Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 1.200 θανάτους εργατών στα έργα για το Μουντιάλ εξέδωσε το Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι ύστερα από περίπου 5 εκατ. εργατοώρες στα εργοτάξια για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, δεν έχει χάσει τη ζωή του «ούτε ένας εργάτης».
Το σχετικό άρθρο της Washington Post, στο οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Κατάρ στην ανακοίνωσή της χαρακτηρίζοντάς το αναληθές, τονίζει ότι περίπου 1.200 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους από όταν ξεκίνησαν τα έργα το 2012, ενώ εκτιμάται ότι 4.000 θα έχουν πεθάνει έως το 2022, που θα πραγματοποιηθούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.
Το Κατάρ υποστηρίζει ότι οι εκτιμήσεις για 1.200 νεκρούς μπορούν να εξηγηθούν από την επιδημιολογία, τονίζοντας ότι «είναι λάθος να στρεβλώνει κανείς τα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνοντας ότι όλοι οι θάνατοι σε έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό είναι το αποτέλεσμα των εργασιακών συνθηκών».
«Το Κατάρ έχει περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζομένους μετανάστες» σημειώνει, ενώ επικαλείται μελέτη (Global Burden of Disease study) που δημοσιεύθηκε το 2012 και ανάφερε πως 400 θάνατοι μεταναστών πρέπει να αναμένονται στη χώρα σε ετήσια βάση, λόγω καρδιαγγειακών νόσων.
Μιλώντας στην Independent, ο ερευνητής για τα δικαιώματα των μεταναστών στον Κόλπο, της Διεθνούς Αμνηστίας, Mustafa Qadr, είπε ότι ενώ η εκτίμηση της Washington Post για τους 4.000 θανάτους μπορεί να είναι ανακριβής, η απάντηση του Κατάρ «δεν ήταν αρκετά ικανοποιητική».
«Δεδομένου ότι είναι το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο, δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό να λέει ότι οι μετανάστες εργάτες αναμένεται να πεθάνουν μόνο και μόνο επειδή πολλοί φτάνουν σε κακή κατάσταση υγείας ή επειδή τα εργοτάξια είναι επικίνδυνα μέρη», τονίζει. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάρα πολλοί μετανάστες εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ, ανεξάρτητα από την αιτία», προσθέτει.
Όπως σχολιάζει η Independent, αν το Κατάρ είχε εισακούσει τις εκκλήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διερεύνηση αυτών των θανάτων, θα ήταν σαφές αν θα μπορούσαν να εξηγηθούν ως «αναμενόμενοι». Μέχρι να γίνει τέτοια έρευνα, δεν θα είναι σαφές τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
σχόλια