«Όργιο» απάτης στο Instagram: 1 στα 5 επώνυμα προϊόντα που πωλούνται είναι «μαϊμού»

«Όργιο» απάτης στο Instagram: 1 στα 5 επώνυμα προϊόντα που πωλούνται είναι «μαϊμού» Facebook Twitter
0

Απομιμήσεις επώνυμων προϊόντων πωλούνται σωρηδόν και κατά κόρον μέσω Instagram, δημιουργώντας παράπλευρα προβλήματα στους διαχειριστές της σελίδας, αφού χιλιάδες χρήστες πέφτουν καθημερινά θύματα απάτης. «Μαϊμού» τσάντες Chanel, απομιμήσεις φορεμάτων Gucci και αντιγραφές αθλητικών παπουτσιών Adidas: όλα πωλούνται ως γνήσια και πανάκριβα κομμάτια σε ανυποψίαστους πελάτες. 

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας Ghost Data (στοιχεία Απριλίου 2019), το 20% όλων των προϊόντων που πωλούνται στο Instagram ως γνήσια είναι απομιμήσεις. Μάλιστα οι αναλυτές εντόπισαν περισσότερους από 50.000 εμπορικούς λογαριασμούς στην πλατφόρμα που πουλούν αποκλειστικά «μαϊμού» προϊόντα.

Η εξάπλωση της απάτης είναι τρομακτική αν αναλογιστεί κανείς πως, από το 2016, έχει σημειωθεί αύξηση 171%, από τους 20.000 λογαριασμούς που είχαν εντοπιστεί το 2016. Στην πλειονότητα τους, οι απομιμήσεις είναι αντιγραφές ακριβών προϊόντων μόδας και ειδών πολυτελείας. 

Εκατομμύρια προσφορές - απατές

Fake λογαριασμοί από δήθεν γνωστούς οίκους μόδας, είναι ιδιαιτέρως ενεργοί στο Instagram, έχοντας γεμίσει την πλατφόρμα με περισσότερα από 65 εκατομμύρια παραπλανητικές αγγελίες, προσφορές αναρτήσεις, ανεβάζοντας περίπου 1,6 εκατομμύρια Insta-stories κάθε μήνα. Υπολογίζεται πως τα ετήσια έσοδα από τις πωλήσεις απομιμήσεων, παγκοσμίως, ξεπερνούν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.  

Η διαδικτυακή αγορά μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς και το πρόβλημα απασχολεί πλέον τις κυβερνήσεις των κρατών. Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ενεργοποιεί μία σειρά από υπηρεσίες και οργανισμούς, που στους επόμενους μήνες θα καταστρώσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου απομιμήσεων. 

Οι ετήσιες απώλειες των μεγάλων οίκων μόδας - μόνο από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις - εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πιο δημοφιλείς, ακριβές (και περιζήτητες) μάρκες όπως οι Louis Vuitton, Chanel, Gucci, Nike, Fendi και Balenciaga.

Πέρα όμως από τη ζημιά στη φήμη και την αξιοπιστία των γνωστών εταιρειών, η ανησυχία εντείνεται και για έναν ακόμα λόγο, ίσως πιο σοβαρό, αφού εκτιμάται ότι πολλά από αυτά τα δισεκατομμύρια του παραεμπορίου χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις και δραστηριότητες εγκληματιών. 

Το πρόβλημα φυσικά δεν εντοπίζεται μόνο στο Instagram αφού οι ίδιοι απατεώνες δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες και δέχονται πληρωμές μέσω WeChat, PayPal, και Venmo, κάτω από το «ραντάρ» των ελεγκτικών αρχών.

Με πληροφορίες από Vox

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Η σύλληψή της έγινε το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη, και κατεγράφη σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Διεθνή / Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

O Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να περιορίσει τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις απόρρητης έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Διεθνή / Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Έντονη αντίδραση από ΣτοκχόλμηΗ υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης
LIFO NEWSROOM
Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk συγκρούστηκε με αεροσκάφος της American Airlines
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 1.000 νεκροί και 2.376 τραυματίες – Ξεκίνησε η διεθνής αποστολή βοήθειας

Η Μιανμάρ, μια χώρα ήδη σε βαθιά πολιτική και ανθρωπιστική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο φονικές φυσικές καταστροφές στην πρόσφατη ιστορία της
LIFO NEWSROOM
Το θεατρικό έργο του Τζορτζ Κλούνεϊ σπάει ρεκόρ εισπράξεων στο Μπρόντγουεϊ

Διεθνή / «Καληνύχτα και καλή τύχη»: Το θεατρικό έργο του Τζορτζ Κλούνεϊ σπάει ρεκόρ εισπράξεων στο Μπρόντγουεϊ

Το «Καληνύχτα και καλή τύχη» συγκέντρωσε 3,3 εκατ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί νωρίτερα αυτό το μήνα από τον «Οθέλλο» του Ντένζελ Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM