«Κρύπτο-πανικός» στο Κόσοβο μετά την απαγόρευση εξόρυξης bitcoin λόγω ενεργειακής κρίσης

«Κρύπτο-πανικός» στο Κόσοβο μετά την απαγόρευση εξόρυξης bitcoin λόγω ενεργειακής κρίσης Facebook Twitter
0

Για τους λάτρεις των bitcoin στο Κόσοβο- που δεν έχουν πρόβλημα με το ρίσκο- το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα καλό για να κλείσουν συμφωνία ώστε να αποκτήσουν το εξοπλισμό που μπορεί να δημιουργήσει ή να «εξορύξει» το κρυπτονόμισμα. 

Ομάδες για κρυπτονομίσματα στο Facebook και το Telegram κατακλύστηκαν από νέες αναρτήσεις απεγνωσμένων χρηστών που προσπαθούσαν να πουλήσουν τον εξοπλισμό εξόρυξής τους, συχνά σε χαμηλές τιμές.

«Υπάρχει μεγάλος πανικός και πουλάνε τον εξοπλισμό ή προσπαθούν να τον μεταφέρουν σε γειτονικές χώρες», δήλωσε ο cryptoKapo, επενδυτής κρυπτονομισμάτων και διαχειριστής μερικών εκ των μεγαλύτερων σχετικών κοινοτήτων στην περιοχή. 

Η φρενήρης δραστηριότητα στα social media έρχεται έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου στα τέλη του 2021 για άμεση- αν και προσωρινή- απαγόρευση κάθε δραστηριότητας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της σφοδρής ενεργειακής κρίσης. 

Η διαδικασία εξόρυξης bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Το κίνητρο για να μπει σε αυτό το «παιχνίδι» κάποιος κάτοικος του Κοσόβου- μίας εκ των φτωχότερων χωρών της Ευρώπης- είναι προφανές. 

Το κρυπτονόμισμα αυτή τη στιγμή αξίζει 31.500 λίρες το bitcoin και το Κόσοβο έχει από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι πάνω από το 90% της εγχώριας παραγωγής προέρχεται από τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε λιγνίτη, ενώ οι λογαριασμοί επιδοτούνται από την κυβέρνηση. 

Η μεγαλύτερης κλίμακας εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εκτιμάται ότι γίνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ο κατά πλειονότητα σερβικός πληθυσμός αρνείται να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα και κατά συνέπεια δεν έχουν πληρώσει για ηλεκτρικό για πάνω από δύο δεκαετίες, σημειώνει ο Guardian. 

Ο αριθμός των ανθρώπων που εξορύσσουν κρυπτονομίσματα στο Κόσοβο εκτιμάται ότι έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Ομάδες όπως η Albanian Crypto Amateurs στο Facebook και η Crypto Eagles στο Telegram έχουν χιλιάδες νέα μέλη, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι εξορύσσουν κρυπτονομίσματα ή σε ποια κλίμακα. 

Όμως, η ενεργειακή κρίση αλλάζει την κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, παγκοσμίως η διαδικασία εξόρυξης bitcoin καταναλώνει 125,96 τεραβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος τον χρόνο. Δηλαδή περισσότερο ηλεκτρικό από τη Νορβηγία (122,2 TWh), την Αργεντινή (121 TWh), την Ολλανδία (108,8 TWh) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (113,20 TWh). 

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του Κοσόβου πέρασαν τις τελευταίες ημέρες του 2021 στο σκοτάδι, λόγω ενός συνδυασμού εγχώριων και διεθνών παραγόντων, που προκάλεσαν ενεργειακές ελλείψεις και συνεχείς μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα. Στην κορύφωση της πρόσφατης κρίσης, η απρόβλεπτη διακοπή λειτουργίας ενός εκ των δύο παλιών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υποχρέωσε το Κόσοβο να εισάγει περίπου το 40% της ενέργειάς του από τις διεθνείς αγορές- όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί- και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παράσχει έκτακτη επιδότηση για να βοηθήσει να καλυφθεί το κόστος. 

Η απαγόρευση ήταν εύκολη υπόθεση, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Αρτάνε Ριζβανόλι. «Έχουμε διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση ενέργειας, που πιθανόν δεν θα είναι αρκετή και αυτά είναι χρήματα φορολογουμένων. Από την άλλη, έχουμε την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα δραστηριότητα και δεν υπάγεται σε κανόνες», δήλωσε. 

Η περίπτωση του Κοσόβου δεν είναι μοναδική. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δέκα πιο ισχυρές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας δεσμεύθηκαν ότι θα «εξολοθρεύσουν» αυτή που αποτελούσε τότε τη μεγαλύτερη βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. 

Στην Ισλανδία, η εθνική εταιρεία ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι θα απορρίψει πιθανούς καταναλωτές που εξορύσσουν κρυπτονομίσματα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις ενέργειας. Και την περασμένη εβδομάδα ισχυρή επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει ακρόαση για το ζήτημα. 

Με πληροφορίες από Guardian   

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ