ορισμένες πόλεις έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικές και καλούν στοιχειωδώς τις επιχειρήσεις να παρέχουν ίση μεταχείριση.
«Έτσι, ενώ στους νέους ανθρώπους υπάρχει μια συντριπτική υποστήριξη για το γάμο των ομοφυλόφιλων, οι πολιτικοί που τείνουν να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, διστάζουν πολύ σε τέτοιες αλλαγές», λέει η κ. Nakajima.
Τα 13 ζευγάρια γνωρίζουν ότι οι δικαστική τους μάχη θα τραβήξει τη δημόσια προσοχή στον αγώνα τους, ωστόσο ελπίζουν σθεναρά ότι θα πετύχουν το στόχο τους.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να πάμε μέχρι το το ανώτατο δικαστήριο», εξηγεί η κα Nakajima και προσθέτει ότι «αν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδρομή, ίσως να χρειαστούν περισσότερα από πέντε χρόνια».
Η κ. Nakajima και η κ. Baumann παντρεύτηκαν στη Γερμανία και σύντομα ζήτησαν να αναγνωριστεί ο γάμος στη Γιοκοχάμα όπου ζουν σήμερα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, ο γάμος αυτός δεν αναγνωρίστηκε. Αυτό δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα - η κ. Baumann είναι φοιτήτρια επί του παρόντος, αλλά μόλις αποφοιτήσει θα χρειαστεί νέα θεώρηση στη βίζα της για να της επιτραπεί η παραμονή στη χώρα.
Για ένα τυπικό παντρεμένο ζευγάρι, μια τέτοια θεώρηση βίζας είναι εύκολη υπόθεση αλλά στην προκείμενη περίπτωση αυτό δεν ισχύει για τις συμπράξεις του ιδίου φύλου.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί, εξηγούν οι δύο γυναίκες. «Στη Γερμανία είναι πολύ πιο εύκολο να βγεις και να ζήσεις με τον τρόπο που επιλέγεις ως άτομο» λέει η Baumann.«Στην Ιαπωνία όμως, οι ρόλοι των δύο φύλων είναι πολύ πιο παραδοσιακοί και μια γυναίκα αναμένεται να παντρευτεί και να έχει παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η γυναίκα θα σταματήσει να εργάζεται μόλις γίνει μητέρα». Πολλοί από τους φίλους τους δεν τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά στις οικογένειές τους από τον φόβο της περιθωριοποίησης.
Το σύνταγμα της Ιαπωνίας λέει ότι «ο γάμος θα είναι μόνο με την αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων» και οι Αρχές πάντα το ερμηνεύουν ότι δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ του ιδίου φύλου.
Ωστόσο, οι δικηγόροι των 13 ζευγαριών υποστηρίζουν ότι το κείμενο του συντάγματος είχε ως στόχο να αποτρέψει τους αναγκαστικούς γάμους και δεν υπάρχει τίποτα που να απαγορεύει ρητά τον γάμο ομοφυλοφίλων.
Η δίκη της Πέμπτης πιθανότατα θα είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία, αλλά οι ακτιβιστές έχουν καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν μακροπρόθεσμα για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου στην Ιαπωνία.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια